Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκαεπτά στο εδώλιο για μίζες από τα ιπτάμενα ραντάρ

Ο αντεισαγγελέας Εφετών ζητεί την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη για ενεργητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου. Πώς περιγράφει την υπόθεση.

Δεκαεπτά στο εδώλιο για μίζες από τα ιπτάμενα ραντάρ

Εδώλιο για τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο και 16 ακόμη άτομα για την υπόθεση των «ιπτάμενων ραντάρ» της εταιρείας Ericsson εισηγείται ο αντεισαγγελέας Εφετών Χρίστος Μπαρδάκης προς το Συμβούλιο Εφετών.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για «μίζες» αναφορικά με την υπόθεση των «ιπτάμενων ραντάρ» ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, οι τραπεζίτες Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και Φάνης Λυγινός, το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Σμπώκος καθώς και στελέχη της εταιρείας Ericsson με την οποία υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών ζητεί την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη για ενεργητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου, ενώ εισηγείται και την απαλλαγή εννέα ακόμη προσώπων από τις κατηγορίες. Τον τελικό λόγο θα έχει ωστόσο το Συμβούλιο Εφετών.

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στην εισαγγελική πρόταση, κεντρικό ρόλο στο «μοίρασμα» του χρήματος φέρεται να είχε ο Θωμάς Λιακουνάκος καθώς μέσω της εταιρείας Ιnteraction διακινούντο χρήματα από την Ericsson με τελικούς αποδέκτες στελέχη του ΥΠΕΘΑ, τον τότε αρμόδιο υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννη Σμπώκο.

Κατά τον εισαγγελέα «μίζες» ύψους 1.6 εκατομμυρίων ευρώ 756.291 δολαρίων και 24.9 εκατ. κορώνων Σουηδίας μοιράστηκαν μέσω της εταιρείας του Λιακουνάκου στους Σμπώκο, Τσοχατζόπουλο και άλλα στελέχη του ΥΠΕΘΑ με στόχο την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.

Στην πρότασή του που αριθμεί περί τις 360 σελίδες, ο αντεισαγγελέας Εφετών αναφέρεται στον απόστρατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστου Τούμπα, ο οποίος εκπροσωπούσε την εταιρεία EBRAER και φέρεται να έστειλε σε λογαριασμούς του Αντώνη Κάντα 400.000 ευρώ. Επίσης αναφορά γίνεται και στον Γιώργο Καμάρη που εμφανίζεται ως δικαιούχος της εταιρείας Highwood. Μέσω αυτής, φέρονται επίσης να πέρασαν μεγάλα ποσά ως «μίζες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι απολογούμενος ο Καμάρης είχε παραδεχθεί ότι εκείνος συνέστησε την εταιρεία αλλά είπε ότι ενεργούσε προς εξυπηρέτηση του πεθερού του Γιάννη Σμπώκου.

Ο ίδιος μάλιστα, είπε ότι εξουσιοδότησε τον δικηγόρο Πίτερ Κόλεριτζ προκειμένου εκείνος να διαχειρίζεται τους λογαριασμούς της εταιρείας και να επενδύει σε ακίνητα σύμφωνα με τις οδηγίες του πραγματικού δικαιούχου που ήταν ο Γιάννης Σμπώκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v