«Θέση μάχης» παίρνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενόψει του φθινοπωρινού καταιγισμού τροπολογιών που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στα κομματικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός και αυτό που προκρίνεται είναι η ψήφος κατά περίπτωση. Η κάθε νομοθετική ρύθμιση θα εξετάζεται χωριστά και εφόσον η αποτίμηση είναι θετική, θα υπερψηφίζεται.
Μία πρόγευση δόθηκε στην ψηφοφορία για τον κατώτατο μισθό, με την τροπολογία να περνά με ευρεία πλειοψηφία. Εκτός από τους κυβερνητικούς βουλευτές, «ναι» στη συγκεκριμένη διάταξη είπαν Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ενωση Κεντρώων.
Εξίσου ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν και οι επόμενες ψηφοφορίες, με την κυβέρνηση να θέλει να «εγκλωβίσει» κοινοβουλευτικά τα άλλα κόμματα. Σε πηγαδάκια, βουλευτές της πλειοψηφίας θύμιζαν την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου του 2016 για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και τις συζητήσεις που είχε προκαλέσει το θέμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τη στάση στις επερχόμενες ψηφοφορίες. Σε μια σειρά θεμάτων αναμένεται να δοθεί βάρος στη «γαλάζια» πρόταση και στο πρόγραμμα του κόμματος για την επόμενη μέρα.
Ενδεικτική είναι η αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος επεσήμανε ότι «μέτρα τα οποία θα είναι ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική και τα οποία ξεκάθαρα ο κ. Τσίπρας αντιγράφει από εμάς, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να δούμε την εξειδίκευση των μέτρων». Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει στον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας «άρα, και στα μέτρα τα οποία φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει κάποια συμφωνία, υπάρχει μία διαφορετική αντίληψη».
Συζητήσεις γίνονται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη στάση που θα ακολουθηθεί στις ψηφοφορίες το επόμενο διάστημα. «Ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής και με καθυστέρηση θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα υποστηριχτούν, αναδεικνύοντας παράλληλα την ελλειμματικότητά τους και προβάλλοντας τις δικές μας θέσεις», σημειώνει ο Γιάννης Κουτσούκος.
Στην κατάθεση χωριστής τροπολογίας για τον κατώτατο μισθό προχώρησε το ΚΚΕ και παρόμοια στάση θα κρατήσει σε μια σειρά θεμάτων.
Ανάλογα με το μέτρο θα αποφασίσει τη στάση του το Ποτάμι, που θα κρίνει χωριστά κάθε τροπολογία. Ο Σπύρος Δανέλλης επισημαίνει πως «άποψή μου είναι να δούμε τις ρυθμίσεις και ό,τι είναι σύμφωνο με τις αρχές της παράταξης να το ψηφίσουμε. Δεν πρέπει να ετεροπροσδιοριζόμαστε».
Αλλά και σε κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές -όπως για παράδειγμα ο Χάρης Θεοχάρης- επικρατεί η άποψη να αποφασιστεί κατά περίπτωση η στάση στην ψηφοφορία.
Σχετικές συζητήσεις γίνονται και στην Ένωση Κεντρώων, η οποία ψήφισε την τροπολογία για τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, «δεν θα μπουν όλα τα θέματα σε ένα τσουβάλι. Θα σταθμιστούν οι ρυθμίσεις και θα κρίνουμε ποιες ωφελούν την οικονομία και τους πολίτες».
Και μπορεί το πρώτο κοινοβουλευτικό «κρας τεστ» να έγινε με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, ωστόσο η συνέχεια θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα.
Μέχρι το τέλος του φθινοπώρου από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα περάσουν μεταξύ άλλων οι ακόλουθες ρυθμίσεις:
*Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Για 250.000 άτομα θα υπάρξει μείωση του βασικού ασφαλίστρου υπέρ ΕΦΚΑ από το 20% στο 13,3%.
*Επιδότηση ενοικίου από 70 έως 200 ευρώ για 300.000 οικογένειες (για το θέμα θα μπορούσε να υπάρξει υπουργική απόφαση, ωστόσο πιθανότατα θα ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική οδός).
*Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα. Η επιδότηση θα είναι 50% το 2019 και 100% το 2020.
*Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020.
*Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Το μέτρο θα υλοποιηθεί σταδιακά από το 2019 μέχρι το 2022, με το ποσοστό να πέφτει από το 29% στο 25%.