Στη δύναμη των κληρικών και κατ’ επέκταση του χριστεπώνυμου πλήθους ποντάρει η ΝΔ, προκειμένου να αποδυναμώσει την κυβέρνηση και να πάρει πόντους στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή βρήκε δικαιωμένη την Πειραιώς, που θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, με τη σύμφωνη γνώμη και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου (τον οποίο διαχωρίζει από τον υπόλοιπο κλήρο), επιχείρησε να στήσει ένα προεκλογικό παιχνίδι, με όχημα την Εκκλησία, το οποίο όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία.
Ο πρωθυπουργός, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, προκάλεσε το συγκεκριμένο ζήτημα, αφενός, για να ισχυριστεί ότι προχωρά στον δήθεν διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας και αφετέρου, να πείσει ότι βρήκε τάχα τον δημοσιονομικό χώρο για επιπλέον 10 χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο.
Με ενδιαφέρον πάντως περιμένει η ΝΔ το επόμενο κυβερνητικό βήμα, αν δηλαδή το Μαξίμου θα προχωρήσει μονομερώς στην έξοδο των κληρικών από το δημόσιο όσον αφορά τη μισθοδοσία τους, όπως διαφάνηκε από την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Όπως και να ’χει, πάντως, και σε αυτή την περίπτωση -όπως λένε στο γαλάζιο επιτελείο- η κυβέρνηση θα βρεθεί ζημιωμένη. Και αυτό διότι «είτε προ 10ημέρου έλεγε ψέματα ο κ. Τσίπρας ότι θα συνεκτιμήσει την απόφαση της Ιεραρχίας, είτε δεν κατάλαβε την ομόφωνη απόφαση που εξέδωσαν οι Μητροπολίτες της χώρας και προαναγγέλλει την άμεση εκπόνηση σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος των δύο πλευρών».
Όταν μια συμφωνία, σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «καταρρέει μέσα σε δέκα μέρες, τότε απλά αποδεικνύεται πρόχειρη και ανεφάρμοστη». Καλεί δε με εμφανή δόση ειρωνείας τον πρωθυπουργό «να πάψει να διαπραγματεύεται οτιδήποτε με οποιονδήποτε, γιατί με ό,τι καταπιάνεται προκαλεί καταστροφή. Οι σοβαρές προκλήσεις αντιμετωπίζονται μόνο από σοβαρές κυβερνήσεις», καταλήγει η ίδια πηγή.
Δύο μέρη
Όσον αφορά τη θέση της ΝΔ στο ζήτημα, το διαχωρίζει σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι η εκκλησιαστική περιουσία και το δεύτερο η μισθοδοσία των κληρικών. Όπως υποστηρίζουν από το περιβάλλον του προέδρου του κόμματος, το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση και υιοθετήθηκε «καθυστερημένα και πρόχειρα» από την κυβέρνηση Τσίπρα. Από την άλλη, σημειώνουν, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες τους για το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου, αφενός, διότι δεν υπάρχει κανένα όφελος για το δημόσιο ταμείο και αφετέρου, διότι εγείρει σειρά προβλημάτων, π.χ. για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών. Χαρακτηρίζουν δε «φαιδρό» το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι μπορεί να κάνει 10.000 νέες προσλήψεις, καθώς οι κληρικοί ούτως ή άλλως θα εξακολουθούσαν να πληρώνονται από το Δημόσιο.
Η ΝΔ αφήνει αιχμές και κατά του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, επειδή χαιρέτισε την ανακοίνωση του Μαξίμου για την απόφαση της Ιεραρχίας. «Αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Διότι δείχνει πόσα προβλήματα προκάλεσε τελικά η περιβόητη συμφωνία που είναι δύσκολο σε όλους να αποποιηθούν την ευθύνη της», καταγγέλλει η Πειραιώς, που παράλληλα διαπιστώνει ότι με όλα τα τελευταία γεγονότα προκλήθηκε άνευ λόγου ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας και κανείς πια δεν είναι βέβαιος πώς θα λυθεί.
Με την όλη στάση της, εξάλλου, και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, η αξιωματική αντιπολίτευση, πέραν της προσπάθειας να ρίξει στο… καναβάτσο την κυβέρνηση, θέλει να αποτρέψει και ενδεχόμενη μετακίνηση πολιτών-ψηφοφόρων που διατηρούν στενή σχέση με την Εκκλησία σε άλλα κόμματα της ευρύτερης δεξιάς και κυρίως τη Χρυσή Αυγή.