Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεργασίες και σενάρια στην Κεντροδεξιά

Πώς αναδιαμορφώνεται το σκηνικό στην «δεξιά πολυκατοικία» με το κόμμα Μπαλτάκου – Δ. Καμμένου. Οι κινήσεις Παπακώστα, Καρατζαφέρη και Βελόπουλου. Σε προεκλογική τροχιά Νικολόπουλος και Κρανιδιώτης. To σενάριο νέου πολιτικού φορέα που θα αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διεργασίες και σενάρια στην Κεντροδεξιά

Σαν μια παρτίδα σκάκι με πολλούς αξιωματικούς και λίγους στρατιώτες μπορεί να περιγραφεί το πολιτικό παιχνίδι που λαμβάνει χώρα στον ιδεολογικό χώρο της δεξιάς.

Οι συζητήσεις και οι διεργασίες για το σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού κομμάτων, φορέων, τάσεων αλλά και μεμονωμένων προσώπων, κάτω από μια πολιτική στέγη και με προοπτική να αποτελέσει τον «ΣΥΡΙΖΑ» της απέναντι πλευράς, μέχρι τώρα συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι μόνο με μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσαν να αναδιαμορφωθούν εν μέρει οι ισορροπίες στο πολιτικό μας σύστημα, ωστόσο, όπως έχει διαφανεί και κατά το παρελθόν και αποδεικνύεται και πάλι, το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό του επικεφαλής του νέου εγχειρήματος.

Ενώ στα υπόλοιπα θέματα υπάρχει σε γενικές γραμμές μία κοινή αντίληψη όλων των ενδιαφερομένων, στο θέμα του αρχηγού η διάσταση απόψεων είναι… απόλυτη. Αποτέλεσμα, όχι μόνο να διατηρούνται τα ουκ ολίγα σε αριθμό κόμματα του χώρου, αλλά αυτά να αυξάνονται ακόμα περισσότερο, με το πιο πρόσφατο να ανακοινώθηκε πριν από λίγες από τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Δημήτρη Καμμένο και τον γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκο.

«Δίνουν και παίρνουν»

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της πρόθεσης δημιουργίας του νέου κόμματος, τα σχετικά σενάρια «δίνουν και παίρνουν», τόσο όσον αφορά τον απώτερο στόχο της συγκεκριμένης προσπάθειας όσο και για το ποιοι… κινούν τα νήματα πίσω από αυτήν.

Σε θεωρητικό επίπεδο, η εν λόγω πολιτική συμπόρευση θα μπορούσε να αποτελέσει ανάχωμα τόσο προς τη Χρυσή Αυγή όσο και προς τους ΑΝΕΛ («Δούρειους Ίππους» του Μητσοτάκη τους χαρακτηρίζει ο γραμματέας τους, Θύμιος Δρόσος), προσελκύοντας τους απογοητευμένους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων, ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν για αποδυνάμωση και της ΝΔ στην προσπάθεια κατάκτησης της αυτοδυναμίας στις κάλπες, όπως τουλάχιστον προσδιορίζεται ο εκλογικός στόχος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του.

Υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν ότι οι Καμμένος και Μπαλτάκος, πρόεδρος και γενικός γραμματέας αντίστοιχα του νέου πολιτικού φορέα, στον αγώνα για πολιτική τους επιβίωση, επιχειρούν -με σημαία το Σκοπιανό- να διεκδικήσουν ρόλο και στη συνέχεια να διαπραγματευτούν τη θέση τους για την επόμενη μέρα, όπως -κατά τους ίδιους- πράττουν και οι υπόλοιποι επικεφαλής των κομμάτων του χώρου της δεξιάς. Τα κόμματα αυτά στην πλειοψηφία τους, μεταξύ άλλων, στοχεύουν στο σχεδόν 18% που έχασε η ΝΔ από το 2012 μέχρι τώρα που, κατά κάποιους, αναζητά μια αξιόπιστη πολιτική στέγη ενόψει των επόμενων εκλογών.

Και μπορεί το νεοαναγγελθέν κόμμα να επικεντρώνεται στη «διευκόλυνση σχηματισμού ενός ευρύτερου Πατριωτικού Μετώπου, αλλά και της απομάκρυνσης από την εξουσία της αριστερής κυβέρνησης», με τους υπόλοιπους του χώρου, ως αναμενόταν, να μην το υποδέχονται θετικά. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, που εκτίμησε ότι «πιο ασόβαρο πράγμα από την...προαναγγελία της ίδρυσης κόμματος από δύο μόλις άτομα και μάλιστα χωρίς...όνομα δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο ίδιος από την πλευρά του, συμπορεύεται με την Κατερίνα Παπακώστα και τον Νίκο Καραχάλιο στη Νέα Ελληνική Ορμή (ΝΕΟ). Την περασμένη Τετάρτη μάλιστα, ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του προγράμματος του κόμματος, με την ίδια την ανεξάρτητη βουλευτή να το ανακοινώνει, μέσω Facebook, η οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με τον Πάνο Καμμένο, αλλά και με τον πρόσφατα διαγραφέντα από τη ΝΔ Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρόεδρος του ΛΑΟΣ κινείται επίσης σε προεκλογικούς ρυθμούς, έχοντας ως βάση τον κομματικό του μηχανισμό από προηγούμενες εκλογές, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος, επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, δηλώνει ικανοποιημένος από τα δημοσκοπικά ευρήματα για το κόμμα του και διαμηνύει πως στοχεύει να ενώσει τους Έλληνες.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος ετοιμάζεται για αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές και ο πρόεδρος της Νέας Δεξιάς, Φαήλος Κρανιδιώτης, περιοδεύει σε όλη τη χώρα και καταρτίζει τις εκλογικές λίστες του κόμματός του.

Τα πρώτα της βήματα κάνει η «Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση» (ΠΑΤ.ΡΙ.Ε.), υπό τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή (πρώην της Χρυσής Αυγής), στρατηγό Ελευθέριο Συναδινό, στην πρόσφατη εκδήλωση του οποίου μάλιστα έδωσε το παρόν και ο επικεφαλής της κίνησης ΡΙΖΕΣ Βασίλης Καπερνάρος.

Με στοχευμένες, εξάλλου, θεματικές εκδηλώσεις δίνει το παρόν στο πολιτικό σκηνικό η Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση κι Ανασυγκρότηση (Ρ.ΕΥ.Μ.Α), με πρόεδρο τον πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης και Γενικό Διευθυντή της ΝΔ Θανάση Σκορδά και γραμματέα τον πρώην γαλάζιο βουλευτή Μανώλη Αγγελάκα.

Τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, ο οποίος θα διεκδικήσει την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφήνει ο Μιχάλης Πατσίκας, εκ των διοργανωτών των συλλαλητηρίων για την Μακεδονία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v