Η πρώτη «μάχη» για το προσχέδιο του προϋπολογισμού ξεκίνησε στη Βουλή. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρέθηκαν οι προβλέψεις για το 2019, με τις «κόντρες» να επεκτείνονται και στο κατά πόσο η χώρα έχει τελειώσει οριστικά από τα μνημόνια και μπορεί να βγει στις αγορές.
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης χαρακτήρισε λάθος όσα λέγονται για τα σενάρια. Και εξήγησε πως «η μορφή του προσχεδίου και φέτος και τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτή που βλέπετε. Είναι “κλειδωμένη” για όλα τα κράτη-μέλη». Και έχει τους εξής δύο πυλώνες: O πρώτος πυλώνας αποτελεί το σενάριο βάσης που περιλαμβάνει τα κύρια δημοσιονομικά μεγέθη όπως θα διαμορφώνονταν, αν δεν υπήρχε καμία δημοσιονομική παρέμβαση. O δεύτερος πυλώνας είναι η περιγραφή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που σκοπεύει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα καταθέσει 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας «η χώρα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης τελεί ουσιαστικά σε ένα μη ομολογούμενο νέο μνημόνιο». Μίλησε για «αποτυχία του προγράμματος» επειδή δεν εξασφάλισε τον βασικό στόχο, που είναι η ομαλή χρηματοδότηση από τις αγορές και έκρουσε καμπανάκι πως «η χρήση του αποθέματος θα στείλει σήμα κινδύνου στις αγορές. Άρα απαιτείται υψηλή προσοχή και όχι αναφορές υψηλού κινδύνου».
Σύμφωνα με τον γαλάζιο βουλευτή, «η χώρα βγήκε τυπικά από το τρίτο αχρείαστο πρόγραμμα που την οδήγησε ο τυχοδιωκτισμός του 2015, αλλά δεν έχει βγει ουσιαστικά από τα μνημόνια». Όσον αφορά στο καυτό θέμα των συντάξεων, σχολίασε: «Το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους μιλά για δύο σενάρια. Όποιο σενάριο θέλει ο καθένας μπορεί να πάρει. Ο μπαχτσές έχει από όλα», ενώ χαρακτήρισε το προσχέδιο του προϋπολογισμού «το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης».
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Γιάννης Κουτσούκος σημείωσε πως «πρέπει να μας δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση για το σχέδιο που έστειλε στις Βρυξέλλες». Και πρόσθεσε: «Εδώ κατατέθηκε 1η Οκτωβρίου και σε 15 μέρες το πρωτογενές από 3,56% του ΑΕΠ ως εκ θαύματος έχει γίνει 3,9%. Αυτό κάνει περίπου 600 εκατομμύρια, όσο δηλαδή το ΕΚΑΣ και το πετρέλαιο θέρμανσης».
Παίρνοντας τον λόγο ο Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε πως το προσχέδιο της 1ης και της 15ης Οκτωβρίου δεν είναι διαφορετικό. Από τη φετινή χρονιά, η χώρα καταθέτει προσχέδιο στη Βουλή αρχές Οκτωβρίου όπως λέει το Σύνταγμα και στις 15 προσχέδιο στην Κομισιόν όπως κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη.