Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι περιμένουν «κέρδη» από τα νομοσχέδια που πάνε στη Βουλή

Ποιες κατηγορίες περιμένουν «μποναμά» μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι δέκα διατάξεις που σκοπεύει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Τα ποσά που θα διατεθούν και τα εναλλακτικά σενάρια, που είναι στο τραπέζι. Τα μέτρα που «κλείδωσαν».

Ποιοι περιμένουν «κέρδη» από τα νομοσχέδια που πάνε στη Βουλή

Με ένα κοινοβουλευτικό «σπριντ» εξήντα ημερών, η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει δέκα επιμέρους διατάξεις που θα σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας στην οικονομία. Στους ευνοημένους είναι μεταξύ άλλων συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ένστολοι αλλά και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Ένα τμήμα των ρυθμίσεων είναι έτοιμο και θα περάσει από τη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι διατάξεις για τα αναδρομικά σε ενστόλους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αλλά και η μείωση των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.

Ωστόσο για ένα «πακέτο» παρεμβάσεων -που συνδέονται με το κοινωνικό μέρισμα- χρειάζεται περισσότερη υπομονή, καθώς πρέπει να οριστικοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Νοέμβριο και αφού υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα έσοδα. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε πρόσφατες τοποθετήσεις στη Βουλή, έκανε λόγο για ένα «χώρο» της τάξης των 800 με 900 εκατομμυρίων, ενώ το νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, με ένα μπαράζ νομοθετικών παρεμβάσεων, θέλει να καλλιεργήσει μία θετική ατζέντα και να στριμώξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι ρυθμίσεις θα έρχονται σε δόσεις καθώς η κυβέρνηση θέλει μία συζήτηση διαρκείας στο προνομιακό -όπως εκτιμά- πεδίο της οικονομίας. Όπως τονίζουν κοινοβουλευτικές πηγές, το μεγαλύτερο μέρος των διατάξεων θα έχει ψηφιστεί πριν από τον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, το πακέτο των θετικών διατάξεων που αναμένεται να περάσει από την Ολομέλεια μέχρι τα Χριστούγεννα έχει ως εξής:

1. Μείωση εισφορών από το 20% στο 13,33% για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Το νομοσχέδιο θα έρθει στην Ολομέλεια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα θα προβλέπεται ο αναδρομικός καταλογισμός των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ από 1η Ιανουαρίου 2017 για 200.000 αυτοαπασχολούμενους στην ελάχιστη βάση υπολογισμού και η αποπληρωμή αναδρομικών σε 36 δόσεις.

2. Καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς. Το καθαρό ποσό που θα διατεθεί, υπολογίζεται σε 800 εκατομμύρια και δεν θα προέλθει από το μέρισμα αλλά από μεταφορά άλλων δαπανών που δεν έγιναν.

3. Μη εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις. Το πρώτο βήμα έγινε με την έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Ακολουθεί το Euroworking Group της Πέμπτης και το θέμα αναμένεται να κλείσει το Νοέμβριο στο Eurogroup. Κερδισμένοι θα είναι τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχοι, που αν εφαρμοζόταν το μέτρο θα είχαν απώλειες έως 18% (εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς).

4. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση τον σχεδιασμό, το 2019 η επιδότηση θα είναι 100% των εργατικών εισφορών και 50% των εργοδοτικών εισφορών.

5. Μείωση ΕΝΦΙΑ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται ένα ποσό της τάξης των 263 εκατομμυρίων. Η ρύθμιση θα προσδιορίζει πώς θα γίνει η μείωση, με την κυβέρνηση να εστιάζει στα φτωχά νοικοκυριά.

6. Παράταση εξωδικαστικού μηχανισμού και ρύθμιση οφειλών προς ταμεία και εφορίες έως και σε 120 δόσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους. Κανονικά η προθεσμία λήγει στο τέλος του έτους, ωστόσο η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται διάταξη για την παράταση υποβολής των αιτήσεων το 2019. Το θέμα αυτό είναι ακόμα υπό διαπράγματευση, ωστόσο επικρατεί αισιοδοξία πως η ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή εντός του έτους.

7. Μείωση φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης (από 29% σε 25% μέσα σε μια τετραετία). Με βάση τον σχεδιασμό, το μέτρο θα εφαρμοστεί στα κέρδη του 2019 (επίπτωση το 2020).

8. Χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Θα εφαρμοστεί εκ νέου το περσινό «μοντέλο». Ωστόσο μένει να οριστικοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να διαπιστωθεί αν θα είναι ίδια τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

9. Επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Για το θέμα αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι συσκέψεις. Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα. Στο τραπέζι είναι η αύξηση του κονδυλίου, ώστε να αυξηθεί η επιδότηση.

10. Ενίσχυση νέων ανέργων, που δεν λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Εξετάζεται η «επανάληψη» της περσινής διάταξης που αφορούσε 55.000 νέους από 18 έως 24 ετών (είχαν πάρει 400 ευρώ). Το θέμα εξετάζεται και θα εξαρτηθεί και από το ύψος του δημοσιονομικού χώρου. Και αυτή η ρύθμιση -αν κλειδώσει-θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το μέρισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v