Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Μετωπική σύγκρουση με... μπαλαντέρ την πρόταση μομφής

«Πρέσινγκ» στο Μαξίμου για εκλογές, με… όχημα τις Πρέσπες. Η στρατηγική της Πειραιώς με φόντο την αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση ανοχής, η ψήφος εμπιστοσύνης και η ερμηνεία του Συντάγματος.

ΝΔ: Μετωπική σύγκρουση με... μπαλαντέρ την πρόταση μομφής

Στενά παρακολουθεί η Πειραιώς τις εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά και τα τελευταία «κτυπήματα» του Πάνου Καμμένου και με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η πεποίθηση που υπάρχει στο γαλάζιο επιτελείο είναι ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα παραμείνουν «αγκαλιασμένοι» στην εξουσία όσο περισσότερο μπορούν, ωστόσο η αναμενόμενη άφιξη της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή εκ των πραγμάτων επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα.

Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, πλέον δεν μπορεί να πάρει νέα αναβολή, η αλλαγή στρατοπέδου από βουλευτές θεωρείται πολύ πιθανή και οι αριθμητικοί υπολογισμοί δίνουν και παίρνουν για δύο θέματα: αφενός, για την κύρωση της ίδιας της συμφωνίας και αφετέρου, για την εμπιστοσύνη της Βουλής στην κυβέρνηση υπό τη νέα της μορφή.    

Η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στην προσπάθεια αποδόμησης της βούλησης του Μεγάρου Μαξίμου περί κυβερνήσεως ανοχής εφόσον αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, αλλά και του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη. Η ερμηνεία που δίνουν στη ΝΔ είναι ότι στην ουσία, με τις παραπάνω δηλώσεις, προαναγγέλθηκε πως ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να κυβερνά ακόμη και αν χάσει τη δεδηλωμένη. Δηλαδή, κατά τον συγκεκριμένο συλλογισμό, «χωρίς να έχει πια πολιτική νομιμοποίηση, κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στη χώρα μας. Είναι σαν ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του να λένε ότι "ναι μεν δεν έχουμε 151 βουλευτές, αλλά σας παρακαλούμε αφήστε μας να παραμείνουμε για λίγο ακόμη στις καρέκλες μας"», αναφέρουν κομματικές πηγές.

Ψήφο εμπιστοσύνης

Θεσμικά η ΝΔ έχει στο τραπέζι -έτοιμη προς χρήση- την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε θα αξιοποιηθεί, ωστόσο αυτό που επιδιώκει είναι να προκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτός ο τρόπος, σύμφωνα με συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ο μόνος για να καταδειχθεί ότι υπάρχει έστω κυβέρνηση ανοχής που συγκεντρώνει τη στήριξη της πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.

Η διαφορά των δύο προτάσεων είναι ότι στη δυσπιστία (μομφή) απαιτούνται 151 ψήφοι (δύσκολο να εξασφαλιστεί, δεδομένης και της άρνησης των ΑΝΕΛ να στηρίξουν μια τέτοια πρόταση), ενώ στην ψήφο εμπιστοσύνης χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών που βρίσκονται στην αίθουσα και ψηφίζουν, με μίνιμουμ αριθμό τους 120.

Στην επισήμανση ότι η κυβέρνηση ανοχής αναφέρεται ρητά στο Σύνταγμα, η ΝΔ το αποδέχεται μεν, όμως επισημαίνει πως «αυτό που μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας είναι ότι μια κυβέρνηση ανοχής είναι μια έκτακτη πρόνοια του Συντάγματος και γι’ αυτό δεν την έχουμε δει ποτέ να ενεργοποιείται στη μεταπολίτευση». Ο μόνος λόγος που ο συνταγματικός νομοθέτης προέβλεψε μια τέτοια δυνατότητα, σημειώνει η Πειραιώς, «είναι για να μην προκληθεί ακυβερνησία στη χώρα, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να προκύψει μια νέα κυβέρνηση που θα διαθέτει και πάλι τη δεδηλωμένη». Όπερ σημαίνει, κατά τις ίδιες πηγές, ότι μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή της μειοψηφίας των βουλευτών «δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα ούτε σε ήσσονος ούτε πόσο μάλλον σε μείζονος σημασίας αποφάσεις».

Την ίδια στιγμή, η κόντρα Καμμένου - Κοτζιά, υποστηρίζει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, «επιβεβαιώνει την εικόνα παρακμής, που μόνο θλίψη προκαλεί». Πολύ περισσότερο όταν οι προκλήσεις στα εθνικά θέματα αλλά και σε όλα τα επίπεδα εντείνονται. «Τα αδιέξοδα του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου δεν μπορούν να γίνουν αδιέξοδα της χώρας μας», σημειώνει χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v