Με ένα μπαράζ συνεδριάσεων η κυβέρνηση θέλει να περάσει από τη Βουλή ένα πακέτο θετικών διατάξεων, ρίχνοντας το βάρος στην οικονομία. Μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 18 Δεκεμβρίου, στόχος είναι να εισάγεται στην Ολομέλεια τουλάχιστον ένα νομοσχέδιο την εβδομάδα.
Με δεδομένο πως οι συντάξεις του Ιανουαρίου “παραδοσιακά” προκαταβάλλονται πριν τα Χριστούγεννα οι εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατό. Επομένως μόλις ανάψει και επισήμως το πράσινο φως για τον προϋπολογισμό στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα κατατεθεί η διάταξη που καταργεί τις μειώσεις στις συντάξεις (η οποία ουσιαστικά θα είναι μια γραμμή). Ο χρόνος στενεύει και για την ψήφιση του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο θα έχει δοθεί μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα.
Η “μητέρα των μαχών” μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου, οπότε και ψηφίζεται ο προϋπολογισμός. Οι πρώτες... αψιμαχίες θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, καθώς από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής.
Παράλληλα το δρόμο για την Ολομέλεια θα πάρουν, το αμέσως προσεχές διάστημα, οι εξής διατάξεις:
- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων κάτω των 24 ετών. Η επιδότηση θα είναι στο 50% των εργοδοτικών εισφορών.
- Χορήγηση 400 εκατομμυρίων ευρώ για το επίδομα στέγασης (για το θέμα υπήρξε συζήτηση αν χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση ή υπουργική απόφαση). Το επίδομα ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια και αφορά περίπου 300,000 άτομα (που είτε μισθώνουν κατοικία είτε είναι δανειολήπτες).
- Μείωση ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%
- Μείωση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων. Να σημειωθεί πως η μείωση θα είναι μία ποσοστιαία μονάδα το χρόνο, ώστε σε βάθος τετραετίας να πέσει από το 29% στο 25%.
-Ενίσχυση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής
Στόχος της κυβέρνησης είναι να καλλιεργήσει μία θετική ατζέντα και να στριμώξει την αντιπολίτευση με διαδοχικές ψηφοφορίες. “Θα λέτε «ναι» σε όλα” ήταν η χαρακτηριστική φράση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που πήρε το λόγο στη Βουλή τόσο κατά τη συζήτηση για τα αναδρομικά των ένστολων όσο και σε αυτή που έγινε για τη μείωση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση θα ψηφίζει τις θετικές διατάξεις που έρχονται στη Βουλή, όπως φάνηκε και στην ψηφοφορία για τα αναδρομικά των ένστολων. Ωστόσο θα επιχειρήσει να μην “εγκλωβιστεί” στη θεματολογία της κυβέρνησης αλλά να να καλλιεργήσει τη δική της ατζέντα, εστιάζοντας σε θέματα της καθημερινότητας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η “γαλάζια” επίκαιρη ερώτηση με θέμα την “ανομία στα Πανεπιστήμια”, που συζητήθηκε στην Ώρα του Πρωθυπουργού.