Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Πλειοψηφία υπάρχει, αν χρειαστεί και ψήφος εμπιστοσύνης

Το μήνυμα που έστειλε το Μαξίμου στον Κ. Μητσοτάκη και η πρόκληση: αν επιμένεις, κάνε πρόταση δυσπιστίας. Τετ α τετ Τσίπρα-Καμμένου. «Ναι» από το Ποτάμι και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. 145+6 για την απόλυτη πλειοψηφία.

Κυβέρνηση: Πλειοψηφία υπάρχει, αν χρειαστεί και ψήφος εμπιστοσύνης

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι θα παίζουν το επόμενο διάστημα κυβέρνηση-ΝΔ και μένει να φανεί εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπλοφάρει ή εάν θα αποδειχτεί... γάτα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ζητήσει ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής. Αυτό όμως -όπως διευκρινίζουν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές- δεν θα το κάνει πριν από την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.  Για δύο λόγους:

* Πρώτον, προκειμένου να μη φέρει σε δύσκολη θέση βουλευτές και κόμματα (όπως το Ποτάμι) που έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι θετικοί στη Συμφωνία, αλλά δεν προτίθενται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

* Δεύτερον, για να υποχρεώσουν τη ΝΔ είτε να καταθέσει εκ νέου πρόταση δυσπιστίας (όπως έκανε ανεπιτυχώς τον περασμένο Ιούνιο), είτε να το αποφύγει, παραδεχόμενη εμπράκτως ότι δεν έχει τη δύναμη να «ρίξει» την κυβέρνηση.

Πλειοψηφίες και… ΝΑΤΟ

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μεταφέραμε τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση διεμήνυσε χθες ότι θα έχει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, με πρώτη αυτή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τη διαπίστωση μετέφερε ο κ. Τσίπρας και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χθες με θέμα τα επόμενα βήματα, δεδομένου ότι είναι θέμα ωρών να ανακοινώσει ο Πάνος Καμμένος την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Κατά τις πληροφορίες, ήταν από τις… λίγες φορές που επικράτησε απόλυτη ταύτιση απόψεων, με όλα τα στελέχη του οργάνου να συμφωνούν στην τακτική που εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός.

Για να μην υπάρξουν «παρεξηγήσεις» (σ.σ. πάλι με το Ποτάμι), κομματικές πηγές ξεκαθάρισαν μετά τη συνεδρίαση ότι η υπερψήφιση νομοσχεδίων και, πρωτίστως, της Συμφωνίας, με περισσότερους από 151 βουλευτές δεν θα μεταφράζεται κάθε φορά σε έμμεση παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

«Εάν χρειαστεί, θα τη ζητήσει ευθέως ο πρωθυπουργός και τότε θα επισημοποιηθεί η διατήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και χωρίς το σύνολο των ΑΝΕΛ», αναφέρει κορυφαία πηγή. Στέλνοντας το προφανές μήνυμα τόσο στον κ. Καμμένο όσο -και κυρίως- στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι τότε, όπως προσθέτει, το Μαξίμου θα προκαλεί τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

«Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια... Η υποκρισία στο μεγαλείο της.
Αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας», ανέφερε επισήμως χθες το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι το Ποτάμι έχει διαμηνύσει πως θα υπερψηφίσει και το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας (πλέον) στο ΝΑΤΟ. Αυτή η ψηφοφορία (που θα γίνει λίγες ημέρες μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών) έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ, που δεν θέλει να «νομιμοποιήσει» την επίλυση του ονοματολογικού, ωστόσο θα είναι πρωτοφανές ένα «όχι» από το συγκεκριμένο κόμμα για ενίσχυση του ΝΑΤΟ.

Συνάντηση των (πρώην;) εταίρων

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί αύριο είναι πόσο βελούδινο ή σκληρό θα είναι το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι η πρώτη εκδοχή και για τον λόγο αυτό, θα δώσει αύριο την προγραμματισμένη για απόψε τηλεοπτική συνέντευξη (στο Open), καθώς αύριο ο κ. Καμμένος συγκαλεί την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ενόψει (και) αυτής της συνεδρίασης, θεωρείται βέβαιο ότι οι Τσίπρας-Καμμένος θα έχουν συνάντηση απόψε, μετά την επιστροφή του υπουργού Άμυνας από το εξωτερικό.

Καμμένος συν δύο;

Ήδη πάντως, τα σύννεφα πάνω από τον κυβερνητικό εταίρο συσσωρεύονται, καθώς έχει γίνει δέκτης της απροθυμίας βουλευτών και στελεχών του να «ρίξουν» την κυβέρνηση.

Αυτή την απροθυμία εξέφρασε και δημοσίως χθες η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη (σ.σ. δεν είναι βουλευτής), προχωρώντας κι ένα βήμα παραπάνω: θα περιμένει, όπως είπε, να δει τα τελικά κείμενα των Συνταγματικών αλλαγών στην πΓΔΜ και εάν συμφωνεί, τότε θα ταχθεί υπέρ κι αυτής ακόμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τον κ. Καμμένο θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν οι βουλευτές Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (σ.σ. είναι και υφυπουργός Άμυνας) και Κώστας Κατσίκης. Η κα Κόλλια-Τσαρουχά πάντως δήλωσε και χθες το βράδυ ότι δεν πρόκειται η ίδια και οι ΑΝΕΛ συνολικά να υπερψηφίσουν μία πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, ενώ ο κ. Κατσίκης το άφησε ανοικτό, αλλά, όπως προκύπτει, μόνο για τον εαυτό του.

Η παράμετρος Novartis

Όπως σημειώναμε και χθες, η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών (και) για τη Συμφωνία, ενώ πηγές επιμένουν ότι δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν υπέρ και ένας-δύο ακόμα βουλευτές από άλλους χώρους, οι οποίοι δεν έχουν δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές, οπότε θα απομένουν ακόμα έξι, τόσο για τη Συμφωνία όσο και για την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Υπάρχουν και στις δύο περιπτώσεις», είναι η κατηγορηματική διαβεβαίωση του Μαξίμου.

Την εν λόγω αριθμητική δεν αποκλείεται να επηρεάσουν εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, οι οποίες πλέον «τρέχουν» με μεγάλη ταχύτητα, όπως έδειξαν οι χθεσινές εισαγγελικές κινήσεις για τον Νίκο Μανιαδάκη.

«Αυτές ακριβώς τις εξελίξεις προσπαθούν να μπλοκάρουν κύκλοι της αντιπολίτευσης, είτε προσπαθώντας να ρίξουν την κυβέρνηση είτε αφήνοντας να εννοηθεί ότι... πέφτει οσονούπω», σχολιάζει κυβερνητικό στέλεχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v