Το μνημόνιο φεύγει, ο ανασχηματισμός έρχεται

Σε «εκλογικό και συγκρουσιακό σχήμα» προσανατολίζεται ο Α. Τσίπρας. Το «επιτυχημένο πείραμα» με τη γενιά του, το προοδευτικό άνοιγμα και ο πονοκέφαλος με τον Π. Καμμένο. Χωρίς φιέστες ο τερματισμός «των μνημονίων» αλλά «όχι και σιωπηλός αποχαιρετισμός τους».

Το μνημόνιο φεύγει, ο ανασχηματισμός έρχεται

Το δανειακό πρόγραμμα και η εποχή των μνημονίων λήγει σε επτά ημέρες ωστόσο η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο «πανηγυρισμών», τουλάχιστον έτσι όπως τους είχαν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό στελέχη της κυβέρνησης.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε απορρίψει σχεδιασμούς για διθυραμβική υποδοχή της 21ης Αυγούστου πριν από την τραγωδία στο Μάτι, με το επιχείρημα ότι η κοινωνία δεν διψάει για φιέστες, αλλά για έμπρακτες αποδείξεις περί «του τέλους των μνημονίων».

Οι επιτελείς της κυβέρνησης διευκρινίζουν ωστόσο ότι η υποδοχή της λήξης του προγράμματος «θα είναι σεμνή αλλά όχι ...μουγκή» και αναζητούν την μέση οδό.

Το σίγουρο είναι πως δεν θα υπάρξει «φιέστα» (στο Ζάππειο ή στην Πνύκα, όπως έχει γραφτεί), ενώ παραμένει το ερωτηματικό της συμβολικής επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Το στοίχημα «της γενιάς του Τσίπρα»

Σε κάθε περίπτωση, η κορύφωση της θερινής ραστώνης βρίσκει τον κ.Τσίπρα πάνω από το παζλ του ανασχηματισμού. Όλες οι πληροφορίες τον τοποθετούν μετά την 20 Αυγούστου και πριν από τις 5-6 Σεπτεμβρίου, ώστε στα εγκαίνια της ΔΕΘ (8 Σεπτεμβρίου) να «ανέβει» το νέο σχήμα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι δεν θα είναι «σαρωτικός» και ότι το στοιχείο που θα τον χαρακτηρίζει θα αφορά την είσοδο στην κυβέρνηση προσώπων «από την γενιά του Τσίπρα», καθώς θεωρήθηκε επιτυχημένο το προηγούμενο πείραμα με τους Τζανακόπουλο, Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Βασιλειάδη, Λιάκο, Ηλιόπουλο και τον γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου.

«Αποδείχθηκε ότι η νέα φουρνιά συνδυάζει την πολιτική προσήλωση, την προσωπική καθαρότητα, την όρεξη για δουλειά αλλά και τις τεχνοκρατικές γνώσεις», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας.

Εκλογικός και συγκρουσιακός

Με αυτή την έννοια, λένε, ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «εκλογικός», καθώς το κύριο χαρακτηριστικό του επόμενου διαστήματος θα είναι η σύγκρουση «με την αντιπολίτευση και το εκδοτικό σύστημα που τη στηρίζει λυσσαλέα». Συνεπώς, σημειώνουν, οι νέοι-άφθαρτοι-ορεξάτοι του υπουργικού συμβουλίου θα κληθούν «να τρέξουν και να συγκρουστούν σε όλα τα επίπεδα».

Στον «πάγκο» βρίσκονται ήδη βουλευτές που ξεχώρισαν για τη δουλειά τους και κομματικά στελέχη, ωστόσο υπάρχει μία παράμετρος που δεν αφορούσε τον προηγούμενο ανασχηματισμό: ο εκλογικός χαρακτήρας της επόμενης χρονιάς. Ο οποίος καθιστά αναγκαία την ενίσχυση του κόμματος και του μηχανισμού του, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό να κινηθεί και αντιστρόφως, δηλαδή από το υπουργικό συμβούλιο προς την Κουμουνδούρου.

Οι ψίθυροι εσχάτως περιλαμβάνουν το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη με το επιχείρημα ότι αφενός ολοκλήρωσε τις σημαντικές υποχρεώσεις που είχε στο υπουργείο Εσωτερικών και, αφετέρου, έχει διατηρήσει το κομματικό του κεφάλαιο.

Επιπλέον, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να συζητά «με δύο-τρία πρόσωπα» από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς προκειμένου να συμβολίσει το άνοιγμα σ΄ αυτόν. Σύμφωνα με συνομιλητή του, «τα ονόματά τους δεν είναι σ' αυτά που παρελαύνουν στα σχετικά ρεπορτάζ τον τελευταίο χρόνο», ενώ φωτογραφίζονται ως «τύπου Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννη Ραγκούση».

Στο νέο σχήμα, πέραν της νεότερης φουρνιάς που χαρακτηρίζεται επιτυχημένη, θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν οι Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Κοτζιάς, Παππάς, Γεροβασίλη, Σπίρτζης, Σταθάκης, Ξανθός, Πολάκης, Φάμελος, Βερναρδάκης.

Τι θα κάνει ο Καμμένος;

Ο μεγάλος πονοκέφαλος ακούει στο όνομα του Πάνου Καμμένου και των στελεχών των ΑΝΕΛ που βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις. Ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Άμυνας επανέλαβε, προ ημερών, τη θέση του πως όταν έλθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή προς κύρωση, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Το ερώτημα, συνεπώς, είναι πώς θα παραμείνουν τώρα στο υπουργικό σχήμα εφόσον αυτή η παραμονή θα έχει ημερομηνία λήξης.

Η απάντηση, προς το παρόν, είναι πως η κύρωση της συμφωνίας βρίσκεται ακόμα μακριά και δεν αναμένεται να φτάσει στη Βουλή πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου «το νωρίτερο».  Κι έτσι που πυκνώνουν οι εξελίξεις, ουδείς μπορεί να προβλέψει από τώρα ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα σε 6-7 μήνες, «δεδομένου ότι αναμένονται εξελίξεις γύρω από τα πολιτικά ή επιχειρηματικά σκάνδαλα που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v