Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος

Η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής. Επίθεση σε Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και βολές προς τα αριστερά με επίθεση (και) στην ΓΣΕΕ. Θα καλυφθούν οι απώλειες του 2018 για τρίτεκνους-πολύτεκνους.

Τσίπρας: Κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος

Σήμερα κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος. Ουσιαστικά ολοκληρώνεται το μέρος των προαπαιτουμένων που αφορά την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Ολοι γνωρίζουν ότι τώρα βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το τέλος των μνημονίων. Κατανοώ ότι αυτή η πραγματικότητα, ενώ δίνει κουράγιο και ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που υπέστησαν μεγάλες θυσίες, γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Όπως είπε, αυτό αφορά το παλιό πολιτικό σύστημα, καθώς οι εξελίξεις τείνουν να τους οδηγήσουν σε εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της 4ετίας οπότε και δεν θα έχουν πειστικό λόγο προς τους πολίτες. Ακόμα και στον μεγαλύτερο αντίπαλο της κυβέρνησης γίνεται φανερό ότι εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν, αυτή η κυβέρνηση φαίνεται να πετυχαίνει, συμπλήρωσε.

Οι αιχμές προς τα… αριστερά

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό δεν είναι μόνο το πολιτικό σύστημα που ενοχλείται. «Είναι και αυτοί που είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές του 2015 «δεν έβγαιναν». Οσοι πιστεύουν ότι η αριστερά δεν μπορεί να έχει ρόλο στις εξελίξεις σε δύσκολες συνθήκες όπως οι σημερινές. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα και να παραδίδει την εξουσία στον αντίπαλο.

Εμεις πήραμε μια δύσκολη απόφαση το 2015. Δύσκολη και ιστορική χωρίς να έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα μας βγει. Πήραμε την απόφαση να δώσουμε τη μάχη, να λερώσουμε τα χέρια αλλά να μην αποδράσουμε», τόνισε. 

Ολοι θα κριθούμε με βάση τις εναλλακτικές επιλογές που έχουμε κάθε στιγμή μπροστά μας αλλά και του παραγόμενου αποτελέσματος, που χρειάζεται χρόνο, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως εκτίμησε, το αποτέλεσμα σιγά σιγά γίνεται ορατό. Το καλοκαίρι αφήνουμε πίσω τη δυσκολότερη περίοδο που βίωσε η χώρα μετά το 1974. Αυτό σε κάποιους δημιουργεί αμηχανία.

Αφήνουμε μια σκληρή, άδικη και πολλαπλά επιζήμια για την πλειοψηφία του λαού και την πατρίδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Κράτησε οκτώ χρόνια και θα κρατούσε περισσότερο αν ο λαός δεν έκανε την επιλογή να στείλει τα κόμματα που λεηλάτησαν τη χώρα στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Επίθεση σε ΝΔ - Μητσοτάκη

Όπως είπε, τα συγκεκριμένα κόμματα αντιπολιτεύονται μόνο με την καταστροφολογία. Δεν υπάρχει άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης που λίγους μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας ζήτησε εκλογές. Προέβλεπε ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει και υποστήριζε ότι η χώρα θα πέσει στα βράχια. Μετά υποστήριξε ότι δεν θα πιαστούν οι στόχοι και θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

Διαψεύστηκε γιατί αντί για κόφτης ήρθε μέρισμα και συνέχισε λέγοντας ότι δεν θα κλείσει η β’ αξιολόγηση. Όταν έκλεισε και αυτή υποστήριξε ότι έκλεισε «με αντάλλαγμα 4ο μνημόνιο».

Ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε πως όταν ξεκινούσε τη γ’ αξιολόγηση διαβεβαίωνε ότι θα καθυστερήσει, ενώ κάποια στελέχη της ΝΔ ενημέρωναν επενδυτές ότι έρχεται πολιτική κρίση και δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όταν φάνηκε ότι και αυτή η αξιολόγηση κλείνει, άλλαξε το τροπάρι και τώρα λένε ότι δεν θα βγούμε από το μνημόνιο το καλοκαίρι αλλά θα έχουμε επιτήρηση ως το 2060, όπως όλες οι χώρες που έφυγαν από το μνημόνιο.

