Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελειώνει το πένθος, βγαίνουν τα... «μαχαίρια»

Λήγει η κατάπαυση του… πυρός μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η συνέντευξη Τόσκα-Τζανακόπουλου, η επικοινωνία Μητσοτάκη-Τσίπρα, οι ευθύνες και οι αντιδράσεις των κομμάτων. Αναζητούνται οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.

Τελειώνει το πένθος, βγαίνουν τα... «μαχαίρια»

Το τέλος του άτυπου μορατόριουμ και της πολιτικής ειρήνης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σηματοδοτεί, όπως όλα δείχνουν, η σημερινή συμπλήρωση του τριήμερου εθνικού πένθους για τους νεκρούς από την τραγωδία της Αττικής.

Η πολιτική σύγκρουση αναμένεται έντονη, με τις δύο πλευρές να έχουν ήδη χαράξει τις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν. Ήδη από χτες τα δείγματα, ιδίως των κομμάτων της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, έδειξαν τις προθέσεις τους, ενώ το στίγμα της τακτικής της κυβέρνησης δόθηκε από τη βραδινή συνέντευξη Τύπου των Δημήτρη Τζανακόπουλου, Νίκου Τόσκα και των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας (στους οποίους με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας παρείχε κάλυψη). Στα αξιοσημείωτα θα πρέπει να περιληφθεί η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, προτείνοντάς του να καταθέσουν κοινό αίτημα στο Ίδρυμα Νιάρχος για να συμβάλει στην ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης στη χώρα μας. Κίνηση πάντως που δεν προβλέπεται να οδηγήσει σε μια ευρύτερη συναίνεση, με τις δύο πλευρές να ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια για μια ακόμα αντιπαράθεση.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη δοκιμασία, δίνοντας έμφαση στις ενδείξεις για εμπρησμούς και ταυτόχρονες εστίες φωτιάς σε διάφορα σημεία, καθώς και στις «ακραίες κλιματικές συνθήκες», όπως τις χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Τόσκας μάλιστα αποκάλυψε ότι από τη δεύτερη μέρα της τραγωδίας είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος όμως δεν την έκανε δεκτή. Πολλά ποντάρει η κυβέρνηση στο αποτέλεσμα των ερευνών που συνεχίζονται, προκειμένου να βρεθούν τρανταχτές αποδείξεις για το «έγκλημα» (τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν ήδη σταλεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές), ενώ επικοινωνιακά θα προτάξει και τη δέσμη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, με έμφαση στα διαφόρων ειδών επιδόματα, στις φοροελαφρύνσεις αλλά και τις πρωτοβουλίες ανοικοδόμησης της περιοχής. Ήδη χθες, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά την επίσκεψή του στο Μάτι, διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν στα αντιπλημμυρικά έργα, «ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καταστροφές», ενώ θα εμπλακούν «ενεργά και στο έργο της αναδάσωσης».

Απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τη μη έγκαιρη εκκένωση των πυρόπληκτων περιοχών, η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, απαντά πως «με βάση τα στοιχεία και με βάση τον τρόπο που κινηθήκαμε, προκύπτει ότι δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει εκκένωση του οικισμού σε 1,5 ώρα».

«Εγκληματικές παραλείψεις»

Πάντως, η συνέντευξη Τύπου των κυβερνητικών στελεχών προκάλεσε την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να μιλά για «θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης», το ΚΙΝΑΛ να κάνει λόγο για «ντροπή» και το Ποτάμι για «θράσος που επιστρατεύεται για να καλύψει την ανικανότητα».   

Η Πειραιώς επί της ουσίας καταγγέλλει ακόμα και ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, κατηγορώντας τους για «εγκληματικές παραλείψεις». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης, δίνοντας το έναυσμα, «η ορθή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού έχει ονοματεπώνυμα… Ο καταλογισμός ευθυνών και η ανάληψη της ατομικής ευθύνης δεν είναι μικροπολιτική». Αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε πως «οι ευθύνες θα διερευνηθούν. Όχι μόνο επειδή αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο, αλλά γιατί μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι». Πάντως, αναμένεται να αναγνωρίσει λάθη και ευθύνες και των κυβερνήσεων της ΝΔ στο όλο πρόβλημα, θέλοντας να κρατήσει διακριτές αποστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v