Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρασκήνιο και «μεταγραφικές» συζητήσεις στα μικρά κόμματα

Περί τους 15 με 20 βουλευτές βρίσκονται σε αναζήτηση της επόμενης ημέρας. «Κλειδί» για τις εξελίξεις θεωρείται η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και οι δημοσκοπήσεις που βρίσκουν μικρά κόμματα να μην πιάνουν το όριο του 3%.

Παρασκήνιο και «μεταγραφικές» συζητήσεις στα μικρά κόμματα

Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες και «μεταγραφικές» συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, σε ένα πολιτικό σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο. Στην τελευταία στροφή πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η «αγωνία» των βουλευτών για την επόμενη ημέρα χτυπά κόκκινο.

Στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια συζητείται ότι δεκαπέντε έως είκοσι βουλευτές -που είτε είναι ήδη ανεξάρτητοι είτε νιώθουν ξένο σώμα στα κόμματά τους- ψάχνουν τα επόμενα βήματά τους. Η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να οδηγήσει στην αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, ωστόσο σταδιακά βουλευτές από τα μικρότερα κόμματα ανοίγουν τα «χαρτιά» τους.

Όσο η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας αυξάνεται και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα μικρά κόμματα να δίνουν μάχη για το όριο του 3% (ποσοστό που οδηγεί στη Βουλή), τόσο τα φαινόμενα αυτονόμησης θα εντείνονται.

Στη μεγαλύτερη «δίνη» βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ένωση Κεντρώωνόπου ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο. Σήμερα ο Αριστείδης Φωκάς ανακοίνωσε επίσημα με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής την ανεξαρτητοποίησή του, κίνηση που έχει ήδη προαναγγείλει. Χάσμα υπάρχει στις «σχέσεις» του κόμματος με έναν ακόμα βουλευτή, τον Γιώργο Σαρίδη.

Ουσιαστικά η Ένωση Κεντρώων κινδυνεύει να μείνει με τέσσερις βουλευτές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα (με βάση το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής, απαιτούνται τουλάχιστον πέντε βουλευτές). Σε έντονο ύφος σχολίασε τις εξελίξεις ο Βασίλης Λεβέντης, που μιλώντας στον AΝΤ1 έκανε λόγο για «σχέδιο ανωμαλίας» και «μικρές αποστασίες».

Τρεις βουλευτές έχουν ήδη αποχωρήσει από την Ένωση Κεντρώων (η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έχει ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατσιαντώνης στη Νέα Δημοκρατία και ο Γιώργος-Δημήτρης Καρράς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη). Μάλιστα στο παρελθόν υπήρχαν «σενάρια» για έναν ακόμα βουλευτή του κόμματος, τα οποία ωστόσο στην πορεία δεν είχαν συνέχεια.

Στους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι η συμφωνία για τις Πρέσπες, που δημιουργεί τάσεις αποσυσπείρωσης. Από τη μία πλευρά είναι όσοι εκφράζουν την επίσημη «γραμμή», με χαρακτηριστική την αναφορά του Κώστα Κατσίκη, πως είναι ειλημμένη απόφαση των ΑΝΕΛ να αρθεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, όταν έρθει η συμφωνία.

Ωστόσο ήδη δύο βουλευτές, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις, επισημαίνουν πως δεν υπάρχει λόγος να αρθεί η εμπιστοσύνη. Μάλιστα ο Θ. Παπαχριστόπουλος έχει κάνει ένα ακόμα βήμα, λέγοντας πως διαφωνεί με τη θέση του κόμματός του για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η θέση της Έλενας Κουντουρά για το θέμα. Πάντως η υπουργός έχει αποφύγει όλο το προηγούμενο διάστημα δημόσιες τοποθετήσεις για εσωκομματικά θέματα.

Στο Ποτάμι, «φωτιά» το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τα σενάρια για τρεις βουλευτές. Και ειδικότερα για το αν στηρίζουν την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία.

Για παράδειγμα ο Σπύρος Δανέλλης έχει μιλήσει για έναν ευρύτερο διάλογο στον προοδευτικό χώρο με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα υπάρχουν περί προσέγγισης με τη Νέα Δημοκρατία του Γρηγόρη Ψαριανού και του Γιώργου Αμυρά.

Από το Ποτάμι έχουν ήδη αποχωρήσει: ο Χάρης Θεοχάρης (παραμένει ανεξάρτητος), η Κατερίνα Μάρκου και ο Ιάσονας Φωτήλας (είναι πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τη Νέας Δημοκρατίας) και οι Αχμέτ Ιλχάν και Κώστας Μπαργιώτας (είναι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v