Την απόλυτη εμπιστοσύνη της Βουλής προτίθεται να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, εάν ο Πάνος Καμμένος επιλέξει αύριο να άρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση.
Οι πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να μην επιλέγει τη χρονοτριβή, ούτε να εξαντλήσει τις προκλήσεις στη ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό “Οpen” ξεκαθάρισε πως:
* Παρότι το Σύνταγμα προβλέπει κυβερνήσεις ανοχής (σ.σ. με ψηφοφορία επί των παρόντων και λιγότερα από 151 «ναι»), οι οποίες υπάρχουν ήδη σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, ο ίδιος θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστά «πολιτικό θέμα». Επομένως, θα απορρίψει το συνταγματικό «προνόμιο» και θα ζητήσει στήριξη από 151 βουλευτές, τουλάχιστον.
* Εάν δεν λάβει 151 «ναι», τότε θα προσφύγει στις εθνικές κάλπες «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα». Όπερ, αφού ψηφιστεί το δεύτερο «θετικό πακέτο» και ο πρώτος κύκλος της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Με βάση αυτή τη διευκρίνιση, οι τριπλές εκλογές τον Μάιο φαντάζουν το πιθανότερο σενάριο. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας επανέλαβε με νόημα ότι οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας (τον Οκτώβριο) αποτελούν «στόχο» του.
Στην ερώτηση, κατά τη χθεσινή συνέντευξη, εάν πιστεύει πως θα βρεθούν οι έξι περισσότεροι (τουλάχιστον) βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση, πέραν των 145 που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε («πιστεύω ακράδαντα πως ναι»), αν και πρόσθεσε με χιούμορ: «Δεν είμαι ο Ιησούς να περπατάω στο νερό».
* Η ψήφος εμπιστοσύνης θα ζητηθεί πριν από την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με την επιλογή αυτή διευκολύνει, κατά τις πληροφορίες, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους άλλους τρεις βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργο Μαυρωτά, Σπύρο Δανέλη και Σπύρο Λυκούδη, οι οποίοι θέλουν μεν να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία, αλλά υφίστανται ήδη επιθέσεις ότι με τη στάση τους αυτή δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση.
Αυτή η σειρά, πάντως, αφήνει εκτός από τη στήριξη τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη, καθώς ο ίδιος δήλωσε χθες πως «με ανοικτό το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης» (σ.σ. αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει, εάν ακολουθηθεί η αντίστροφη σειρά).
Έδωσε εναλλακτικές στον Καμμένο
Το μείζον ερώτημα για το τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος παραμένει. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να του δώσει εναλλακτικές και διεξόδους ήταν σαφής χθες. Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες, τις έχει ήδη παραθέσει στον ίδιο κατά τη συζήτηση που είχαν προχθές το βράδυ.
«Υπάρχουν διάφορα σχήματα συνεργασίας», είπε ο κ. Τσίπρας, παραπέμποντας στο μοντέλο της Ισπανίας (σ.σ. οι Podemos στηρίζουν την κυβέρνηση Σάντσεθ, αλλά δεν μετέχουν στο υπουργικό σχήμα) και της ΔΗΜΑΡ, όταν στήριξε την τρικομματική το 2012 (σ.σ. ο Φώτης Κουβέλης δεν είχε υπουργικό αξίωμα ενώ «διέθετε» υπουργούς του κόμματός του).
Η βασική εναλλακτική συνεπώς είναι να αποχωρήσει ο κ. Καμμένος (μόνος του ή με τα λοιπά στελέχη των ΑΝΕΛ) από το υπουργικό σχήμα, αλλά να μην άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.
Το πολιτικό δίλημμα, δε, προς τον (ακόμα) εταίρο του ήταν απόλυτο: «Δεν πιστεύω ότι ο Καμμένος θα υπηρετήσει το σχέδιο Μητσοτάκη» και «ότι θα σηκώσει τέτοιο βάρος να ρίξει την κυβέρνηση».
Δεν πέρασε μάλιστα απαρατήρητη η επιλογή του κ. Τσίπρα να του απονείμει εύσημα για την προσφορά του («εξαιρετικός υπουργός Άμυνας»), ενώ διαχώρισε σαφώς τη στάση του από εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μακεδονικό. Στη λογική ότι ο κ. Καμμένος είχε διαφωνήσει και το 2007 στην επίλυση του ονοματολογικού με σύνθετη ονομασία, ενώ ο αρχηγός της ΝΔ συμφωνούσε μεν, αλλά άλλαξε στάση και «ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο».
Τι θα πει για την «ανταλλαγή» η Α. Μέρκελ;
Με τη διήμερη παράταση που πήρε η επισημοποίηση του διαζυγίου (ή όχι) ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα την Άνγκελα Μέρκελ. Τυπικά, έρχεται για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό το μεταναστευτικό, ωστόσο το βάρος θα πέσει στις αναφορές που θα κάνει τόσο στον τερματισμό των προγραμμάτων στήριξης όσο και στην πρώτη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. Οι προσδοκίες είναι αισιόδοξες, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα δώσει έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στην απάντηση που θα δώσει (ή… δεν θα δώσει) σε ερώτηση σχετικά με την επίσημη καταγγελία του κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Τσίπρας «αντήλλαξε» το Μακεδονικό με τις συντάξεις.
Μία γεύση της απάντησης έδωσε ήδη χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν επιβεβαιώνω τη σύνδεση με άλλα, εντελώς ξένα θεματικά, πολιτικά ζητήματα».
Για το αντικείμενο της επίσκεψης της κας Μέρκελ στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Η καγκελάριος -σίγουρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- θα έχει πολιτικές συνομιλίες για μια σειρά θεμάτων ευρωπαϊκής πολιτικής και διμερούς ενδιαφέροντος. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα και υπό αυτή την έννοια είναι καλό ότι μετά από καιρό (σ.σ. από το 2014) γίνεται πάλι αυτή η επίσκεψη. Οι επαφές και οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση είναι εντατικές και τακτικές, συναντιόμαστε και στο πλαίσιο διαφόρων ευκαιριών, αλλά τώρα είναι ωραίο ότι η καγκελάριος θα βρεθεί πάλι στην Αθήνα».