Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη μέρα για το Ποτάμι

Οι αποφάσεις του τρίτου συνεδρίου και οι ισορροπίες που διαμορφώνονται. Αποφασίστηκε αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές, με τη συζήτηση να επεκτείνεται στις μετεκλογικές συνεργασίες. Τα στελέχη που «κοιτάνε» προς τη Νέα Δημοκρατία και ποιοι... φλερτάρουν με την Κεντροαριστερά.

Η επόμενη μέρα για το Ποτάμι

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα και στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σε ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό, ολοκληρώθηκε το τρίτο και κρισιμότερο συνέδριο του Ποταμιού. Η πολιτική εισήγηση που προβλέπει αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές και αναφέρεται στη στρατηγική των συνεργασιών εγκρίθηκε με ποσοστό άνω του 90%.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την επανεκλογή του Σταύρου Θεοδωράκη (με 93,59%) στη θέση του προέδρου, ενώ για πρώτη φορά δημιουργήθηκε θέση αντιπροέδρου και εκλέχτηκε ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου επισημαίνεται πως «το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ απέτυχε» και γίνεται αναφορά σε μια «συμμαχία της δημιουργικής Ελλάδας», που θέλει «φιλελεύθερες, ευρωπαϊκές, προοδευτικές λύσεις». Για την επόμενη μέρα επισημαίνεται πως θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με όσα χρειάζεται να γίνουν και αναφέρονται οι επτά προτεραιότητες του Ποταμιού (που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων όπως η παιδεία, η αποκομματικοποίηση του κράτους και ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων).

«Είμαστε η πολιτική συμμαχία τού αλλιώς», είπε κατά την τοποθέτησή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως «το Ποτάμι είναι ένας ζωντανός οργανισμός με λάθη και ατέλειες. Ένα Κίνημα που ποτέ δεν βολεύτηκε με την ακινησία και τη σιωπή». Όσον αφορά στη συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σημείωσε πως «κάποιοι είχαν στο μυαλό τους μόνο το παρελθόν τους. Όταν το συνειδητοποιήσαμε, αποχωρήσαμε έντιμα».

Πάντως κατά τις τοποθετήσεις φάνηκε για μια ακόμα φορά η διαφορετική οπτική που έχουν τα στελέχη του Ποταμιού. Και υπήρξε ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ όσων θέλουν συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και όσων απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για «φιλελεύθερο τανγκό» μίλησε ο Γιώργος Αμυράς, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την ανάγκη διαλόγου με τη Νέα Δημοκρατία. Και κατέθεσε στο συνέδριο πρόταση 10 σημείων για φιλελεύθερες συμμαχίες (στην ψηφοφορία είπε «ναι» το 34.47%). Για «ξεκάθαρη προγραμματική συμφωνία με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη» που πρέπει να γίνει «από τώρα» μίλησε ο Γρηγόρης Ψαριανός, λέγοντας πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Ωστόσο μία συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία δεν αφορά στελέχη όπως ο Σπύρος Δανέλλης και ο Μίλτος Κύρκος. Μέσω facebook ήρθε η απάντηση του Μίλτου Κύρκου στον Γιώργο Αμυρά, επισημαίνοντας πως «προεκλογική πρόταση συνεργασίας, βήματα ενός τανγκό ή του χορού του Ζαλόγγου του Ποταμιού;».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Σπύρου Δανέλλη στο συνέδριο, ο οποίος σημείωσε πως «η πορεία μου δεν θα μου επέτρεπε τη συμπόρευση με τη δεξιόστροφη συντήρηση». Μάλιστα αναφέρθηκε και στη στρατηγική που ακολουθείται, τονίζοντας «καιρό τώρα παρακολουθούμε μια καθημερινή διολίσθηση προς τη Νέα Δημοκρατία».

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Αλιβιζάτος -που μίλησε στο συνέδριο- κάλεσε τον Σταύρο Θεοδωράκη και τα στελέχη του Ποταμιού να μην κλείσουν την πόρτα στη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, που μπορεί να μην ευοδώθηκε τώρα αλλά είναι απαραίτητη μπροστά στις προκλήσεις που έχει η χώρα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v