Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζει η αντιπολίτευση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Στη νέα διαφοροποίηση Καμμένου - Κοτζιά επενδύει η Νέα Δημοκρατία. Δικαιωμένο δηλώνει το Κίνημα Αλλαγής. Στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων ζητά το Ποτάμι.

Πώς διαβάζει η αντιπολίτευση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων όσον αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, αλλά και η μικρή συμμετοχή των πολιτών της γείτονος χώρας σε αυτό, αποτέλεσαν τις δύο βασικές παραμέτρους στις οποίες στηρίχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να σχολιάσουν τα νέα δεδομένα. Η αίσθηση των κομμάτων της μειοψηφίας είναι ότι πλέον όλα τα σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, κατ’ επέκταση και οι πολιτικές εξελίξεις και στις δύο χώρες.

Η ΝΔ, σε μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος, εκτιμά πως αυτό παράγει αβεβαιότητα, με τις εξελίξεις από εδώ και πέρα να μην είναι καθόλου δεδομένες. «Το συγκεκριμένο τεστ, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, είναι αποτυχημένο, αφού ο κ. Ζάεφ δεν έλαβε αυτό που ήθελε», σημείωνε κομματική πηγή, κάνοντας λόγο για «φιάσκο» και για «περιορισμένη νομιμοποίηση» του δημοψηφίσματος και προσδιορίζοντας ως το επόμενο μεγάλο ερώτημα που θα καθορίσει τις εξελίξεις, εάν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα βρει την πλειοψηφία στη Βουλή. «Αν δεν γίνει αυτό, θα συρθεί  σε εκλογές και από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα προκύψει», τονίζει.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγε να ερμηνεύσει αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά επανέλαβε την αντίθεσή της στη συμφωνία και εστίασε στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον, προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας», ανέφερε η Πειραιώς, μιλώντας για «θέατρο» των δύο κυβερνητικών εταίρων και επαναλαμβάνοντας πως η ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η «εθνικά επιζήμια συμφωνία» των Πρεσπών. Την ίδια θέση υποστήριξε σήμερα και η Μαρία Σπυράκη.

Αυτό που εξακολουθεί να υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του είναι ότι πριν γίνει η αλλαγή στο Σύνταγμα της γειτονικής  χώρας, θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές στη χώρα μας, προκειμένου να αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες για τη Συμφωνία. Εάν το θέμα μείνει ανοιχτό, σημειώνουν στη ΝΔ, γίνουν εκλογές και υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, αυτή θα διαπραγματευτεί από την αρχή με τους Σκοπιανούς.

«Νέα προβλήματα»

Στο Κίνημα Αλλαγής δηλώνουν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις, καθώς -όπως λένε- επιβεβαιώνεται πως ανοίγουν περισσότερα μέτωπα από αυτά που κλείνουν. «Μετά τον ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στη συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε  μια συμφωνία που τους έδινε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα αποδεικνύει ποσό βαθιά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Ότι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει».

Από την πλευρά του, το Ποτάμι αναφέρει πως οι στιγμές «δεν ενδείκνυνται για καταστροφολογία ή θριαμβολογίες. Οι Έλληνες πρέπει να συγχρονίσουμε τη στάση μας με αυτή των εταίρων και συμμάχων μας. Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τις στενότερες σχέσεις της με τη Δύση». Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ζητά για μία ακόμη φορά «να συνεννοηθούμε και να ορίσουμε τις πατριωτικές προτεραιότητες», ενώ για τις «διαμετρικά αντίθετες τοποθετήσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης» υποστηρίζει ότι «αυτό που κυριαρχεί είναι ο καιροσκοπισμός, τα μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον του τόπου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v