Στο μικροσκόπιο έχει βάλει η αντιπολίτευση τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση. Με φόντο τη μη περικοπή των συντάξεων και τους σχετικούς πανηγυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, τα κόμματα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας από την πρώτη στιγμή θέλουν να αποδομήσουν το κλίμα ευφορίας, αμφισβητώντας τα περί «μεταμνημονιακού προϋπολογισμού». Εστιάζοντας στα υψηλά πλεονάσματα, στην κατάσταση των τραπεζών, στη μη έξοδο στις αγορές και στο χρηματιστήριο, μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση υπενθυμίζουν ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και γι' αυτό μέχρι τη Δευτέρα -όταν και θα ξεκινήσει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής- σκοπεύουν να αποκρυπτογραφήσουν κάθε λεπτομέρεια του ογκώδους κειμένου, με τη γενική εικόνα πάντως να έχει ήδη διατυπωθεί.
Η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι αφού προηγουμένως έχει πάρει «τα πάντα από τους πάντες», τώρα έρχεται να ξαναμοιράσει λίγα από αυτά, εμφανιζόμενη -κατά τον γαλάζιο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Δένδια- «ως εκπρόσωποι του σοσιαλισμού κι ως άι Βασίληδες που δίνουν δώρα». Ο προϋπολογισμός, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα καταδείξει τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και αποτελεί ουσιαστικά το κύκνειο άσμα ενός τετραετούς κύκλου «αυταπάτης, ανευθυνότητας, τυχοδιωκτισμού και ιδεοληψίας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο τομεάρχης Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας. Στην Πειραιώς υπάρχει η πεποίθηση ότι αντί η χώρα να οδεύει πραγματικά προς την έξοδο, τελικά πηγαίνει ολοταχώς προς ένα νέο μνημόνιο. Και αυτό την ίδια στιγμή, κατά κομματικές πηγές, που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την πραγματική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Αυξημένοι φόροι
Για υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που διαπιστώνει πως οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν το 2019, κυρίως ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος (611 εκατ. και 373 εκατ. αντίστοιχα). «Η κυβέρνηση παίρνει 10 για να μοιράσει 1, και προσπαθεί για μια ακόμα φορά να δημιουργήσει νέες επικίνδυνες αυταπάτες στον ελληνικό λαό», λένε στη Χαριλάου Τρικούπη. Επίσης, όπως είπε ο εισηγητής του κόμματος Γιάννης Κουτσούκος, και παρά τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς του Νόμου Κατρούγκαλου για τους παλαιούς συνταξιούχους, μειωμένη είναι -μεταξύ άλλων περικοπών- και η δαπάνη για συντάξεις, καθώς συνεχίζεται η περικοπή των συντάξεων των νέων συνταξιούχων, των επικουρικών, των ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας κ.λπ.
Για κατάθεση «καθαρά προεκλογικού προϋπολογισμού» κατηγορεί την κυβέρνηση το Ποτάμι, τονίζοντας ότι τα υπερπλεονάσματα και η φορολογική αφαίμαξη δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς. «Η μοναδική επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι να κερδίσει εκλογικό ακροατήριο κι αυτή την επιδίωξη υπηρετούν οι επιλογές του», αναφέρει η Σεβαστουπόλεως, συμπεραίνοντας ότι «η αναταραχή αυξάνεται αντί να μειώνεται».
Η Ένωση Κεντρώων σημειώνει πως «δεν είναι ηρωισμός πρώτα να λιώνεις τον λαό με φόρους και βάρη, και μετά να δηλώνεις ότι του ξαναγυρίζεις τα χαμένα εισοδήματα. Ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται λίγο πριν τις εκλογές και όλοι καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά είναι παχιά λόγια ένοχων πολιτικών». Το ερώτημα που τίθεται, κατά το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, είναι: «Πόσο αξιόπιστη είναι η τακτική, πρώτα να κόβεις ΕΚΑΣ, συντάξεις, επιδόματα και μετά να έρχεσαι να τα ξαναδίνεις;».
Ως «βαθιά ταξικό» χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό το ΚΚΕ, που υποστηρίζει πως τα περί μεταμνημονιακής εποχής είναι «μύθος», αφού η «σιδερένια ισχύς» της επιτροπείας παραμένει.
Τέλος, η Χρυσή Αυγή αναφέρει πως «σήμερα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για την προστασία της Ελληνικής Οικονομίας από το ένα κόμμα της κλεπτοκρατικής μεταπολίτευσης με τα πολλά ονόματα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ.τ.λ.)».