«Σας συμβουλεύω να δείτε την πραγματικότητα και να την αποδεχτείτε», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Να αποδεχτείτε ότι παρά τις προβλέψεις και τις προσδοκίες σας η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα από αυτούς που υποστηρίζετε ότι θα την πετάξουν στα βράχια».

Η χώρα ανακάμπτει

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη μείωση της ανεργίας και στο ρεκόρ 10ετίας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Τόνισε ότι η απόδοση του 10ετους έπεσε σε επίπεδο 2006.

Όπως είπε, αυτή η εικόνα αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί στις συζητήσεις για το χρέος που θα προχωρήσουν. Χαρακτήρισε το θέμα κρίσιμο για να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Κάναμε και συμβιβασμούς

«Είναι αλήθεια ότι στο πλαίσιο που είμαστε σήμερα κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει σε επιτυχίες και συμβιβασμούς και υποχωρήσεις», τόνισε. Αυτό δεν κρύψαμε ποτέ, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι πάντα η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μέτρα υπέρ της κοινωνίας.

Χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση, είπε ότι οι θετικές ρυθμίσεις είναι αρκετά περισσότερες από αυτές που κινούνται σε άλλη κατεύθυνση, σε σχέση με αυτές που διεκδίκησε η κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε στο κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, λέγοντας ότι είναι στοιχειώδη για την χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος. «Εσεις που αποκαλείστε «φιλελεύθεροι» γιατί 40 χρόνια δεν προχωρήσατε σε αυτή την τομή και είχατε κυρώσει το 0,8% των δασικών χαρτών, ενώ σε δυο χρόνια εμείς το 32%;», αναρωτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε και στον διαγωνισμό για τα κανάλια με τον οποίο «τελειώνει η ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Οι στρεβλώσεις

Αναφορικά με τα οικογενειακά επιδόματα, σημείωσε ότι εγκρίθηκαν 260 εκατ. ευρώ παραπάνω για το παιδί και έτσι το συνολικό ποσό έφτασε τα 910 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έγινε προσπάθεια εξορθολογισμού με ενίσχυση των επιδομάτων για πρώτο και δεύτερο παιδί.

Το σύστημα ήταν στρεβλό, όχι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας αλλά στα πλαίσια μιας πάγιας αντίληψης να ευνοούνται συγκεκριμένες κατηγορίες για ψηφοθηρικούς λόγους. «Αν δεν είναι αυτό λαϊκισμός τι είναι κύριε Μητσοτάκη;», αναρωτήθηκε.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια μικρή κατηγορία που θα υποστεί μειώσεις. Είμαστε διατεθειμένοι και θα προβούμε σε ανακοινώσεις ώστε αυτή η απώλεια να καλυφθεί για το 2018 ώστε να υπάρξει λογική μετάβαση στο νέο σύστημα.

Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η διαστρέβλωση, τόνισε.

Οι απεργίες

Αναφορικά με το θέμα της απαρτίας για τη λήψη απόφασης για απεργία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπήρχαν τρία ζητήματα: συλλογικές συμβάσεις, απελευθέρωση συλλογικών απολύσεων, το lock out και ο συνδικαλιστικός νόμος, όπου ζητήθηκε ρήτρα απόλυσης για τους συνδικαλιστές.

Επιτέθηκε στη ΓΣΕΕ λέγοντας ότι όταν η κυβέρνηση πάλευε, δεν μιλούσε. Αντίθετα είχε λόγο στο δημοψήφισμα και υποστήριξε το «ναι» και το «μένουμε Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει την επαναφορά των συμβάσεων, απέτρεψε το lock out και το μόνο που αλλάζει είναι η απαρτία στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η ρύθμιση προβλέπει συμμετοχή του 50+1 στη Γενική Συνέλευση και όχι την ψήφο υπέρ της απεργίας από το 50+1.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν καταγγέλλει το ΚΚΕ, γιατί είναι γνωστό ότι έχει διαφορετική άποψη, αλλά το ασύστολο ψέμα ότι η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις επιλογές του ΣΕΒ και του ΔΝΤ. «Ρωτήστε τον κο Μητσοτάκη και τη ΝΔ για τις δικές τους θέσεις για τα εργασιακά».

Η ΝΔ δεν ζητά απαρτία στα πρωτοβάθμια, αλλά πλειοψηφία για να ληφθεί απόφαση για απεργία, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Το δικαίωμα στην απεργία δεν απειλείται, ούτε καταργείται».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v