Σε ένα «μαραθώνιο» αντοχής και υπομονής εξελίσσεται το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Σε αυτή τη φάση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη γείτονα χώρα, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματά του.
Ωστόσο, αν και η συζήτηση στην ελληνική Βουλή μετατίθεται χρονικά, οι ζυμώσεις συνεχίζονται. Στα επιτελεία των κομμάτων αλλά και στα κοινοβουλευτικά… πηγαδάκια, δύο θέματα κυριαρχούν: πρώτον, ποιοι θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας και δεύτερον, πόσοι βουλευτές θα μπορούσαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, εφόσον τεθεί θέμα.
Χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πήγε το θέμα στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η Νέα Δημοκρατία δεν θα βρει σε αυτή τη Βουλή 151 βουλευτές να ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης. Και δήλωσε βέβαιος ότι θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή, με πλειοψηφία μάλιστα, η οποία ενδεχομένως θα διευρύνεται το επόμενο διάστημα.
Να σημειωθεί πως για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151). Για την ψήφο εμπιστοσύνης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 120).
Σε περίπτωση που τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, στο «ναι» είναι οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπολογίζεται και η Κατερίνα Παπακώστα. Επίσης δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις, έχουν ταχθεί υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης. Ανοιχτό παραμένει το τι θα πράξει η Έλενα Κουντουρά, η οποία δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση κάποιων βουλευτών από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Και το κατά πόσο η άποψή τους για τη συμφωνία θα επηρεάσει και τη γενικότερη στάση τους στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται.
Από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης έχει πει πως πρόκειται για ένα εθνικό θέμα και επομένως, αν συνδυαστεί με ψήφο εμπιστοσύνης, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο εθνικό θέμα. Ωστόσο ο Σπύρος Λυκούδης σημείωσε χθες πως δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία, «αν συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δηλαδή με νέα κυβερνητική πλειοψηφία».
Από εκεί και πέρα, το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους. Όσο εντείνεται ο διπολισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας τόσο πιθανότερο είναι να υπάρξουν πολιτικά «φλερτ» στον δρόμο προς την κάλπη.