Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί ποδός «πολέμου» οι κοινοβουλευτικές ομάδες

Η συμφωνία των Πρεσπών και το θέμα των συντάξεων, ψηλά στην ατζέντα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ενημερώνουν τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Τσακαλώτος-Χουλιαράκης. Οι κινήσεις σε Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΑΝΕΛ.

Επί ποδός «πολέμου» οι κοινοβουλευτικές ομάδες

Επί ποδός... πολέμου βρίσκονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, που βλέπουν την έναρξη των συνεδριάσεων της Ολομέλειας να συμπίπτει με δύο γεγονότα μείζονος σημασίας. Από τη μία πλευρά, οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα μετά τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη, το θέμα των συντάξεων βάζουν «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρία της διευρυμένης Επιτροπής Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ), όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό και τις συντάξεις. Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την ακύρωση των μειώσεων σε συντάξεις και αφορολόγητο αποτελεί τη «μητέρα των μαχών».

Τον «χορό» των συνεδριάσεων έχουν ανοίξει τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες: της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις αλλά και η γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουν τα κόμματα, καθώς στον δρόμο προς την κάλπη ο διπολισμός ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας θα εντείνεται.

Η πιο.. ενδιαφέρουσα συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας μέχρι τώρα ήταν αυτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Π. Καμμένος είδε «επέκταση» της συμφωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα και θεωρεί πως είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών «λείανε» -αν και δεν εξαφάνισε- τις αντιθέσεις μεταξύ των βουλευτών και τα δύσκολα πάνε για αργότερα. Για άλλη μια φορά δεν έλειψε η κόντρα μεταξύ του Κ. Κατσίκη και του Θ. Παπαχριστόπουλου, που αποτελούν ένα... εκρηκτικό δίδυμο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θ. Παπαχριστόπουλος επέμεινε στη θέση του πως η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση και επανέλαβε πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται αναφορά σε πτώση της κυβέρνησης (με δεδομένο άλλωστε πως οι αγορές παρακολουθούν). Από την πλευρά του, ο Κ. Κατσίκης σημείωσε πως υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή του κόμματος κατά της συμφωνίας, σχολιάζοντας μάλιστα πως και σε άλλα θέματα δεν υπήρξε η απαιτούμενη στήριξη από τον Θ. Παπαχριστόπουλο (όπως στο θέμα των Τούρκων στρατιωτικών).

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αυτό που τονίστηκε είναι πως το «μέτωπο» πρέπει να είναι σε διπλή κατεύθυνση. Τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να δοθεί ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές επεσήμαναν πως ένα κόμμα της αντιπολίτευσης αυτονόητα πρέπει να ασκεί κριτική στα κακώς κείμενα της κυβέρνησης, ωστόσο παράλληλα πρέπει να είναι εμφανής η διαφοροποίηση από συντηρητικές πολιτικές.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανακοίνωση των υποψηφίων σε βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Όπως τονίστηκε αυτό είναι αναγκαίο, ώστε να υπάρχει δυναμική παρουσία του κόμματος και σε περιοχές που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκλεγμένος βουλευτής.

Τέλος, στο Ποτάμι τα μάτια είναι στραμμένα στο συνέδριο που θα γίνει στις 3 και 4 Νοεμβρίου. Ωστόσο οι διαφορετικές απόψεις παραμένουν με αφορμή και τη συμφωνία. Οι Γ. Ψαριανός (ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση) και Γ. Αμυράς είναι γνωστό πως δεν θεωρούν πετυχημένη τη συμφωνία των Πρεσπών και ζητούν μέτωπο ενάντια στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην άλλη πλευρά υπάρχουν όσοι θεωρούν θετική τη συμφωνία, αν και διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει εφόσον τελικά έρθει το θέμα στη Βουλή. Δηλαδή οι Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς και Σπ. Λυκούδης είναι στην κατεύθυνση πως πρέπει να λυθεί το θέμα αλλά όχι να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ωστόσο ο Σπ. Δανέλλης εκτιμά πως πρόκειται για ένα εθνικό θέμα και επομένως, αν συνδυαστεί με ψήφο εμπιστοσύνης, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο εθνικό ζήτημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v