Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υπόθεση Novartis επέστρεψε ως καταλύτης εξελίξεων

Προάγγελος η ανεπιτυχής απόπειρα «απόδρασης» στο εξωτερικό του Ν. Μανιαδάκη. Βαριές κατηγορίες «περί θεσμικής εκτροπής» από τη ΝΔ στην κυβέρνηση. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλά νεύρα και πολύ άγχος σε σχέση με τη Novartis», η απάντηση του Μαξίμου. Τα έξι ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Μανιαδάκη.

Η υπόθεση Novartis επέστρεψε ως καταλύτης εξελίξεων

Η υπόθεση Novartis επέστρεψε δυναμικά στο προσκήνιο και αυτή τη φορά θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της πολύμηνης δικαστικής έρευνας.

Αυτή είναι η πεποίθηση που κυριαρχεί στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, μετά την απόπειρα «απόδρασης» στο εξωτερικό του πρώην στελέχους του υπουργείου Υγείας και άτυπου συμβούλου υπουργών Νίκου Μανιαδάκη.

Η παραμονή (και χθες) του Αλέξη Τσίπρα στο πατρικό του σπίτι σε χωριό της Άρτας, όπου μετέβη για την Πρωτοχρονιά, δείχνει ότι στο Μαξίμου δεν υπήρξε «ανησυχία» ή «προβληματισμός» για την τροπή που πήρε η υπόθεση. «Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη», έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες, αποφεύγοντας κάθε άλλη αναφορά.

Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης βρέθηκαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ «ερωτήματα» για το θέμα Μανιαδάκη εγείρουν και τα υπόλοιπα κόμματα, με αφορμή τη μετατροπή του πρώην μάρτυρα σε κατηγορούμενο.

Οι ισχυρισμοί του ιδίου, πάντως, ότι του έγιναν πολλοί έλεγχοι (και) για την οικονομική του κατάσταση και βρέθηκε καθαρός, αποδείχθηκαν μη αληθείς. Αποκαλύφθηκε ότι πλήρωσε ήδη πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς εντοπίσθηκε μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στα δηλωμένα εισοδήματά του και στις τραπεζικές καταθέσεις που διατηρούσε.

Οι εισαγγελικές αρχές είναι οι αρμόδιες να απαντήσουν στην καταγγελία του ιδίου ότι «πιέσθηκε» να δώσει ονόματα πολιτικών. Δεδομένου ότι οι εισαγγελείς... δεν κάνουν δηλώσεις, προς το παρόν καταγράφονται διαρροές από δικαστικές πηγές που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του. Διαψεύδουν επίσης το επιχείρημά του πως είχε προσέλθει αυτοβούλως στην Εισαγγελία εν μέσω εορτών «για ανταλλαγή ευχών» και είχε ενημερώσει ότι επρόκειτο να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Η χθεσινή έρευνα στο σπίτι του στον Διόνυσο δεν έγινε για να βρεθούν στοιχεία (σ.σ. αυτά, κατά τις πληροφορίες, βρέθηκαν σε προηγούμενες έρευνες, όταν άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση), αλλά για να πιστοποιηθεί η πρόθεσή του να μετακομίσει στο εξωτερικό. Σύμφωνα με όλο το δικαστικό ρεπορτάζ, «το σπίτι ήταν εντελώς άδειο και δεν υπήρχε ούτε καρέκλα»...

Η επίσημη συνέχεια αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γιατί από μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος -δηλαδή, με βάση ποια στοιχεία και ποια διαδικασία.

Βαριές κατηγορίες και «εκτροπές»

Από πλευράς ΝΔ, τόσο εμπλεκόμενοι με την υπόθεση Novartis (όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Άδωνις Γεωργιάδης) όσο και ο αρχηγός του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκαν επιθετικά μιλώντας για αποκάλυψη της σκευωρίας.

Με αφορμή, δε, ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στα social media περί απραξίας δικαστών σε μια σειρά υποθέσεων για τις οποίες ο ίδιος τους προσκόμισε στοιχεία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να την αποτρέψουν «από κοινού».

Σκωπτική πλην λιτή ήταν η απάντηση του Μαξίμου: αφού διέγνωσε «πολύ άγχος και πολλά νεύρα του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με τη Novartis», έδωσε την εξήγηση: «Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο ‘Χριστοφοράκο’ και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens».

Η ΝΔ επανήλθε σε οξύτατους τόνους κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διαθέτει «παραδικαστικό κύκλωμα». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία δεν ελέγχει το παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου, καταγγέλλει σήμερα δημοσίως την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή. Καθώς αυτό δεν έχει προηγούμενο στη Μεταπολίτευση, έχει κάτι να πει ο κ. Τσίπρας ή έχει αναθέσει τη διακυβέρνηση στον Παύλο Πολάκη;».

Έξι ερωτήματα προς απάντηση

Την απάντηση, αυτή τη φορά, ανέλαβε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας «έξι ερωτήματα» για τον κ. Μανιαδάκη. Το πρώτο αφορά την κατάθεση που είχε κάνει ως μάρτυρας «για συμβούλους υπουργών τους οποίους κατονόμασε πως λειτουργούσαν ώστε να υπερτιμολογηθούν φάρμακα της Novartis» ή για «συνεργάτες του κ. Σαμαρά που μέσω του Χάρβαρντ Πρότζεκτ προκαλούσαν εισαγωγή νέων φαρμάκων της εταιρίας στο Σύστημα Υγείας».

Για τα περί πιέσεων και εκτροπής, το κυβερνών κόμμα απάντησε στη ΝΔ: «Γνωρίζουν τι είναι μια ανωμοτί κατάθεση; Στη διάρκεια των καταθέσεων γίνονται ή δεν γίνονται ερωτήσεις προς τους μάρτυρες;  Το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι ότι γίνονται ερωτήσεις στον κ. Μανιαδάκη. Το πρόβλημά της είναι ότι δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και θα κάνει τα πάντα σε συνεργασία με τα εντεταλμένα μέσα ενημέρωσης, που έχουν αναλάβει εργολαβία την υπεράσπισή της, ώστε να προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη.  Η ΝΔ δεν θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Θέλει τη σύγχυση και τη συγκάλυψη και αυτό ακριβώς είναι που συνιστά την πραγματική θεσμική εκτροπή στην υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης είναι η προϋπόθεση ώστε αυτή να ανταποκριθεί στον ρόλο της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v