Με διαφορετικά «όπλα» στη φαρέτρα τους και διακριτή επιχειρηματολογία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μετά την... ειρηνική περίοδο που επέβαλαν οι δύσκολες στιγμές κατά τις προηγούμενες μέρες, ανεβάζουν και πάλι τους τόνους της αντιπαράθεσης, υπό τη βαριά σκιά των νεκρών και των καμένων.
Αφορμή για τη νέα κόντρα αποτέλεσε η κατάθεση στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος της τροπολογίας για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και σε δασικές εκτάσεις. Η μεν πλειοψηφία επενδύει στην άμεση αποζημίωση των πληγέντων και στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, η δε μειοψηφία εξακολουθεί να δίνει έμφαση στην αναζήτηση ευθυνών για τους δεκάδες νεκρούς και στην απουσία «έστω μιας συγγνώμης» της επίσημης Πολιτείας προς τους κατοίκους στο Μάτι.
Το Μέγαρο Μαξίμου εγκαλεί κατά κύριο λόγο τη ΝΔ για «τυμβωρυχία» και υποστηρίζει πως η πολιτική ευθύνη, την οποία ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, συνεπάγεται αντιμετώπιση και αναστολή των ευθυνών που οδήγησαν στις απώλειες τόσων ανθρώπων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η θεραπεία των «πραγματικών αιτιών και των διαχρονικών παθογενειών» που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία και στο πλαίσιο αυτό, με μια κίνηση έντονου συμβολισμού, την προσεχή Δευτέρα θα ανακοινώσει τη λίστα των πρώτων 100 αυθαιρέτων ακινήτων προς κατεδάφιση.
Θέλοντας να πετάξουν το «γάντι» στην απέναντι πλευρά, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, επισημαίνουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου των κλειστών παραλιών αλλά και των παράνομων και αυθαίρετων κτισμάτων στην Αττική έγιναν από γαλάζια και πράσινα στελέχη από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, συγκροτώντας μηχανισμούς που διαπερνούσαν το σύνολο των υπηρεσιών στην αυθαίρετη δόμηση.
«Για να βγει η υποχρέωση»
Από την πλευρά της, η ΝΔ επιμένει να καταλογίζει «ανικανότητα» και «ολιγωρία» των αρμοδίων στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου και ασκεί εντονότατη κριτική στον πρωθυπουργό ότι επισκέφθηκε το Μάτι εν κρυπτώ, «ίσα ίσα για να βγει η υποχρέωση». Αναφορικά για τα αυθαίρετα, μολονότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει υπέρμαχος της κατεδάφισής τους, η Πειραιώς επιχειρεί να διαχωρίσει το συγκεκριμένο θέμα από την πρόσφατη τραγωδία.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε σχετικά (News247) ότι «σαράντα χρόνια υπάρχει η ίδια δόμηση, τα ίδια αυθαίρετα και τα ίδια θέματα. Σαράντα χρόνια, όμως, δεν κάηκε το Μάτι. Σαράντα χρόνια δεν πέθαναν 100 άνθρωποι, από αμέλεια της κυβέρνησης. Αυθαίρετα υπάρχουν 1.5 εκατομμύριο δηλωμένα, σε όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και σπίτια στο Μάτι που δεν είναι αυθαίρετα», σημείωσε. Επιχείρησε μάλιστα να επιστρέψει το μπαλάκι των ευθυνών στο κυβερνητικό γήπεδο, κάνοντας λόγο για «αυθαίρετα που νομιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουν προσωπική ευθύνη ο κ. Σταθάκης, ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Σπίρτζης, γιατί έχουν εγκρίνει σχέδια δόμησης και έχουν κάνει προσπάθειες να μην προχωρήσει η απόφαση του ΣτΕ για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων».
Για «επικοινωνιακά παιχνίδια» της κυβέρνησης μιλά και το ΚΙΝΑΛ, δια του εκπροσώπου του Παύλου Χρηστίδη (Πρακτορείο 104,9 FM): «Είναι 3,5 χρόνια, αν πράγματι ήθελε να το κάνει αυτό (κατεδάφιση αυθαιρέτων) και η κ. Δούρου και οι υπουργοί θα μπορούσαν να το είχαν κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πέρα και πάνω από τα πολιτικά κόμματα, πέρα και πάνω από τις γνωστές αντιπαραθέσεις που έχουμε ήδη στη Βουλή, στον δημόσιο λόγο, πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε σελίδα. Κι αυτό δεν γίνεται με επικοινωνιακές επισκέψεις, με δήθεν συζητήσεις που κανείς δεν ξέρει τι γίνεται και προκύπτει στο τέλος της ημέρας ότι όλοι γνώριζαν ότι υπήρχαν θύματα της τραγωδίας. Χρειάζεται αλήθεια».