Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την αριθμητική των εκλογών «σκανάρει» η ΝΔ

Στο γαλάζιο μικροσκόπιο τα μικρά κόμματα που -κατά την Πειραιώς- θα κρίνουν την αυτοδυναμία. Οι δημοσκοπήσεις και τι ποσοστά βλέπει γι’ αυτά το επιτελείο Μητσοτάκη. Νέες περιοδείες με… σημαία την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.

Την αριθμητική των εκλογών «σκανάρει» η ΝΔ

«Δεν με ενδιαφέρει τόσο η πρόθεση ψήφου, όσο τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων», τονίζει σε κάθε ευκαιρία προς τους συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης , σε μια προσπάθεια ερμηνείας και ανάλυσης των δημοσκοπικών ευρημάτων που φτάνουν διαρκώς στην Πειραιώς. Το γαλάζιο επιτελείο διαβάζει και ξαναδιαβάζει τα γκάλοπ, με σκοπό να χαραχθεί η περαιτέρω στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καλυφθούν οι αδυναμίες και να βελτιωθούν οι επιδόσεις σε κατά μέρους τομείς.

Ένα από τα βασικά σημεία που μελετούν συστηματικά στη ΝΔ είναι η πορεία των μικρών κομμάτων και η δυνατότητα αυτών να μπουν ή όχι στην Βουλή. Είναι ένα από τα κλειδιά για την αυτοδυναμία, εκτιμούν, καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν κάτω από το όριο του 3%, τόσο χαμηλώνει ο πήχης για αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Όπως εξηγεί στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, το καλύτερο -και απόλυτα ρεαλιστικό- σενάριο για την αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν στην επόμενη Βουλή να μπουν πέντε κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ), όπως αποτυπώνεται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις και να μείνουν εκτός τα υπόλοιπα, αλλά με όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά.

Σύμφωνα με κάποιους ενδεικτικούς υπολογισμούς και με βάση και τις τελευταίες έρευνες που έχει στα χέρια της η ΝΔ, τα μικρά -εκτός Βουλής- κόμματα θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν συνολικά ποσοστό 16%.

Συγκεκριμένα, κατά το πλάνο αυτό, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (που κάποιοι τον βλέπουν και ως δυνάμει κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ) μπορεί να αγγίξει το 2,9% φλερτάροντας με την είσοδό της στη Βουλή, η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) του Παναγιώτη Λαφαζάνη το 2,5%, ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη το 1,5%, το Ποτάμι το 1,5%, το νεοσύστατο Diem25 του Γιάνη Βαρουφάκη το 1,5%, οι ΑΝΕΛ το 1,5% και η Ένωση Κεντρώων επίσης το 1,5%.

Το συνολικό ποσοστό όλων (μαζί με αυτό άλλων μικρότερων κομμάτων με χαμηλότερα νούμερα), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πειραιώς, θα μπορούσε να φτάσει το 16%. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία η ΝΔ, θα χρειάζεται να συγκεντρώσει 34,6%.

Συνολικό ποσοστό

Εφόσον κάποιο από τα προαναφερόμενα κόμματα, κατά τον συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταφέρει και πιάσει το 3% εξασφαλίζοντας την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, το ποσοστό για την αυτοδυναμία ανεβαίνει, διότι ταυτόχρονα θα έχει μειωθεί το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων.

Έτσι, αν τα μικρά κόμματα συγκεντρώσουν 13%, το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται 35,2% για να έχει αυτοδυναμία, ενώ στο ενδεχόμενο συνολικού ποσοστού 11% για τους «μικρούς», θα απαιτείται 36% για τον πρώτο. Ακόμα πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα γι’ αυτόν εάν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν 8,5% έως 9,5%, αφού θα πρέπει να εξασφαλίσει ποσοστό 37%, ενώ μια μονάδα περισσότερη, 38%, θα χρειάζεται εάν τα μικρά κόμματα που δεν θα μπουν στο Κοινοβούλιο έχουν συνολικό ποσοστό 7%.

Ανεξαρτήτως αριθμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την επαφή του με τους πολίτες, πραγματοποιώντας νέο γύρο περιοδειών σε όλη τη χώρα, με φόντο τις τριπλές κάλπες του 2019.

Εκτίμησή του είναι ότι η κοινωνία «δεν είναι έτοιμη να εξαγοραστεί με επιδόματα», τα οποία θα αποτελέσουν βασικό συστατικό της ρητορικής του στις δημόσιες παρεμβάσεις του, στο πλαίσιο του αιτήματος ριζικής αλλαγής της οικονομικής πολιτικής στον τόπο. Κάτι το οποίο δεσμεύεται να πράξει ο ίδιος, εφόσον επικρατήσει στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v