Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς οι πυρκαγιές αναδιαμορφώνουν τη στρατηγική της ΝΔ

Η ανθρώπινη ζωή στην κορυφή της γαλάζιας ατζέντας. Τα διλήμματα που θέτει ο Μητσοτάκης και η σύγκρισή του με τον Τσίπρα. Οι παραιτήσεις και η αυθαίρετη δόμηση.

Πώς οι πυρκαγιές αναδιαμορφώνουν τη στρατηγική της ΝΔ

Το θέμα της ασφάλειας και της ύψιστης αξίας της ζωής των πολιτών προτάσσει στην αντιπολιτευτική του ρητορική ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ευθύνες για την τραγωδία στην ανατολική Αττική είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη ΝΔ, κάτι που αναμένεται να μονοπωλήσει την επικαιρότητα όλο το επόμενο διάστημα μέχρι και τη ΔΕΘ.

«Για πρώτη φορά κάηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι σε μια κατοικημένη περιοχή τόσο κοντά στην Αθήνα», τόνισε κατά τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας πως οι Έλληνες «ζητούν να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να μη ζήσουμε πάλι τέτοια τραγωδία. Ζητούν ασφάλεια. Δεν θέλουν αλλά ψέματα και στάχτες», είπε και δεσμεύτηκε ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν».  

Ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του (γνώριζε ότι η κυβέρνηση καιροφυλακτεί για να εκμεταλλευτεί κάποια ατυχή φράση του), ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να αναδείξει από τη μία πλευρά την «ανικανότητα, την κυνικότητα και το θράσος» του πρωθυπουργού και από την άλλη, τη συναινετική διάθεση του ιδίου στη σύγκρουση με τα «συμφέροντα». Τάχθηκε μάλιστα υπέρ των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων, υπενθυμίζοντας ότι «σε μια εποχή που δεν μας απασχολούσε το θέμα, έχω πει σκληρά πράγματα, ειδικά για εκείνα τα αυθαίρετα που δεν μπορούν από κανένα παράθυρο να νομιμοποιηθούν, γιατί βρίσκονται σε ρέματα, αιγιαλούς και δάση». 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε και την ετοιμότητά του να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το δικό του σχέδιο για την πολιτική προστασία. Βασική παράμετρος αυτού, όπως είπε, θα είναι η τοποθέτηση των πιο κατάλληλων στις κρίσιμες θέσεις και όχι των «ημετέρων» που κατήγγειλε πως διοικούν σήμερα. Εφόσον κυβερνήσει, βάσει του συγκεκριμένου πλάνου, «δεν θα είχαμε για προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας έναν άνθρωπο από την παρέα μου. Δεν θα επέτρεπα βουτιές στις κρίσεις του Πυροσβεστικού Σώματος», σημείωσε, επιχειρώντας την προσωπική σύγκρισή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Διαχρονικές ευθύνες

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αρνήθηκε και διαχρονικές ευθύνες της δικής του παράταξης, όσον αφορά την αυθαίρετη δόμηση, μολονότι, όπως είπε, «έχει και η σημερινή κυβέρνηση μεγάλη ευθύνη για τα αυθαίρετα. Κυβερνά 4 χρόνια».

Για το θέμα των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων τις οποίες είχαν υπονοήσει κορυφαία γαλάζια στελέχη κατά τις προηγούμενες μέρες, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν κι εδώ προσεκτικός, παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη. Ζήτησε δε τη δικαστική διερεύνηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, με την ανάθεση της έρευνας σε έμπειρο εφέτη εισαγγελέα, ενώ εξέφρασε την επιθυμία, η σχετική διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός 2-3 μηνών, προφανώς πριν από τις εκλογές και με την προοπτική να αποκομίσει η ΝΔ τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την υπόθεση.

Σχολιάζοντας την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, τόνισε πως «όταν αναλαμβάνεις πολιτική ευθύνη, πρέπει να τη συνοδεύεις από μια πράξη», ζητώντας την παραίτηση των Νίκου Τόσκα, Πάνου Σκουρλέτη, Ρένας Δούρου, καθώς και του αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «όποιος είναι δημόσιο πρόσωπο οφείλει, κυρίως, να είναι δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται» και αυτό σκοπεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνεχίσει να κάνει. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει επισκέψεις σε πληγέντες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ αναμένεται να λάβει και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες, οι οποίες συσχετίζονται με την τραγωδία και στοχεύουν στην περαιτέρω προσέγγιση της πολύπαθης τοπικής κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v