Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένει η αντιπολίτευση από το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Η διαφωνία των κομμάτων για τη συμφωνία και τα επιχειρήματά τους. Το… τετελεσμένο και ο Πάνος Καμμένος. Διαφοροποιείται το Ποτάμι και ερμηνεύει διαφορετικά την προωθούμενη λύση.

Τι περιμένει η αντιπολίτευση από το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Αρνητικές βλέπουν τις εξελίξεις στο Σκοπιανό το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης -πλην Ποταμιού- εφόσον το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών επικρατήσει στο δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λένε, ανοίγουν περισσότερα ζητήματα από αυτά που κλείνουν και παράλληλα δημιουργείται τετελεσμένο για περαιτέρω ελληνικές αιτιάσεις. Προαναγγέλλουν την καταψήφιση της συμφωνίας όταν αυτή έρθει στην ελληνική Βουλή, ενώ υπάρχουν και αυτοί, όπως ο Βασίλης Λεβέντης, που ζητούν για λογοδοσία των υπευθύνων της «προδοσίας» στη δικαιοσύνη.

Στη ΝΔ επισημαίνουν ότι, εφόσον οι Σκοπιανοί εγκρίνουν με το δημοψήφισμα τη συμφωνία, αυτό αυτομάτως δημιουργεί στη γείτονα χώρα μια δυναμική υπερψήφισής της και σε επίπεδο Βουλής με σκοπό την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας. Αυτό, όπως εκτιμά υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, θα αποτελέσει τετελεσμένο το οποίο θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας, εξασθενώντας τα διαπραγματευτικά όπλα όσων έχουν εξαρχής καταγγείλει τη συμφωνία ως επιζήμια.

«Μια συμφωνία είναι πιο εύκολο να ανατραπεί πριν περάσει στο Σύνταγμα μιας χώρας, παρά μετά. Γι' αυτό το λόγο, είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ θα καλέσει τους πάντες προς των ευθυνών τους», σημειώνει. Και μπορεί πρόταση δυσπιστίας μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου να μην έχει δικαίωμα να καταθέσει η ΝΔ (αφού θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες από την προηγούμενη), ωστόσο, όπως αναφέρουν, «ο κ. Καμμένος θα τεθεί εκ των πραγμάτων προ των ευθυνών του. Πλέον, θα διαψευστεί περίτρανα ο ισχυρισμός του ότι θα καταψηφιζόταν η συμφωνία από τους Σκοπιανούς, άρα θα κληθεί να πάρει θέση και να εξηγήσει γιατί δεν αίρει τώρα την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Τσίπρα, πριν τεθεί η συμφωνία αυτή προς ψήφιση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στα Σκόπια».

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επαναλάβει το αίτημά της για εκλογές, εφόσον ο ελάσσον κυβερνητικός εταίρος «επιχειρήσει για μια ακόμη φορά την καιροσκοπική τακτική του. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα», λέει η Πειραιώς, πετώντας το… γάντι στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στο Κίνημα Αλλαγής, με συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά να τονίζει: «Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις για υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τους Σκοπιανούς, στη συνέχεια έρχεται η μπάλα πετιέται στην ελληνική πλευρά. Η θέση μας είναι συγκεκριμένη, πρόκειται για μια συμφωνία που αντί να κλείνει, φαίνεται να ανοίγει θέματα. Δεν πρόκειται να την ψηφίσουμε». Όπως λέει η ίδια πηγή, «αν θα υπάρξει ‘παιχνίδι’ από τον κ. Καμμένο, αυτό μένει να φανεί. Όμως φαίνεται ότι, με βάση και όσα έχουν πει ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής, θα κληθεί η ελληνική Βουλή να ψηφίσει τη συμφωνία τον Φλεβάρη – Μάρτη».

«Το δίλημμα των Ελλήνων»

Σε άλλο μήκος κύματος -ο μοναδικός από όλη την αντιπολίτευση- κινείται ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Το δίλημμα των Ελλήνων δεν θα είναι αν η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή ή κακή αλλά αν θα συνταχθούμε με την Ευρώπη, με το ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ ή αν θα δώσουμε χώρο στους Ρώσους και τους Τούρκους», σημειώνει, εκτιμώντας ότι η χώρα μας δεν έχει πολλές επιλογές στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Έχουμε πρόβλημα στα βόρεια σύνορά μας. Μια διευθέτηση που αργεί 20 χρόνια και η Ελλάδα χάνει διαρκώς έδαφος. Ο Ζάεφ θέλει να κερδίσει ένα δημοψήφισμα και με αυτό το ‘’όχημα» λέει τα δικά του ψέματα. Εμείς πρέπει να λύσουμε διπλωματικά τα προβλήματα στα βόρεια σύνορά μας. Η Ελλάδα χρειάζεται να κλείσει το Σκοπιανό και να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα ανατολικά σύνορα μας», λέει.

Την παραπομπή στη Δικαιοσύνη μετά τις εκλογές όσων υπέγραψαν την συμφωνία των Πρεσπών, ζητά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Με το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, που σίγουρα θα υπερψηφιστεί το ‘Ναι’, και με τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων που θα χρειαστούν το μέγιστο δυο μήνες για την ολοκλήρωσή τους, οι πιέσεις ασφυκτικές και βίαιες θα έρθουν και θα ασκούνται στην πλευρά της Ελλάδος για να κυρώσουμε στην Βουλή την συμφωνία των Πρεσπών. Τότε θα καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι έδεσε χειροπόδαρα την χώρα και έκαψε το χαρτί του βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστηρίζει.

Για «απαράδεκτη» συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ, κάνει λόγο ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, «καθώς έγινε κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ και των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, ενώ περιλαμβάνει αλυτρωτικά συνθήματα και απόψεις όπως «Μακεδόνας πολίτης» και «Μακεδονική γλώσσα», που είναι ανιστόρητα αλλά και επικίνδυνα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Τέλος, η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι η συμφωνία για το σκοπιανό «παραβιάζει τη λαϊκή κυριαρχία και το Σύνταγμα της χώρας και αντιστρατεύεται το εθνικό συμφέρον και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v