Το στίγμα των προθέσεών του όσον αφορά τη διακυβέρνηση του κράτους από τη ΝΔ, εφόσον αυτή κερδίσει τις εκλογές, έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της συνέντευξής του στον «Alpha». Σε μία προσπάθεια να αναδείξει περισσότερο το θετικό αφήγημα και να περάσει σε δεύτερη μοίρα τα «κακώς κείμενα» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά παρουσίασε συνοπτικά το σχέδιό του για τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει, εάν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, αλλά και άξονες των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ το άλλο Σαββατοκύριακο.
Θέλοντας μάλιστα να προλάβει τον πρωθυπουργό, με αφορμή και τις κυβερνητικές διαρροές για την ομιλία Τσίπρα σε τρεις μέρες στο Βελλίδειο, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του, ως επικαιροποιημένες προτάσεις των θέσεων που παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη τα δύο προηγούμενα χρόνια. «Αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να πάει στη ΔΕΘ και να αντιγράψει κάποιες από αυτές τις εξαγγελίες, μπορώ από τώρα να στείλω στο γραφείο του τις δύο τελευταίες ομιλίες μου, για να πάρει και κάποιες ιδέες. Αλλά ό,τι και να πει ο κύριος Τσίπρας… Πιστεύει οποιοσδήποτε σήμερα ότι ο κ. Τσίπρας προτίθεται να εφαρμόσει έστω και ένα μικρό ποσοστό από αυτά τα οποία λέει;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ιδιαίτερη έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στο τρίπτυχο μείωσης φόρων, περιστολής κρατικών δαπανών και προσέλκυσης επενδύσεων. Βασίζεται, όπως είπε, στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας και στην ανάγκη μείωσης της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των πολιτών.
Για μία ακόμη φορά, υπογράμμισε την πρόθεσή του να μειώσει το λειτουργικό κόστος του δημοσίου, χωρίς απολύσεις υπαλλήλων, εφαρμόζοντας το καθεστώς «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, το δημόσιο πρέπει να προσλαμβάνει εκεί που έχει πραγματικά ανάγκη και προσδιόρισε, ως προτεραιότητες, την υγεία, τη στελέχωση των παιδικών σταθμών με μόνιμο προσωπικό και την παιδεία.
Κατάργηση νόμων
Από εκεί και πέρα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε την κατάργηση τριών νόμων της σημερινής κυβέρνησης:
- Του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Τη θέση του θα πάρει ένα καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, με την ενεργή συμμετοχή ιδιωτών στη διαδικασία. «Επικουρική σύνταξη. Για όλους τους νέους οι οποίοι μπαίνουν τώρα στο σύστημα, ένας ιδιωτικός αποταμιευτικός κουμπαράς, τον οποίο δεν θα το διαχειρίζεται υποχρεωτικά το κράτος, θα λειτουργεί καλύτερα. Θα μπορούν να τον διαχειρίζονται και οι ιδιωτικές εταιρείες, πάντα με την εποπτεία του κράτους και με αυστηρούς κανόνες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε για μείωση σε βάθος τετραετίας των κύριων εισφορών για όλους, ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς, από το 20% στο 15%.
- Του νόμου Παρασκευόπουλου για τη Δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα. «Δεν είναι οι φυλακές μια περιστρεφόμενη πόρτα στην οποία κάποιοι να μπαίνουν και να βγαίνουν, κατά κανόνα να βγαίνουν και να μην ξαναμπαίνουν. Και η ασφάλεια, ως αίσθηση απαραίτητη για να λειτουργήσει η δημοκρατία μας, θα επανέλθει στην ελληνική κοινωνία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
- Των νόμων που τρεις διαφορετικοί υπουργοί επιχείρησαν να εφαρμόσουν στην Παιδεία. Η ΝΔ, όπως σημείωσε, δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής για τουλάχιστον 2 χρόνια, «μέχρι να διορθώσει άλλες πτυχές του συστήματος που αφορούν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, για να μπορούμε να ξαναδούμε στη συνέχεια το σύστημα εισαγωγής και να χτίσουμε ένα καινούριο σύστημα το οποίο θα στηρίζεται και σε μια διαφορετική αντίληψη του πώς θέλουμε το Λύκειο».
Όσον αφορά την κυβέρνηση με την οποία σκέφτεται να διοικήσει, μίλησε για λειτουργικό και σφιχτό σχήμα με συγχωνεύσεις υπουργείων, μικρό αριθμό υπουργών, χωρίς κανέναν αναπληρωτή, αλλά μόνο με υφυπουργούς όπου χρειάζονται. Ηλικιακά, όπως υποστήριξε, «προφανώς θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου. Και με μικρότερους από εμένα. Άρα πρόσωπα με μεγάλη φθορά εξουσίας δεν πιστεύω ότι θα δείτε πολλά σε ένα υπουργικό σχήμα. Θα δείτε όμως και πρόσωπα τα οποία δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Ή τουλάχιστον δεν είναι ταυτισμένα με τον επίσημο κομματικό χώρο. Προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, από την επιχειρηματική κοινότητα, ενδεχομένως και από άλλους πολιτικούς χώρους», ανέφερε.