Τάσεις αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων δημιουργεί το σκηνικό πόλωσης που διαμορφώνεται στην πολιτική ζωή. Το σκληρό «ροκ» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας αυξάνει τη συσπείρωσή τους, αλλά δημιουργεί δημοσκοπικό «πονοκέφαλο» στους μικρότερους… μονομάχους και αναζωπυρώνει συζητήσεις για «μεταγραφές».
Στους Ανεξάρτητους Έλληνες, στο Ποτάμι και στην Ένωση Κεντρώων, οι διεργασίες συνεχίζονται. Αρκετοί είναι οι βουλευτές, οι οποίοι επισημαίνουν τον κίνδυνο, τα κόμματά τους να βρεθούν στις συμπληγάδες ενός νέου δικομματισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών όπως όλα δείχνουν θα έχει καταλυτικό ρόλο στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Ωστόσο στο ενδιάμεσο, κάθε άλλο παρά ανέφελη θα είναι η διαδρομή για τα μικρότερα κόμματα.
Στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο η συμφωνία «πυροδοτεί» διαφορετικές τοποθετήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα. Για ειλημμένη απόφαση των ΑΝΕΛ να αρθεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία μιλά ο Κώστας Κατσίκης. Ωστόσο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος διαφωνεί με τη θέση του κόμματός του για τη συμφωνία των Πρεσπών και αισθάνεται «λίγο έξω» από τους ΑΝΕΛ. Και ο Κώστας Ζουράρις επισημαίνει πως από τη στιγμή που υπάρχει πλειοψηφία να ψηφιστεί η συμφωνία -αν και δεν την υποστηρίζει-, δεν υπάρχει λόγος να αρθεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
Στην Ένωση Κεντρώων, εφ' όλης της ύλης συζήτηση θα γίνει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που προγραμματίζεται για την Τρίτη. Το πρόσωπο των ημερών είναι ο Γιώργος Σαρίδης, ο οποίος παραιτήθηκε από γραμματέας του κόμματος και όλα τα ενδεχόμενα για τα επόμενα βήματά του παραμένουν ανοιχτά. Σε συνομιλία με κοινοβουλευτικούς συντάκτες εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη λειτουργία του κόμματος, ενώ έντονη ήταν η αντίδρασή του για τη στάση του συναδέλφου του Δημήτρη Καβαδέλλα (που είχε διαμαρτυρηθεί επειδή του ζητήθηκε να πληρώσει εισιτήριο στη ΔΕΘ).
Να σημειωθεί πως την τελευταία τριετία έφυγαν τρεις βουλευτές από την Ενωση Κεντρώων, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν φήμες για αποχώρηση δύο ακόμα. Για «σχέδιο εξόντωσης της Ένωσης Κεντρώων» έκανε λόγο ο Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας σε υψηλούς τόνους.
Το συνέδριο του Ποταμιού
Στο Ποτάμι, το βλέμμα είναι στραμμένο στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο. Πάντως από τις δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών είναι φανερό ότι υπάρχουν αντίθετες προσεγγίσεις. Υπέρ ενός διαλόγου για την κεντροαριστερά και γενικότερα τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, στον οποίο θα συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ταχθεί ο Σπύρος Δανέλλης. Στον αντίποδα, για «μια διαδικασία συναινέσεων σε φιλελεύθερες λύσεις απέναντι από τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ» έχει μιλήσει ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση είναι και ο Γιώργος Αμυράς. Για τους δύο βουλευτές, το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει δημοσιεύματα περί προσέγγισης με τη Νέα Δημοκρατία.
Να σημειωθεί πως Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων έχουν δει έντεκα βουλευτές τους να ανεξαρτητοποιούνται. Τέσσερις παραμένουν ανεξάρτητοι (Δημήτρης Καμμένος, Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Λαζαρίδης και Νίκος Νικολόπουλος), στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, στη Νέα Δημοκρατία η Κατερίνα Μάρκου, ο Ιάσωνας Φωτήλας και ο Γιώργος Κατσιαντώνης και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Αχμέτ Ιλχάν, ο Κώστας Μπαργιώτας και ο Γιώργος-Δημήτρης Καρράς.