Παρότι στο προσκήνιο θα βρεθεί από αύριο και για το επόμενο 40μερο η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο, στο παρασκήνιο άρχισαν οι ζυμώσεις και οι διεργασίες για τις «προοδευτικές συμμαχίες» ενόψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων του επόμενου έτους.
Ήταν αρκετές δύο (στοχευμένες) διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο για να δοθεί το έναυσμα και να προκληθεί αναταραχή στο Κίνημα Αλλαγής:
* Η διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα, στα όργανα του κόμματός του, ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν «τον Οκτώβριο του 2019».
* Η πληροφορία ότι το σενάριο της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, Β΄Αθήνας και Περιφέρειας Αττικής, βγήκε από το συρτάρι και έρχεται σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή «μέχρι τα μέσα Ιουνίου», κατά τις πληροφορίες.
Όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, οι δύο αυτές κινήσεις ήταν αρκετές για να σπείρουν σύγχυση στην αντιπολίτευση και, πρωτίστως, στη ΝΔ και στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς η σπουδή για την κατάτμηση εξελήφθη ως ακύρωση της διαβεβαίωσης για εξάντληση της τετραετίας.
Στο Μαξίμου δεν αξιολογούν ιδιαίτερα την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές τον Σεπτέμβριο («ζητά εκλογές από τον Φεβρουάριο του 2016»), αλλά… έμειναν άφωνοι με το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για «εκλογές εδώ και τώρα». Κυρίως, επειδή μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε διακοπή της διαπραγμάτευσης και βέβαιη παράταση του μνημονίου.
Το εν λόγω αίτημα ωστόσο δείχνει να επιταχύνει εξελίξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, καθώς οι κομματικοί εταίροι δεν είχαν ενημερωθεί για την κίνηση της κ. Γεννηματά. Το Ποτάμι, δια στόματος Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και βουλευτών του (όπως ο Σπύρος Δανέλλης) διαφώνησαν δημοσίως, ενώ συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου διέρρευσαν την αντίθετη γνώμη του.
«Μήνυμα» από Γ. Παπανδρέου
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, την αντίθεσή του στο «εκλογές εδώ και τώρα» ο πρώην πρωθυπουργός την εξέφρασε και στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στο Μαξίμου. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε «εξίσου αντίθετος» στην προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ – εάν βεβαίως χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
Αντιθέτως, με το αίτημα της κ. Γεννηματά συντάχθηκαν ο Άδωνις Γεωργιάδης («εκλογές την επόμενη Κυριακή») και ο Ανδρέας Λοβέρδος («όταν η πρόεδρος λέει εκλογές, τέλος, εκλογές»), δίνοντας… πάτημα σε κυβερνητικά στελέχη να μιλήσουν για «βιασύνη προκειμένου να προλάβουν να διασωθούν».
Τη δική της «συμβολή» στην αναταραχή που ξέσπασε στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε την προηγούμενη Κυριακή ο Γιάννης Ραγκούσης με θέμα «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης». Τόσο ο ίδιος, όσο και οι περισσότεροι ομιλητές (μεταξύ αυτών ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Νίκος Μαρατζίδης) τάχθηκαν υπέρ του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι παρουσίες των Νίκου Παππά, Νίκου Βούτση και Δημήτρη Παπαδημούλη στην εκδήλωση μόνο τυχαίες δεν ήταν. (Υπέρ του διαλόγου τάχθηκε και ο επίσης μετέχων Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος διευκρίνισε… με καθυστέρηση την Παρασκευή ότι προτάσσει τον αυτοδύναμο ρόλο του ΚΙΝΑΛ).
Ο Μπούλμαν, ο Τσίπρας και η οργή της Χ. Τρικούπη
Το επόμενο… χτύπημα ήρθε από τον πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών-Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν, ο οποίος κάλεσε δημοσίως «τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους».
Κίνηση που εξόργισε την Χ. Τρικούπη, η οποία κυκλοφόρησε την Παρασκευή πολυσέλιδο non paper... ψέγοντας τον κ. Μπούλμαν και υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε διαφορετική ευρωομάδα, της Αριστεράς.
(σ.σ. Σ΄ αυτή την «λεπτομέρεια» όντως ποντάρει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και ομνύει πλέον στον «διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων» στην προσπάθειά της να ανακόψει την άνοδο των συντηρητικών και ακροδεξιών κομμάτων).
Στο πνεύμα... Μπούλμαν, αντιθέτως, κινήθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας και επισήμως την αυλαία των προοδευτικών αναζητήσεων.
Μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του, με αφορμή την προετοιμασία για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, τόνισε ότι το διακύβευμα και στις τοπικές κοινωνίες αφορά στη διάκριση πρόοδος-συντήρηση.
Και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο», με μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό.
Εν αναμονή εξελίξεων...