Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει «αισιόδοξη» η κυβέρνηση για τις Πρέσπες

Το Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλεί σήμερα το πρωί ο Α. Τσίπρας. Σχεδιασμός και μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ατζέντα. Το Μαξίμου διαψεύδει πάλι τα περί πρόωρων εκλογών. «Περάσαμε από 40 κύματα και βγήκαμε όρθιοι».

Παραμένει «αισιόδοξη» η κυβέρνηση για τις Πρέσπες

Ψήφο εμπιστοσύνης από 154 βουλευτές, έναντι 153 που αριθμεί, πήρε χθες τη νύχτα η κυβέρνηση κατά την ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης ψήφισε «ναι», χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί η προσχώρησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τυπικά, όπως διαμηνύει ο ίδιος, οποιαδήποτε συζήτηση για την ένταξή του στην κυβερνητική πλειοψηφία προϋποθέτει την υπερψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που έχει καταθέσει και αφορά στους δανειολήπτες που επιθυμούν να έχουν τη νομική στήριξη του κράτους σε διαμάχες με τις τράπεζες -κάτι που ήδη ενθάρρυνε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Εάν η ένταξή του συντελεστεί, τότε η αριθμητική της Βουλής σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει πάλι, υπέρ της υπερψήφισής της, καθώς… ισοφαρίζεται το αναμενόμενο «όχι» του Χάρη Θεοχάρη (έναντι του «ναι» που έλεγε τους προηγούμενους μήνες), μετά τη «μεταγραφή» του στη ΝΔ.

Διάψευση περί πρόωρων εκλογών

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν χθες δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα προσφύγει σε εκλογές μέσα στον Φεβρουάριο, εάν δεν βρεθούν τα 151 «ναι» για τη Συμφωνία. Κατά τις ίδιες πηγές, «η πλειοψηφία υπάρχει» και θα αποδειχτεί όταν έρθει η ώρα να φτάσει η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή.

Προς το παρόν, η προσοχή του Μαξίμου παραμένει στραμμένη στις ψηφοφορίες που διεξάγονται στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ για τις Συνταγματικές αλλαγές. Με ιδιαίτερη ανακούφιση υποδέχθηκε η κυβέρνηση την τροπολογία που κατατέθηκε χθες από βουλευτές του Ζόραν Ζάεφ, με την οποία ζητείται να αποσαφηνιστεί ότι στη Συμφωνία καθορίζεται η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα -όπως δηλαδή υποστηρίζει και η Αθήνα.

«Αν η τροπολογία ψηφιστεί από τα 2/3, θα βγείτε δημόσια να πείτε ότι όσα λέτε τέσσερις μήνες είναι αερολογίες και ότι το κάνατε για να δημιουργήσετε κλίμα και να διχάσετε τον λαό;» ήταν η (ρητορική) ερώτηση που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες στη Βουλή.

Προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών

Τα παραπάνω αναμένεται να επισημανθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκαλεί σήμερα (11 π.μ.) ο πρωθυπουργός, με αντικείμενο τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σ' αυτό το πλαίσιο, θα συζητηθεί η διαδικασία για τις πρώτες (μετά από δέκα χρόνια) μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ.

Όπως προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας χθες, πρόκειται για 15.000 προσλήψεις για την τριετία 2019-2021 (σ.σ. πέραν των 4.500 εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή).

Στην ουσία, με τη νομοθέτηση παλαιών (από τη ΔΕΘ) θετικών μέτρων και τη δρομολόγηση νέων, ο κ. Τσίπρας «απλώνει τον τραχανά» της εκλογικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, η οποία θα πιέζεται εκ των πραγμάτων να συμφωνήσει με την εν λόγω κοινωνική πολιτική ή να την αποκηρύξει.

Η εμψύχωση των βουλευτών (και όχι μόνο…) της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν φανερή χθες τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι (όπως και οι περισσότεροι υπουργοί) επιχείρησαν απολογισμό τετραετίας και όχι έτους.

Η φράση του κ. Τσίπρα άλλωστε «περάσαμε από 40 κύματα αυτά τα 3,5 χρόνια και βγήκαμε όρθιοι» καταχειροκροτήθηκε από τους 154 βουλευτές, οι οποίοι, όπως έλεγαν στα πηγαδάκια, «επιτέλους, θα πάμε στις περιφέρειές μας για γιορτές έχοντας θετικό απολογισμό και αισιόδοξες δεσμεύσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v