Τσίπρας: Στόχος μας η αποκομματικοποίηση του Κράτους

Τους άξονες της στρατηγικής για τη διοικητική μεταρρύθμιση περιέγραψε ο πρωθυπουργός. Προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω γραπτού διαγωνισμού και ΑΣΕΠ από το 2018, εξετάζονται κίνητρα για επαναπατρισμό των νέων. Επίθεση στον Μητσοτάκη.

Τσίπρας: Στόχος μας η αποκομματικοποίηση του Κράτους

«Η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την μεταμνημονιακή Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019».

Σε αυτό το σχέδιο περιέλαβε τη Συνταγματική αναθεώρηση, την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τις αλλαγές στο Λύκειο και τις Πανελλήνιες αλλά και τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία.

Στόχος είναι η πλήρης ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο, υπογράμμισε.

Το «παιδί του συστήματος» έγινε «αποπαίδι»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη το κράτος να προσφέρει στους πολίτες αντί να απαιτεί από αυτούς.

Μίλησε για μια ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί την μεταπολεμική περίοδο αλλά και για το ότι παρά τους πόρους που εισέρρευσαν από τα κοινοτικά κονδύλια, η δημόσια διοίκηση δεν βρέθηκε σε θέση να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο.

«Εξελίχθηκε σε ένα σύστημα προσανατολισμένο στο να αυτοαναπαράγεται και να επιβιώνει σε κάθε συγκυρία χρεώνοντας τον λογαριασμό στη χώρα», τόνισε. 

Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο δεν άλλαξε ποτέ. Συνεχίστηκε ως τα χρόνια της κρίσης με μαζικούς διορισμούς και προσλήψεις συμβασιούχων. Αυτή την αντίληψη δείχνουν και σήμερα οι πονηρές φιλελεύθερες ιδέες για κατάργηση της συνταγματικής προστασίας στο Δημόσιο, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα οι συλλήβδην κατηγορίες κατά του Δημοσίου δημιούργησαν ένα είδος «κοινωνικού αυτοματισμού». Το Δημόσιο στην κρίση από «παιδί του συστήματος» έγινε το «αποπαίδι».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι με το σχέδιό του ως υπουργός μάθαμε ότι αξιολόγηση σημαίνει απολύσεις και ότι αντίθετα με τις επιστημονικές απόψεις, η αξιολόγηση δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των δομών αλλά στις απολύσεις και τον εκφοβισμό των υπαλλήλων.

Αποσπασματικά

Μίλησε για κάποια θετικά βήματα που έγιναν, κυρίως τη δεκαετία του 1980, όπως η ίδρυση του ΑΣΕΠ, η δημιουργία των ΚΕΠ, η θεσμοθέτηση της Διαύγειας. Ωστόσο όπως είπε δεν υπήρξε συντονισμένο σχέδιο.

Θύμισε ότι έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια για τεχνολογικές επενδύσεις αλλά το Δημόσιο παρέμεινε «ψηφιακά αναλφάβητο». Δεν υπάρχει διασύνδεση συστημάτων και οι πολίτες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν απλές διαδικασίες με τη χρήση του υπολογιστή τους.

Το σχέδιο

Κυρίαρχος άξονας της πολιτικής μας είναι η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, είπε ο πρωθυπουργός. Ο νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων και η δημιουργία δεξαμενής στελεχών είναι βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε:

* Για πρώτη φορά υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για αναδιοργάνωση των δομών και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Το σχέδιο προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών με όραμα το 2020 όλες οι συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο να γίνεται από τον υπολογιστή. Παράλληλα προβλέπεται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης. Όπως είπε η Ελλάδα σύντομα θα είναι από τις πρώτες χώρες που όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

* Η αξιολόγηση των υπαλλήλων που περιλαμβάνει την εφαρμογή του συστήματος στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα προβλέπεται νέο σύστημα κινητικότητας και επιλογής προϊσταμένων αλλά και ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό προσλήψεων.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι νέοι έχουν μπει στο Δημόσιο. Για το σκοπό αυτό από τα μέσα του 2018 θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε γραπτούς διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ για προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα νέων πτυχιούχων. Εξετάζεται δε η θέσπιση πρόσθετων κινήτρων για επαναπατρισμό Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό.

* Η Εθνική Πύλη για κωδικοποίηση της νομοθεσίας είναι η τρίτη βασική τομή.

Η διαφθορά

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις προσπάθειες κατά της διαφθοράς. Βήματα έγιναν με τον νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις. Πέραν αυτών με τη σύσταση της γγ Καταπολέμησης της Διαφθοράς υπάρχει καλύτερος συντονισμός, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κρατιστής»

Κάποιοι θέλουν το κράτος μικρότερο απ’ ότι είναι και θεωρούν ότι πρέπει να είναι μικρό ώστε να παρεμβαίνει ελάχιστα και να αφήνει τα πράγματα ανεξέλεγκτα για να λειτουργεί το δίκιο του ισχυρού και να δημιουργούνται καρτέλ στην αγορά για δεκαετίες, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποίησαν το κράτος ως μηχανισμό νομής πόρων και εξουσίας.

«Είναι αυτοί που επιχειρούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα ασκώντας κριτική εκεί που θα έπρεπε να σιωπούν. Τολμούν να μιλούν για διορισμούς αυτοί που χρησιμοποίησαν το Δημόσιο ως πολιτικό παραμάγαζο».

Απέναντι σε αυτό είναι μια αντίληψη που δεν είναι «κρατικιστική» και λέει ότι κράτος πρέπει να είναι τόσο μικρό και τόσο μεγάλο ώστε να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Με τη μεταρρύθμιση που παρουσιάζουμε, με την ανεκτίμητη βοήθεια της γαλλικής κυβέρνησης, επιχειρείται να μπουν τα θεμέλια μιας αλλαγής ιστορικού χαρακτήρα. Η αρχή μιας ευρύτερης δομικής μεταρρύθμισης που θα αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και τον τρόπο που βλέπουμε το κράτος. Αποτελεί την αρχή του νέου ελληνικού κράτους.

«Γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια; Δεν θα απαντήσω. Εμείς το πιστεύουμε και θα το κάνουμε πράξη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v