Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα περάσουν από τη Βουλή αντίμετρα και ελαφρύνσεις

Η κατάθεση του προϋπολογισμού και τι θα περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού και ο «άγνωστος x» της περικοπής των συντάξεων.

Πώς θα περάσουν από τη Βουλή αντίμετρα και ελαφρύνσεις

Με μια σειρά νομοθετικών διατάξεων που θα περάσουν από τη Βουλή τις επόμενες 100 ημέρες, θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τις συντάξεις, τα αντίμετρα και το κοινωνικό μέρισμα. Πρόκειται για «συγκοινωνούντα δοχεία», καθώς οι αποφάσεις στο θέμα των συντάξεων συνδέονται άμεσα με το ευρύτερο πακέτο παροχών, που θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Κομβική ημερομηνία θεωρείται η 15η Οκτωβρίου, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού να οδεύει προς τις Βρυξέλλες.

Οι τρεις βασικές νομοθετικές διατάξεις που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή εντός της χρονιάς είναι οι εξής:

*Συντάξεις. Οριστική λύση δεν θα βρεθεί σε αυτή την «επίσκεψη» των δανειστών στην Αθήνα. Ωστόσο δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια καθώς, κατά τις πηγές, η απόφαση θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θέλει «καθαρή λύση» στο θέμα των συντάξεων και όχι «ημίμετρα» και αυτό που συζητά είναι η ακύρωση του μέτρου. Για τον σκοπό αυτό είναι σε εξέλιξη ένας κύκλος διαβουλεύσεων με όλους τους σημαντικούς «παίκτες», με τις επαφές να κορυφώνονται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το θέμα τέθηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο στους θεσμούς. Μόλις βρεθεί η «χρυσή τομή», κοινοβουλευτικές πηγές τονίζουν πως η διάταξη που θα μπει προς ψήφιση «δεν χρειάζεται να ξεπερνά τη μία γραμμή».

*Κοινωνικό Μέρισμα. Με βάση τις εκτιμήσεις πηγών, η χρονιά θα κλείσει με υπέρβαση του στόχου κατά 0,3% με 0,5%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρξει ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 540 με 900 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζεται είναι να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό σε δικαιούχους με εισοδηματικό κριτήριο, δηλαδή να ακολουθηθεί η περσινή «συνταγή». Και η συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή, για να μπορέσει να εφαρμοστεί.

*Αντίμετρα. Το «αντίμετρα» συνδέονται άμεσα με την τύχη των συντάξεων. Κανονικά επρόκειτο να μπουν αυτόματα σε εφαρμογή όταν κόβονταν οι συντάξεις. Ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει και θα προχωρήσουν σταδιακά, με την κυβέρνηση να επιθυμεί αυτό να γίνει σε βάθος τετραετίας.

Η αρχή έχει ήδη γίνει με το οικογενειακό επίδομα και στη ΔΕΘ υπήρξαν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για άλλα τρία αντίμετρα (ΕΝΦΙΑ, φορολογία επιχειρήσεων, επιδότηση ενοικίου). Οι ρυθμίσεις, που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, αναμένεται να ψηφιστούν μαζί με τον προϋπολογισμό. Σε αυτή τη φάση, το βάρος πέφτει κατά προτεραιότητα στις δράσεις που θα «τρέξουν» το 2019.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από την κυβέρνηση η στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την ώρα της ψηφοφορίας. Δηλαδή αν θα επιλέξουν να υπερψηφίσουν τις θετικές διατάξεις ή θα στραφούν σε άλλες επιλογές όπως το λευκό ή η αποχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v