Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στην αρένα του... Συντάγματος

Το “μπρα ντε φερ” του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Βουλής. Σε ποια άρθρα εστιάζουν τα δύο κόμματα και ποια είναι τα σημεία διαφωνίας.

Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στην αρένα του... Συντάγματος

Σε εφ' όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Για περισσότερες από δυόμισι ώρες «συγκρούονταν» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία συζήτηση που είχε έντονο ιδεολογικό χαρακτήρα.

Η μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής έδωσε μία «πρόγευση» της έντονης πόλωσης, που θα επικρατήσει μεταξύ των δύο «μονομάχων» το επόμενο διάστημα. Ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι ότι διαφωνούν τόσο για τα άρθρα του Συντάγματος που πρέπει να αναθεωρηθούν, όσο και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

«Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι αλλοπρόσαλλες» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας «αυτό που προτείνετε δεν είναι αναθεώρηση, μήπως είναι συντακτική συνέλευση;». Να ξεχάσετε το «συνταγματικό ακτιβισμό» είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας «η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να Συριζοποιήσετε τη διαδικασία αναθεώρησης».

Μετωπική ήταν η σύγκρουση για το κατά πόσο η Βουλή θα προτείνει μόνο τα άρθρα ή θα «επεκταθεί» και στην κατεύθυνση που θα έχει η αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας… επιστράτευσαν τις απόψεις Συνταγματολόγων, αλλά σημεία προσέγγισης δεν βρέθηκαν σε ένα ύψιστης σημασία θέμα.

Η υπερψήφιση στην προτείνουσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη όχι μόνο ως προς τα άρθρα αλλά και ως προς την κατεύθυνση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε σχετικό σημείωμα του καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου και σε απόφαση του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου, ενώ επικαλέστηκε παλαιότερη ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτοτάκης σημείωσε πως «ο προσδιορισμός των υπό αναθεώρηση άρθρων δεσμεύει τη Βουλή, η οποία δεν μπορεί να προσθέσει νέες διατάξεις. Μπορεί όμως να προσδώσει στην αναθεώρηση νέο και διαφορετικό περιεχόμενο από εκείνο που έδωσε η προτείνουσα Βουλή». Και αναφέρθηκε σε θέσεις του Αριστόβουλου Μάνεση και του Αντώνη Μανιτάκη.

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση το άρθρο 16, προκαλώντας έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν θα επιτρέψουμε Παιδεία άλλη για τα παιδιά του λαού και άλλη για τους κληρονόμους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κοιτώντας προς τα «γαλάζια» έδρανα. «Να σας πω ότι 50.000 ελληνόπουλα πάνε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και κυρίως είναι από οικογένειες της μεσαίας τάξης. Τους στερείτε τη δυνατότητα να επιλέξουν να σπουδάσουν στη χώρα τους», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη δημοσιονομική σταθερότητα, λέγοντας «προτείνετε ένα Συνταγματικό ζουρλομανδύα. Μας κάνατε κριτική για τον κόφτη και τώρα εσείς ζητάτε να μπει στο Σύνταγμα». Όσον αφορά τις γαλάζιες αναφορές για την Εκκλησία, είπε χαρακτηριστικά «σας τράβηξε το αφτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ, κύριε Μητσοτάκη, και αλλάξατε γνώμη στο θέμα;».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για επικίνδυνες προτάσεις, όπως «τα δημοψηφίσματα με συλλογή υπογραφών ακόμα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενδεχομένως». Και έκανε λόγο για «μία ευθέως διαλυτική πρόταση» του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε, δεν είναι άλλη από τη συνταγματική καθιέρωση της «μόνιμης απλής αναλογικής».

Περιθώρια για διάλογο φαίνεται πως υπάρχουν σε επιμέρους θέματα, όπως είναι η αλλαγή του άρθρου περί ασυλίας των βουλευτών και της ευθύνης των υπουργών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v