Ενα 24ωρο πριν από την έλευση του Πιερ Μοσκοβισι, η κυβέρνηση όρισε δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου την τελική διαπραγματευτική γραμμή της:
1. Η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει "ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα λιτότητας".
2. Η ελληνική πλευρά θα επικαλεστεί τις προβλέψεις της Κομισιόν και όχι του ΔΝΤ. Προσέρχεται δε στην τελική φάση με επιπλέον όπλο τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ και δείχνουν ότι η υπεραπόδοση εσόδων οδήγησε, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, στο να κλείσει το 2016 με ανάπτυξη 0,3%.
3. Η όποια λύση πρέπει να οδηγεί στην ένταξη της χώρας στο QE.
Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για "σκλήρυνση" της ελληνικής στάσης, μετά και το χθεσινό μπαράζ διαρροών από κύκλους των δανειστών για νέα μέτρα λιτότητας - όπως μείωση του αφορολόγητου χωρίς ρήτρα ακύρωσης και άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Η εμφατική επισήμανση, ωστόσο, κυβερνητικού παράγοντα στη φράση "όχι νέα μέτρα λιτότητας" παραπέμπει και στη λογική των "αντισταθμισμάτων" στην περίπτωση που η ελληνική πλευρά αποδεχθεί να περάσει κάποια από τα μέτρα. Για παράδειγμα, να μειωθεί το αφορολόγητο ("φυσικά όχι στα 5.900 ευρώ") με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σε σχετική ερώτηση, η απάντηση ήταν "μπορεί"...
Τις προηγούμενες ημέρες αρμόδια κυβερνητικά στελέχη συνιστούσαν στους συνομιλητές τους ότι να μην υποτιμούν την υπεραπόδοση των εσόδων, διότι "θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της διαπραγμάτευσης".
Οι προβλέψεις της Κομισιόν (Δευτέρα) και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (σήμερα) έδωσαν, τελικά, το φιλόδοξο επιχείρημα στην κυβέρνηση να αντιταχθεί στα νέα μέτρα - ή να διεκδικήσει το μάξιμουμ των "αντισταθμισμάτων".
Ο Κ. Μητσοτάκης ενέπλεξε ξένο κράτος...
"Η αξιολόγηση θα κλείσει με τρόπο που θα κάνει κάποιους να κλάψουν", σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας, παραπέμποντας στη ΝΔ και στην επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Τζανακόπουλος στον Κ. Μητσοτάκη για τη στάση που κράτησε κατά τις συναντήσεις με τους Μέρκελ-Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όχι μόνο κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι "αντί να βοηθήσει την προσπάθεια της χώρας επέλεξε να ρίξει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην Ελλάδα" αλλά πρόσθεσε: "βρέθηκε στο Βερολίνο την πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης και σχεδόν ζήτησε να μην κλείσει την αξιολόγηση, ενέπλεξε ξένο κράτος στις εσωτερικές μας υποθέσεις".
"Οχι σε θρίλερ"
Η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναλυτικά:
Με δεδομένη την υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά αλλά και τις προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν έχουν βάση οι πιέσεις για νέα μέτρα μετά το 2018, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες. Όπως είπε, η σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι η χώρα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα επιβεβαιώνεται πλήρως από τα στοιχεία της οικονομίας και επικαλέστηκε τις προβλέψεις της Κομισιόν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ.
Η συμφωνία που διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, είπε, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το αφορολόγητο όριο καθώς, όπως ξεκαθάρισε, δεν μπορεί να μπει σε τεχνικές λεπτομέρειες. Όπως είπε, το ΔΝΤ πρέπει να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα της οικονομίας και εκτίμησε ότι έστω και «δειλά», αναγνωρίζει ότι δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα.
Αναμένουμε να προχωρήσει το ΔΝΤ σε περισσότερο ρεαλιστικές θέσεις. Το ίδιο περιμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Οι απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια δεν είναι ρεαλιστικές, τόνισε.
Όπως είπε ο κυβερνητικές εκπρόσωπος, όσοι δημιουργούν εικόνα θρίλερ και ζητούν άρον άρον κλείσιμο, δεν προσφέρουν «καλές υπηρεσίες». Εχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά παράλληλα και πλήρη επίγνωση των ισορροπιών.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει αλλαγή γραμμής από κάποιους εκ των δανειστών και αν αυτό γίνει, μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου.
Όπως είπε, δεν έχει νόημα η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο, αν δεν έχουν μπει οι βάσεις για τη συζήτηση.
Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόταση για μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά το 2018. Την Παρασκευή συζητήθηκε ένα «βασικό (baseline) σενάριο».
Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόνισε ότι αν οριστούν οι στόχοι, τότε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορούν να υπολογιστούν καθώς είναι μια απλή εξίσωση.