Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ιδεολογικά χαρακτηριστικά παίρνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η «ατζέντα» των κομμάτων και ο σχεδιασμός της Βουλής για τις ψηφοφορίες. Τα ορόσημα της διαδικασίας.

Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Μία πρώτη ευκαιρία να «ξεδιπλώσουν» τις θέσεις τους έχουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Στη συνέχεια, το βάρος θα πέσει στην 46μελή Επιτροπή, που θα πρέπει να υποβάλει το αργότερο μέχρι τις 25 Ιανουαρίου την Έκθεσή της.

Η Επιτροπή -στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων- θα συνεδριάζει για ένα δίμηνο και στη συνέχεια μπορεί να δοθεί μία δεκαήμερη παράταση. Με βάση τον σχεδιασμό, η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή θα γίνει στις 28 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει ακόμα μία στις 28 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για ένα θέμα μείζονος σημασίας, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πεδίο έντονων πολιτικών συγκρούσεων. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν παρουσιάσει τις θέσεις τους, διαφωνώντας για τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν αλλά και για την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι παρεμβάσεις.

Οι τόνοι έχουν ανέβει και τα πρώτα «πυρά» εκτοξεύονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως η πρότασή της «δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού». Φέρνοντας ως παράδειγμα πως η Νέα Δημοκρατία «γι' αυτό έχει ως πρωταρχικό στόχο την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Το κυβερνών κόμμα μεταξύ άλλων εστιάζει στην προστασία των δημόσιων αγαθών (ενέργεια, νερό κ.ά.), στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής με αλλαγές στον αριθμό των προβλεπόμενων ψηφοφοριών, στην κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, στην καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, στην αλλαγή του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία μιλά για «εργαλειοποίηση» της διαδικασίας αναθεώρησης και για προεκλογικά πολιτικά παιχνίδια, κάνοντας λόγο για προσπάθεια «συριζοποίησης του Συντάγματος». Η «γαλάζια» κριτική επικεντρώνεται στο ότι από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζουν θέσεις για τη Δημόσια Διοίκηση, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία, την εκπαίδευση, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων κ.α.

Στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων είναι η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, η αλλαγή του άρθρου για την ασυλία των βουλευτών, η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια, η Συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης και η ενίσχυση του ρόλου του ΑΣΕΠ στην επιλογή στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θέλουν να προβάλλουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, μέσα σε ένα σκηνικό αυξανόμενου δικομματισμού. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά πως «δεν θα επιτρέψουμε ούτε τα προεκλογικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα ούτε τις μετεκλογικές υστεροβουλίες του κ. Μητσοτάκη».

Όσον αφορά στη διαδικασία, μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων της επιτροπής θα γίνουν δύο oνoμαστικές ψηφοφορίες, που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν κάθε υποψήφια προς αναθεώρηση διάταξη για να αποφασίσουν ποιες θα εισαχθούν στην επόμενη Βουλή, που θα κληθεί να τροποποιήσει το περιεχόμενό τους.

Για τα άρθρα που θα ψηφίσουν τα 3/5 του Σώματος (δηλαδή 180 βουλευτές) ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, η επόμενη Βουλή αποφασίζει με 151 βουλευτές. Αντιθέτως, αν η Ολομέλεια πάρει απόφαση με λιγότερο από τα 3/5 (αλλά πάντως με πλειοψηφία), τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών για τις αναθεωρητέες διατάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v