Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι στοχεύσεις Μητσοτάκη μέσω της ΔΕΘ

Ποια μηνύματα εξέπεμψε και προς ποιες κατευθύνσεις ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας. Η κριτική στους δανειστές και το προσκλητήριο σε κόμματα και πολίτες. Οι οικονομικές δεσμεύσεις για παροχές, η επίθεση στην κυβέρνηση και το κάλεσμα

Οι στοχεύσεις Μητσοτάκη μέσω της ΔΕΘ

Το όραμά του για μια Ελλάδα «ασφαλή και ευημερούσα» στην μεταμνημονιακή εποχή παρουσίασε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους πολίτες να πάρουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους και να συνάψουν με τη ΝΔ ένα «νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης».

Χωρίς να εκπλήξει με τις εξαγγελίες του, αφού σχεδόν όλες τις είχε πει και κατά το παρελθόν, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε έτοιμος να κυβερνήσει και με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα εφαρμόσει να απομακρύνει τον κίνδυνο για την πατρίδα μας που -όπως είπε- «δεν έχει περάσει». Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ενωτικός και απηύθυνε προσκλητήριο στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό.

Έχοντας και την δημόσια στήριξη των δυο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή (λίγα 24ωρα μετά την επίθεση των Νέων σε αυτόν) και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι έκαναν δηλώσεις εισερχόμενοι στο Βελλίδειο, ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε μια σειρά φοροελαφρύνσεων που αφορούν κυρίως τους μικρομεσαίους, καθώς και τους πιο αδύναμους, οι οποίοι θεωρούνται ακόμα από πολλούς ως προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περισσότερο εμφανώς από κάθε άλλη φορά, άσκησε κριτική στους δανειστές οι οποίοι, όπως ανέφερε, «υποτιμούν τους Έλληνες και το πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την επώδυνη περιπέτεια. Υποτιμούν όμως και κάτι άλλο, ή μάλλον προτιμούν να το ξεχνάνε. Το πόσο λάθος, το πόσο καταστροφικό είναι το πρόγραμμα που σήμερα -και με τη δική τους συμφωνία και υπογραφή- εφαρμόζεται στην Ελλάδα».

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, σημείωσε πως οι δανειστές «φόρεσαν μια θηλιά που στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα, τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα και στη συνέχεια αναρωτιούνται γιατί αυτός διαμαρτύρεται ότι πνίγεται. Θα συμφωνούσαν σε μία τέτοια πολιτική αν αφορούσε τη δική τους χώρα;», ήταν το ερώτημα που έθεσε.

«Λιτό και αποτελεσματικό»

Όσον αφορά το κράτος που επιθυμεί, ο πρόεδρος της ΝΔ το χαρακτήρισε «λιτό και αποτελεσματικό» και εξήγησε πως «για εμάς το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται μονοπωλιακά από το κράτος. Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα». Για μία ακόμη φορά επανέλαβε πως δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο ωστόσο στην αξιολόγηση, «δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση». Έθεσε εξάλλου ως βασικό μέλημα της κυβέρνησής του, «ποτέ ξανά να μην φτάσουμε στο σημείο να ικετεύουμε για ένα ακόμα πρόγραμμα στήριξης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε τα διλήμματα των επικείμενων εθνικών εκλογών, που πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι πια δεξιά-αριστερά (παλαιές ιδεολογικές διαφορές υπάρχουν αλλά έχουν ξεθωριάσει), αλλά: «Σύνθημα ή πράξη, δημαγωγία ή αποτέλεσμα, αποσπασματικές παροχές ή συγκροτημένο σχέδιο, ψέμα ή αλήθεια, χθες ή αύριο», τοποθετώντας από την μία πλευρά τη ΝΔ και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ. «Στον λαϊκισμό, την ιδεοληψία και την ανικανότητα, αντιπαραβάλουμε τη συνέπεια, την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα», είπε.

Από τη χθεσινή ομιλία, εξάλλου, αποσαφήνισε και το target group στο οποίο απευθύνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, προφανώς λαμβάνοντας υπόψιν και τα δημοσκοπικά ευρήματα. Στόχος της γαλάζιας ρητορικής είναι κατά βάση οι αναποφάσιστοι και αυτοί που σκέφτονται την αποχή, οι νέοι και οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς. Θέλοντας δε να αποδομήσει την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ο κ. Μητσοτάκης -με αφορμή τη «συμφωνία ντροπή» των Πρεσπών- διέκρινε τους πατριώτες (όπως αυτοαποκαλεί τη ΝΔ) από τους εθνικιστές.

Οι εξαγγελίες

Ειδικά τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, είναι τα εξής:

-Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται από τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

-Στον αγρότη, θα δοθούν και κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%.

-Δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

-Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, με τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειώνεται στο 24%, από 40% σήμερα.

-Επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας.

-Εργαλεία και χρηματοδότηση προς τους μικρομεσαίους για να οργανώσουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις τους και να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους για να μπορούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές.

-Μέχρι το 2021 σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας.

-Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παροχή έκπτωσης φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.

-Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%.

-Επεκτείνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ενσωματώνονται σε αυτόν όλα τα βασικά επιδόματα.

-Θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός «που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων».

-Ενιαία ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις και ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα για χρέη ως 3.000 ευρώ.

-Θα δίνονται κουπόνια ύψους 180 ευρώ μηνιαίως για πρόσβαση των παιδιών σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της επιλογής τους, όταν δεν βρίσκουν θέση στους δημοτικούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v