Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με… άγριες διαθέσεις και μπαράζ κινήσεων ο πολιτικός Ιανουάριος

Την Τετάρτη ανοίγει στα Σκόπια η αντίστροφη μέτρηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο» η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή. Για «εκπλήξεις» μιλούν κυβερνητικά στελέχη και επιμένουν. Την Πέμπτη στην Αθήνα η Μέρκελ.

Με… άγριες διαθέσεις και μπαράζ κινήσεων ο πολιτικός Ιανουάριος

Με το κλείσιμο της εορταστικής ραστώνης ανοίγει ο πιο κρίσιμος πολιτικός κύκλος μετά το 2015, ο οποίος θα κλείσει μεν την ημέρα της εθνικής κάλπης, ωστόσο, παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει αυτό.

Ο Ιανουάριος εξελίσσεται σε μήνα-κλειδί των εξελίξεων, ενώ θα δείξει... τα δόντια του από αυτή την εβδομάδα. Η Συμφωνία των Πρεσπών και το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης Novartis θα προχωρούν παράλληλα, όπως έδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις, οπότε κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα βγάλουν από τις φαρέτρες όσα όπλα διαθέτουν για τις μάχες που θα καθορίσουν τον (εκλογικό) πόλεμο.

Με τους πάντες να τελούν εν αναμονή εξελίξεων (και δικαστικών) στο θέμα της Novartis, η προσοχή εστιάζεται στα των Πρεσπών που τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς. Την Τετάρτη ξεκινούν στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ οι ψηφοφορίες για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι η αυλαία θα πέσει νωρίτερα του αναμενομένου, δηλαδή γύρω στις 12-13 του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες, λίγες, ημέρες, η Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να έλθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Όπως έχουμε αναφέρει, το Μαξίμου απορρίπτει τις καθυστερήσεις και προτίθεται να ολοκληρώσει την ψηφοφορία «το πολύ» μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Κυβερνητικά στελέχη πάντως, μεταξύ αυτών και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, δεν κρύβουν πλέον την άποψη ότι οι «τίτλοι τέλους» πρέπει να πέσουν πριν βγει ο Ιανουάριος.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός, σε μήνυμά του από τη Σαμοθράκη, επανέλαβε την αποφασιστικότητά να μην κάνει βήμα πίσω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όποιο και αν είναι το κόστος.

Κυβέρνηση ανοχής με ή χωρίς ψηφοφορία;

Την τελική απάντηση στο «πότε» θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς με την κατάθεση της Συμφωνίας ο κυβερνητικός εταίρος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Δεδομένου ότι αυτό είναι γνωστό εδώ και μήνες (σ.σ. επαναβεβαιώθηκε στο περίφημο υπουργικό συμβούλιο του Οκτωβρίου όπου παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς), ο πρωθυπουργός «είναι έτοιμος» για τα περαιτέρω. Και όχι μόνο για τον ανασχηματισμό, διότι:

* Το κρίσιμο –και καθοριστικό– ερώτημα είναι εάν θα διασφαλίσει νέα πλειοψηφία από τη Βουλή ή εάν θα συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής. Επ' αυτού, το πόκερ με τη ΝΔ έχει ξεκινήσει και είναι ιδιαίτερα σκληρό.

* Η Πειραιώς αφήνει εσχάτως να εννοηθεί ότι «το σκέφτεται» να καταθέσει νέα πρόταση μομφής (μετά την ατυχή έκβαση της προηγούμενης τον Ιούνιο), καθώς ξέρει ότι με την απουσία των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρώσει τα αναγκαία 151 «ναι». Προκαλεί συνεπώς τον κ. Τσίπρα να ζητήσει ο ίδιος επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με το επιχείρημα ότι θα έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ.

* Από το Μαξίμου δεν εκπέμπεται καθαρό σήμα. Όπως λένε πηγές, εάν κατατεθεί πρόταση μομφής και καταψηφισθεί τότε αυτομάτως η διαδικασία θα μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Αν δεν κατατεθεί; Κάποια στελέχη δεν το αποκλείουν, καθώς επιμένουν ότι υπάρχει διπλή πλειοψηφία, δηλαδή και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για την εμπιστοσύνη. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι ψηφοφορίες θα βγάλουν «και εκπλήξεις», δηλαδή στήριξη από βουλευτές που δεν έχουν εκδηλωθεί δημοσίως.

Η κρατούσα άποψη είναι ότι ψήφος εμπιστοσύνης θα δίνεται συνεχώς το επόμενο διάστημα μέσα από τις ψηφοφορίες για τα νομοσχέδια που δρομολογεί η κυβέρνηση. «Εάν κάποιο από αυτά δεν περάσει με 151 ψήφους, τότε ο καθένας θα δικαιούται να πει ότι χάσαμε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αλλιώς, όποιος θέλει να καταθέσει πρόταση μομφής», λένε.

Ο Καμμένος ξεκινάει «ανένδοτο»

Εν τω μεταξύ, νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και στον Πάνο Καμμένο, με τον υπουργό Άμυνας να βρίσκει την ευκαιρία να υψώσει (περισσότερο) τους τόνους. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το μεσημέρι χθες ότι ο κ. Καμμένος αρχικά σκεφτόταν να «ρίξει» την κυβέρνηση, αλλά ανέκρουσε πρύμνα όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθούσαν όλοι οι βουλευτές του σε μία τυχόν υπερψήφιση πρότασης μομφής της ΝΔ.

Ο κ. Καμμένος αντέδρασε με σφοδρότητα μέσω twitter ανακοινώνοντας ότι ξεκινάει... ανένδοτο αγώνα. «Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το Εθνικό θέμα. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος: Δεν εκβιαζόμαστε, δεν απειλούμαστε, δεν εξαγοραζόμαστε ποτέ. Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε αποστασία. Εμείς ανένδοτο».

Την Πέμπτη έρχεται η Α. Μέρκελ

Σε κάθε περίπτωση, η έλευση της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη δεν θεωρείται... τυχαία. Οι πληροφορίες τη θέλουν να γίνεται λίγο πριν περάσει η σκυτάλη της Συμφωνίας στην Αθήνα, προκειμένου να ενθαρρύνει (δημοσίως και... ιδιωτικώς) την θετική έκβαση της διαδικασίας.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα μιλήσει ενθαρρυντικά για την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, δυσχεραίνοντας την κριτική της ΝΔ (και όχι μόνο) για «παροχολογία» που ελοχεύει τον κίνδυνο νέου δανεισμού της χώρας από τους θεσμούς.

Σε καμία περίπτωση πάντως, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι κυβερνητικοί, δεν περιμένουν από την κ. Μέρκελ... δημόσια εύσημα για το μέγεθος της κοινωνικής πολιτικής που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες.

Άλλωστε, το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων παραμένει στο τραπέζι της Αθήνας, με τον Νίκο Βούτση να επαναλαμβάνει ότι εντός του Ιανουαρίου θα έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της σχετικής επιτροπής προκειμένου να εγκριθεί και να πάρει τον δρόμο του. Προς τα πού; «Θα το παρουσιάσουμε στο Γερμανικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στο Διεθνές Δικαστήριο», λένε οι γνωρίζοντες. Προδιαγράφοντας, βεβαίως, μία αργή διαδικασία επίλυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v