Πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ έχει προκαλέσει το διαρκές «φλερτ» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα στελέχη και τους ψηφοφόρους των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. «Φλερτ» που κορυφώθηκε με τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και συνεχίζεται, μέσω των στενών του συνεργατών.
Σε συνέντευξή του (στον Ελεύθερο Τύπο), για παράδειγμα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, υπογραμμίζει την ανάγκη για μια «ισχυρή πλειοψηφία με τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες» και για την «πρόκληση η ΝΔ να ενώσει ξανά σαν το '74, ανθρώπους και δυνάμεις πολύ πέρα και έξω από την παραδοσιακή επιρροή της».
Οι απόψεις μεταξύ των γαλάζιων στελεχών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι ταυτόσημες. Κάποιοι συμφωνούν με το «άνοιγμα» του προέδρου του κόμματος προς άλλους πολιτικούς χώρους, δεδομένου ότι οι εκλογές, κατά βάση, κερδίζονται από την επικράτηση στο κέντρο και όχι μόνο από τους παραδοσιακούς, πιο συντηρητικούς, ψηφοφόρους της ΝΔ. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και αυτοί που εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί με την συγκεκριμένη διεύρυνση, επικαλούμενοι χαρακτηριστικά το παράδειγμα της «δύσκολης και προβληματικής σε πολλά σημεία» -όπως λένε- συγκυβέρνησης Σαμαρά, με τις περισσότερες ενστάσεις να αφορούν κυρίως την πιθανότητα σύμπλευσης με το Κίνημα Αλλαγής: «Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε να συνεργαστούμε πάλι με αυτούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν τη χώρα στα βράχια και τόσα χρόνια στρέφονταν συνεχώς σε βάρος της ΝΔ, προσπαθώντας να αποποιηθούν των ευθυνών τους», σημειώνει γαλάζιος κοινοβουλευτικός, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος σε βάρος της χώρας και της παράταξης της ΝΔ.
Για το θέμα των συνεργασιών ερωτήθηκε και ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος αναγνώρισε πως η ΝΔ «δεν πρέπει να περιχαρακώνεται», ωστόσο -όπως είπε- «δεν μπορεί να βρεθούν μαζί μας υπουργοί του "λεφτά υπάρχουν". Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί στον δημόσιο λόγο μας. Δεν βοηθά να κοιτάζουμε πίσω. Όλοι ξέρουμε τι έκανε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα».
«Αριστερά και δεξιά»
Ο ίδιος, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με σύμμαχο και τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ερευνών, δείχνει αποφασισμένος να επιμείνει στη συγκεκριμένη στρατηγική, θέλοντας -μεταξύ άλλων- να αποτινάξει από πάνω του τον χαρακτηρισμό του «ακροδεξιού» που του προσδίδει η κυβέρνηση.
«Κοιτάζω το ίδιο καλά και αριστερά και δεξιά», ανέφερε χιουμοριστικά σε δημοσιογράφους εισερχόμενος στο Βελλίδειο, ενώ και στην ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών φορέων απηύθυνε έκκληση συμπόρευσης «στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς». Από τη συνέντευξη τύπου, μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προαναγγέλλοντας την αξιοποίηση προσώπων από την κεντροαριστερά τόσο στα ψηφοδέλτια της ΝΔ όσο και στην κυβέρνησή του, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.
Ήδη, με κάποιες πρώτες κινήσεις σε μεταγραφικό επίπεδο έχει αποτυπώσει εμπράκτως τις προθέσεις του, με τις μετακινήσεις στη ΝΔ των Ιάσονα Φωτήλα και Κατερίνας Μάρκου, αλλά και την επισημοποίηση της συνεργασίας του με καθηγητές – συμβούλους του, όπως ο Θόδωρος Πελαγίδης που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και ο συνταγματολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης, πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου στην κυβέρνησή του.
Στα σκαριά βρίσκεται εξάλλου η ένταξη στη ΝΔ των βουλευτών του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού, ενώ ένα ακόμα όνομα που ακούγεται είναι αυτό της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άννας Διαμαντοπούλου.
Για τους δύο τελευταίους τοποθετήθηκε σε συνέντευξή του ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος: «Ο Γρηγόρης (Ψαριανός) είναι πολύ καλό παιδί. Το ζήτημα είναι τι έχει κανείς στο δισάκι του να φέρει. Εγώ δεν πιστεύω ότι η κυρία Διαμαντοπούλου μπορεί να προσθέσει».
Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν πέσει επίσης στο τραπέζι τα ονόματα ενός ακόμα εκπροσώπου από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Φλωρίδη, των ανεξάρτητων βουλευτών Χάρη Θεοχάρη και Γιώργου Λαζαρίδη, καθώς και του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά.