Σκληρό πόκερ ενόψει της 20ής Φεβρουαρίου

Σκληραίνει στάση η Αθήνα, προσβλέποντας σε στήριξη Γιούνκερ-Σουλτς. Ευθείες βολές Τσίπρα κατά ΔΝΤ-Σόιμπλε και κάλεσμα προς Μέρκελ. Τι ζητά η κυβέρνηση για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Σκληρό πόκερ ενόψει της 20ής Φεβρουαρίου

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην επταετή μνημονιακή περιπέτεια, που οι δανειστές μιλούν για «πρόοδο» στη διαπραγμάτευση και η ελληνική πλευρά την αμφισβητεί -τουλάχιστον στον βαθμό που θα έδειχνε ότι φέρνει κοντά τη λύση.

«Δεν έγινε σε βάθος συζήτηση κατά τη συνάντηση του Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών, διότι επέμειναν στο διπλό πακέτο των μέτρων 3,5 δισ. ευρώ με προληπτική, άμεση νομοθέτηση του 1,8 δισ.», έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας, απαντώντας (ως εκ τούτου) αρνητικά στην ερώτηση εάν έπεσε στο τραπέζι η ένταξη της χώρας στο QE.

Κατά τον ίδιο, οι θεσμοί ζήτησαν την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα εντός των ημερών, επικαλούμενοι την πίεση του χρόνου καθώς η συνεδρίαση του Eurogroup είναι σε οκτώ ημέρες.

Γιατί η ελληνική πλευρά την αρνείται; «Εάν δεν κλείσουν τα μείζονα που δεν αφορούν τα κλιμάκια αλλά τις "κορυφές", δεν έχει νόημα μία τέτοια έλευση», η απάντηση.

Σε εξέλιξη σκληρό «παζάρι»

Η ιδιαιτέρως σκληρή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ χθες, έδειξε ότι το «παζάρι» βρίσκεται σε εξέλιξη. Με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αποφασισμένη να προσπαθήσει «μέχρι τέλους» τη μεταφορά των (μετά 2018) μέτρων στην επέκταση του «κόφτη», ενώ επιπλέον αντιδρά σε λύση που δεν θα οδηγεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Ειδικά για τη μείωση του αφορολόγητου, κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι «υπό προϋποθέσεις» θα μπορούσε να νομοθετηθεί προληπτικά και με ρήτρα ακύρωσης, αλλά σε επίπεδα «πολιτικά διαχειρίσιμα».

«Τέτοιο επίπεδο δεν είναι τα 5-6.000 ευρώ», λένε, «δείχνοντας» το ΔΝΤ.

Οι παράμετροι Γιούνκερ και Σουλτς

Στο Ταμείο και στον Β. Σόιμπλε έστρεψε άλλωστε τα βέλη (για πρώτη φορά τόσο… ευκρινώς) ο πρωθυπουργός χθες, ενώ μένει να φανεί εάν το «τόξο» θα περάσει και σε άλλα ευρωπαϊκά χέρια τις επόμενες, καθοριστικές, ώρες.

Όπως του Ζ. Κλ. Γιούνκερ, για παράδειγμα, ο οποίος σε συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί σήμερα από τον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, τονίζει ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας θα μπορούσε να καταρρεύσει επειδή το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει ή όχι.

Σε αντίθεση με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά που… «δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της» κ.λπ., ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει χαρακτηριστικά: «Καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει μεγαλύτερα βήματα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της από την Ελλάδα».

Επιπλέον, η κόντρα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ με τον επίδοξο καγκελάριο (και αντίπαλο της Άγκελα Μέρκελ) Μάρτιν Σουλτς κλιμακώνεται… κατά τα αναμενόμενα: με το «ελληνικό ζήτημα» δηλαδή στο επίκεντρο, καθώς ο κ. Σόιμπλε επιχειρεί να πλήξει τον αντίπαλο της Άγκελα Μέρκελ με την κατηγορία του υπερασπιστή μας.

Τακτική που καυτηρίασε χθες ο κ. Τσίπρας («δεν μπορεί η προεκλογική περίοδος σε μια χώρα να επηρεάσει τη ζωή και τις εξελίξεις σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης»), καλώντας την καγκελάριο να... μαζέψει τον κ. Σόιμπλε για τη σύμπλευσή του με το ΔΝΤ και την εμμονή στο Grexit.

Με θετική αναφορά, που δεν πέρασε απαρατήρητη, στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), επειδή «εγκάλεσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι επιχειρεί να συντηρήσει ένταση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, προσπαθώντας να φορτώσει στην Ελλάδα τα δικά του αδιέξοδα».

Φίλης εναντίον Τσίπρα...

Αυτή τη συγκυρία βρήκε ο Νίκος Φίλης για να ανοίξει θέμα κυβερνητικών συμμαχιών, να επικρίνει τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και να βάλει εναντίον του πρωθυπουργού -με προσβλητικό τρόπο μεν, αλλά χωρίς να τον κατονομάσει.

Τέσσερις μήνες αφότου βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, ο κ. Φίλης εμφανίσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής λάβρος κατά ΑΝΕΛ και Πάνου Καμμένου, υποστήριξε ότι το αφήγημα «μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί» και «μολυσμένοι-αμόλυντοι» δεν υφίσταται πλέον και κατέληξε στη συνεργατική του πρόταση: «Το ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν βρωμάει, είναι ο συγγενέστερος σε μας χώρος»...

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας αναρωτιόταν γιατί το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να παραμένει «ουρά» της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη, την ώρα που η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη δείχνει να κινείται σε πιο προοδευτικές κατευθύνσεις...

Ο κ. Φίλης αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί η κυβέρνηση δεν δέχθηκε «την πρόταση της Φώφης για τον ΔΟΛ» και χαρακτήρισε «μπαρούφα» το επιχείρημα ότι τώρα πια η διακομματική επιτροπή που πρότεινε η κ. Γεννηματά δεν έχει νόημα, αφού υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση για το εκδοτικό συγκρότημα.

Αυτή η αναφορά θεωρήθηκε προσβολή κατά του κ. Τσίπρα, αφού εκείνος επικαλέσθηκε το εν λόγω επιχείρημα πριν από τρεις μόλις ημέρες στη Βουλή...

Το ερώτημα εάν ο κ. Φίλης απλώς «ξέσπασε» ή άνοιξε (άλλο ένα) καυτό κεφάλαιο για την κυβέρνηση, σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, θα αποδειχτεί σύντομα.

Προς το παρόν, ο κ. Τσίπρας και οι κυβερνητικοί επιτελείς προτίμησαν να μη σηκώσουν το γάντι που πέταξε ο πρώην υπουργός Παιδείας. Δεν έγινε το ίδιο όμως με τον Ν. Τόσκα, που άφησε σαφείς αιχμές κατά του Ν. Φίλη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v