«Συζητούμε μία λύση που θα διέπεται από την αρχή της αναλογικότητας ανάμεσα στο τι ‘δίνουμε’ και τι ‘παίρνουμε’, διότι μόνο έτσι η συμφωνία θα είναι πολιτικά υπερασπίσιμη, κοινωνικά βιώσιμη και δεν θα παρατείνει τη λιτότητα».
Με αυτή τη φράση, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας έδωσε το στίγμα των διαβουλεύσεων που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς τα τελευταία 24ωρα -και με σημαντικό (ή καθοριστικό) σταθμό τη σημερινή συνάντηση (11 π.μ.) του Αλέξη Τσίπρα με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί στο Μαξίμου.
Η «αρχή της αναλογικότητας» επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών για τα «δούναι» και «λαβείν» που έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου «στο τέλος της ημέρας», το αποτέλεσμα να μην είναι ένας συμβιβασμός που δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά και κοινωνικά η κυβέρνηση.
Όπως σημείωσε και χθες το Euro2day.gr, στο επίκεντρο αυτού του ιδιότυπου «παζαριού» βρίσκεται το αφορολόγητο: η ελληνική πλευρά, δηλαδή, προτίθεται να αποδεχθεί (σ.σ. αν δεν έχει ήδη αποδεχθεί) τη μείωσή του σε λογικό πλαίσιο, δηλαδή όχι κάτω από 7.000 ευρώ, αλλά με αντιστάθμισμα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να λειτουργήσει κατευναστικά (σ.σ. και προς το ΔΝΤ, εάν προκρίνει την παραμονή του ως τεχνικού συμβούλου) και, ταυτόχρονα, εξισορροπιστικά προς τους χαμηλόμισθους. Κάτι σαν «μία η άλλη», σε επίπεδο επιχειρηματολογίας.
Κατά τα ίδια στελέχη, αυτό (ή «και αυτό») εννοούσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, όταν τροποποίησε την αρχική δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού: «Ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα λιτότητας», είπε, προσθέτοντας στη δέσμευση τη λέξη «λιτότητα».
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το βράδυ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η συμφωνία που θα πετύχουμε να έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».
Και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλωστε αυτή τη λύση φωτογράφισε τις προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας διαρκώς ότι τα υπό συζήτηση μέτρα δεν είναι μόνο τα αρνητικά αλλά και τα θετικά.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η κυβέρνηση (υποστηρίζει ότι) δεν συζητά καν νομοθέτηση κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, παρά μόνο («και ίσως») ένταξή της στην επέκταση του «κόφτη».
Πρώτα το «πώς» και μετά το «πότε»...
Όσο για το «πότε» θα πέσουν οι τίτλοι τέλους (και) σ' αυτή τη διαπραγματευτική περιπέτεια, το κυβερνητικό επιτελείο διαχωρίζει τη χρονική στιγμή της επίτευξης πολιτικής συμφωνίας από το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ως προς την πρώτη, ο στόχος της ερχόμενης Δευτέρας, που συνεδριάζει το Eurogroup, παραμένει. Εάν επιτευχθεί -λένε- θα επιστρέψει το κουαρτέτο, θα γίνει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, θα ξεκινήσει ο κύκλος των ψηφοφοριών στη Βουλή και θα μπει η τελεία.
Σ' αυτή την περίπτωση θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να «προλάβουμε» την ένταξη στο QE εντός Μαρτίου, οπότε στο... σίριαλ της ποσοτικής χαλάρωσης θα προστεθούν νέα επεισόδια μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 27 Απριλίου.
«Το κλίμα ωστόσο θα έχει "γυρίσει" με το κλείσιμο της αξιολόγησης και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα», παρατηρούν οι ίδιες πηγές.
«Ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε τεχνικά»
Προς το παρόν, και προκειμένου να μην πέσει πανικός εξαιτίας των καθυστερήσεων, τα κυβερνητικά στελέχη προτάσουν την «ποιότητα» της συμφωνίας έναντι του χρόνου επίτευξής της: «Το "πότε" είναι σημαντικό, ωστόσο και το "πώς" είναι σημαντικό», απάντησε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Τζανακόπουλος.
Ο ίδιος σχολίασε ως εξής τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup: «Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν θα έχουμε τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου. Τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης σημαίνει ότι όλες οι διαδικασίες έχουν λήξει και μπορούν να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, λοιπόν, μίλησε τυπικά και τεχνικά. Σε κανένα σημείο δεν είπε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας επί των κεντρικών αξόνων, που από εκεί και πέρα το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα».
«Συμπαγής η πλειοψηφία»
Υπάρχει ενδεχόμενο «ατυχήματος» στις ψηφοφορίες στη Βουλή; Το ερώτημα παραμένει... στάνταρ, βασανίζει τους επιτελείς της κυβέρνησης και... τροφοδοτεί με ελπίδες την αντιπολίτευση.
Η απάντηση πάντως παραμένει αρνητική: «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής», λένε στο Μαξίμου, παρά τους «ψιθύρους» περί του αντιθέτου.
Έτσι κι αλλιώς η «ζύμωση» με τους 153 της πλειοψηφίας έχει ξεκινήσει προ πολλού και θα ενταθεί μετά την επίτευξη συμφωνίας.