«Ελλάδα Μπορούμε». Με αυτό το κεντρικό πολιτικό μήνυμα για την επόμενη μέρα της χώρας, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του 12ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ. Στην Πειραιώς το χαρακτηρίζουν ως ένα «συνέδριο-ορόσημο για την Ελλάδα της ελπίδας και της προόδου, της Ελλάδας που αξίζουν οι Έλληνες», μέσω του οποίου ουσιαστικά κηρύσσεται για την αξιωματική αντιπολίτευση η έναρξη του προεκλογικού αγώνα.
Ισχυρή κατά το επόμενο τριήμερο θα είναι στις ομιλίες των συνέδρων η αισιόδοξη προοπτική για τη χώρα και όσον αφορά τη δοσολογία, το θετικό αφήγημα του κόμματος αναμένεται να κυριαρχήσει έναντι της κριτικής στην κυβερνητική πολιτική. Η ΝΔ, μέσα από την κορυφαία διεργασία της, θέλει να απευθύνει ένα προσκλητήριο συστράτευσης σε όλους τους Έλληνες και ταυτόχρονα να αποτυπώσει την ανανέωσή της ως διαρκούς διαδικασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, θα επαναλάβει πως οι πόρτες του κόμματος είναι ανοιχτές σε όλους όσοι συμμερίζονται τις βασικές πολιτικές της προτάσεις και την ανάγκη μιας γενναίας πολιτικής αλλαγής, με στόχο «να απελευθερωθούν οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και να μπει οριστικό τέλος στην οικονομική κρίση, με δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας».
Στον πρόλογό του στο έντυπο, το οποίο θα διανεμηθεί στους συνέδρους, ο πρόεδρος της ΝΔ περιγράφει το όραμά του για την Ελλάδα και το «τολμηρό σχέδιο» δια του οποίου στοχεύει να βελτιώσει τη ζωή όλων των Ελλήνων. Ένα σχέδιο που, όπως επισημαίνει, «χτίζει σε όλα όσα έχουμε δεσμευθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ένα ρεαλιστικό, εθνικό σχέδιο, ενόψει των 200 ετών από την επανάσταση για την ανεξαρτησία μας, που οικοδομείται γύρω από 10 πεδία για να γίνει η Ελλάδα του 2021 η Ελλάδα που ονειρευόμαστε».
Κοινωνική ατζέντα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστεί ενωτικός και θα θέσει ως προτεραιότητά του την κοινωνική ατζέντα και δη τη στήριξη εκείνων που άφησε πίσω της η κρίση, τη διασφάλιση μιας δεύτερης ευκαιρίας σε όσους έχασαν την πρώτη, καθώς και τη στήριξη των νέων στον αγώνα τους για καλύτερες θέσεις δουλειάς.
Πάντως, δεν θα αφήσει ασχολίαστα και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, τόσο στην οικονομία όσο και στην καθημερινότητα του πολίτη, θέλοντας να αποδομήσει τα περί «ηθικού πλεονεκτήματος» της αριστεράς. «Δεν αντέχουμε άλλο ‘ηθικό πλεονέκτημα’ από την αριστερά. Δεν μας απαντούν για τις υποθέσεις Κιτσάκου, ΔΕΠΑ, Πετσίτη, Λαυρεντιάδη, ζητήματα που τους πονούν και τα οποία αποφεύγουν συστηματικά», σημειώνουν κομματικές πηγές.
Το παρών στις εργασίες θα δώσουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, με τον πρώτο να κάνει πιθανότατα μια δήλωση σε ανάλογο κλίμα με αυτό στο περσινό συνέδριο περί ενότητας και κοινωνικής ατζέντας και τον δεύτερο να πραγματοποιεί ομιλία-παρέμβαση το μεσημέρι του Σαββάτου. Επίσημος προσκεκλημένος θα είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν ως πρόταση του ΕΛΚ, ενώ θα μιλήσει και ο Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Όπως και στα δύο προηγούμενα συνέδρια, η Νέα Δημοκρατία θα διοργανώσει παράλληλες δράσεις οι οποίες θα πλαισιώσουν το κυρίως πρόγραμμα του Συνεδρίου. Το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο διοργανώνουν από κοινού οι Γραμματείες της Νέας Δημοκρατίας, το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η ΟΝΝΕΔ και το Μητρώο στελεχών, εστιάζει σε ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος, όπως η ανεργία, η συμμετοχή των νέων στα κοινά, το bullying, το brain drain και οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.