Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αντιπολίτευση δίνει… στίγμα για τις συνεργασίες

Τα ανοίγματα Μητσοτάκη για μετεκλογικές συμπορεύσεις. Πολιτική ίσων αποστάσεων επιλέγει η Φώφη Γεννηματά. Εσωκομματική διχογνωμία στο Ποτάμι, απορριπτικός εμφανίζεται ο Βασίλης Λεβέντης.  

Η αντιπολίτευση δίνει… στίγμα για τις συνεργασίες

Τη στρατηγική τους, με φόντο τις επικείμενες εθνικές κάλπες, χαράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσον αφορά τις εκλογικές και κυρίως τις μετεκλογικές συνεργασίες. Οι διεργασίες είναι έντονες, όπως άλλωστε και η μάχη για την πολιτική επιβίωση πολιτικών δυνάμεων και προσώπων, με τις προτάσεις να ποικίλλουν και να αφήνουν τα πάντα ανοιχτά ενόψει της επόμενης μέρας.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε κάθε ευκαιρία, υπογραμμίζει τη βούλησή του για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ακόμη και στην περίπτωση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, κάνοντας εμμέσως ανοίγματα κατ’ αρχάς στο ΚΙΝΑΛ και δευτερευόντως στο Ποτάμι και στην Ένωση Κεντρώων, που -εφόσον καταφέρουν να μπουν στη Βουλή- ενδεχομένως να χρειαστούν ως συμπλήρωμα στο πρώτο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Η χώρα χρειάζεται αλήθεια και πρόοδο. Κανόνες και αξιολόγηση. Άνοιγμα στο μέλλον και ευημερία για όλους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και κοινοβουλευτική συναίνεση, είτε έχουμε αυτοδυναμία είτε όχι», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». Διαβεβαίωσε δε πως η ΝΔ «ξέρει να διαβάζει τα μηνύματα των καιρών και γνωρίζει καλά πως μεγαλούργησε μόνο όταν διεύρυνε την επιρροή της και σε πολίτες που ήταν πέραν των κομματικών τειχών της».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να μην εμφανιστεί ως «ουρά» των δύο μεγάλων κομμάτων, έχει αποφασίσει να δώσει έμφαση στην αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής και στην πολιτική των ίσων αποστάσεων σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. «Οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης τσακώνονται ποιος είναι ο πιο καλός ο μαθητής στη Σχολή Λιτότητας του Βερολίνου και των Βρυξελλών», τόνισε, κατά την περιοδεία της στα Δωδεκάνησα, μιλώντας για «ταγκό ανευθυνότητας» που παρατείνει τα αδιέξοδα της κρίσης. Επιχειρεί να πείσει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων «επιθυμεί τη στρατηγική ήττα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και τη μη επιστροφή της δεξιάς», αποποιούμενη τον χαρακτηρισμό «τρίτος πόλος» για το ΚΙΝΑΛ. «Είμαστε ο μόνος δρόμος για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση», σημειώνει.

Πρώην… συνοδοιπόρος

Ένας πρώην πολιτικός συνοδοιπόρος της, πάντως, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά την απεμπλοκή του από το Κίνημα, έχει αναλάβει το ρίσκο της αυτόνομης καθόδου του Ποταμιού στις εκλογές, παρά τα ιδιαίτερα χαμηλά σχετικά δημοσκοπικά ευρήματα. Η ακηδεμόνευτη πορεία στις κάλπες επιβεβαιώθηκε και στο συνέδριο του κόμματος μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι απόψεις πάντως ακόμα και μέσα στο Ποτάμι διίστανται. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός τάχθηκαν υπέρ της προεκλογικής συνεργασίας του Ποταμιού με τη ΝΔ, θέση με την οποία διαφώνησε ο Σπύρος Δανέλλης, που ζήτησε αποσαφήνιση της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος. Η πρόταση του κ. Αμυρά πάντως για ένα «φιλελεύθερο τανγκό» μέσω του οποίου «το Ποτάμι επιβεβαιώνει ότι είναι ανοικτό σε Φιλελεύθερες Συμμαχίες» δεν υπερψηφίστηκε τελικά από τους συνέδρους, έστω με μικρή διαφορά. Ενδιαφέρον παρουσίασε και η άποψη του Δημήτρη Τσιόδρα, εκπροσώπου του κόμματος: «Είναι σαφές ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Και πρέπει να δηλώσουμε καθαρά ότι θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας την προσωπική της άποψη, πρότεινε την προεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το Ποτάμι, καθώς «χρειαζόμαστε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που αντιμάχονται τις λογικές που μας οδήγησαν στην κρίση».

Αντίθετος στη συνεργασία τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ έχει δηλώσει ο Βασίλης Λεβέντης, με πολλούς πάντως να θυμούνται ακόμα το εγκώμιο που έπλεξε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v