Δεν είναι το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους που μπλόκαρε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ούτε είναι, με τη σειρά της, αυτή η εμπλοκή που φρενάρει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο άξονας Σόιμπλε-Τόμσεν, που τορπιλίζει τη λύση προωθώντας τις δικές τους θέσεις (για το ελληνικό ζήτημα και την ευρωζώνη), αξιοποιώντας το «κενό ηγεσίας» στο Ταμείο, λόγω της δίκης της Κριστίν Λαγκάρντ.
Αυτή την εκτίμηση προβάλλουν επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης, με μία ηχηρή επισήμανση: σε αντίθεση με το περίφημο πρώτο εξάμηνο του 2015, «αυτή τη φορά η χώρα δεν είναι μόνη της απέναντι στο μπλοκ όλων των υπολοίπων της ευρωζώνης».
Με άλλα λόγια, «οι Βρυξέλλες» (δηλαδή η Κομισιόν), όπως στήριξαν από την πρώτη στιγμή επισήμως (μέχρι... και χθες δια της εκπροσώπου της) τις κοινωνικές ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα, έτσι στηρίζουν «και θα στηρίξουν» την επανενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Αυτό που τα ίδια στελέχη δεν λένε δημοσίως αλλά το αφήνουν να εννοηθεί, είναι ότι σε επίπεδο «ιερατείου» έχει ξεσπάσει κόντρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (σ.σ. ο οποίος έχει καταφερθεί με προσβλητικό τρόπο εναντίον του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) ενώ, την ίδια στιγμή, ανοίγουν μέτωπο εναντίον του οι Σοσιαλδημοκράτε, προκειμένου να μην καταποντιστούν στις σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 (Γαλλία, Γερμανία), πληρώνοντας την ταύτισή τους με την ευρωπαϊκή Δεξιά τα προηγούμενα χρόνια.
«Δεν περιμένει κανείς ότι οι Σοσιαλιστές θα κάνουν... επανάσταση, αλλά δείχνουν αποφασισμένοι να κοντραριστούν με τη σκληρή πλευρά του Βερολίνου για να μην τα χάσουν όλα», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των συζητήσεων σ' αυτό τον χώρο.
Είχαμε ενημερώσει «περίπου»
Κορυφαία κυβερνητική πηγή, όταν ρωτήθηκε χθες εάν έχει βάση η εκτίμηση «κάποιων πλευρών στις Βρυξέλλες» πως το Βερολίνο βρήκε στη «13 σύνταξη» την αφορμή που ζητούσε ώστε να παγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, απάντησε κοφτά: «Στις Βρυξέλλες έχουν μάλλον δίκιο»...
Η ίδια πηγή διευκρίνισε (για πρώτη φορά...) ότι η κυβέρνηση είχε ενημερώσει τους εταίρους για τις προθέσεις της (σ.σ. να δοθεί κοινωνική ενίσχυση), αλλά όχι για τα συγκεκριμένα μέτρα (δηλαδή το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους), παραπέμποντας στη στήριξη που παρείχαν, σ' αυτά τα μέτρα, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν -με πρώτον τον Πιερ Μοσκοβισί.
Άλλα στελέχη, με γνώση των όσων τεκταίνονται τις τελευταίες ημέρες, τονίζουν ότι «και άλλες χώρες» στήριξαν την Αθήνα πίσω από τις κλειστές αίθουσες (π.χ. ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Πιερ Κάρλο Πάντοαν), αν και δημοσίως οι εκπρόσωποί τους απέφυγαν «προσώρας» τις δημόσιες δηλώσεις.
Σ' αυτή την εικόνα αποδίδουν «την αυτοπεποίθηση» που εκπέμπει ο πρωθυπουργός μετά το διάγγελμα για τα κοινωνικά μέτρα («13η» - ΦΠΑ) και όχι... στην ικανοποίηση που του προκάλεσε η απόφαση να προχωρήσει σ' αυτές τις εξαγγελίες.
Δεν ευθύνεται... η μαρμίτα
Εν κατακλείδι, στο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι για την έκβαση αυτής της διαπραγματευτικής μάχης, όχι επειδή ο κ. Τσίπρας... έπεσε στη μαρμίτα της αισιοδοξίας όταν ήταν μικρός (όπως είπε χαριτολογώντας ο ίδιος χθες σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι), αλλά διότι:
* Η χώρα, κατά γενική ομολογία, έχει εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος στο υπό συζήτηση διάστημα, ενώ μέχρι την άνοιξη, που έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση, η αμφισβήτηση για το εάν θα τα καταφέρει ήταν κυρίαρχη.
* Αυτή η εκπλήρωση έφερε συμμάχους οι οποίοι «έχουν έδαφος να πατήσουν», για να αιτιολογήσουν τη στήριξή τους.
* Τα («όποια») σχέδια του Β. Σόιμπλε για τη χώρα και την ευρωζώνη «γίνονται φανερά», όπως και η κίνησή του «να βάλει μπροστά τον Τόμσεν» για να μπλοκάρει βραχυπρόθεσμα-αξιολόγηση.
Στο σημείο αυτό, κυβερνητική πηγή διευκρινίζει ότι ο κ. Τσίπρας «σε καμία περίπτωση δεν έθεσε... ψυχολογικό θέμα για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, όταν μιλούσε χθες για την ‘ψυχή κάποιων’, αλλά εννοούσε (γενικά...) πόσο καλόψυχος ή κακόψυχος είναι κάποιος. «Ο κ. Σόιμπλε ξέρει πολύ καλά τι θέλει, το θέμα είναι εάν θα τα καταφέρει», σημειώνει.
Πολιτική λύση στον «γρίφο»
Σ΄αυτό το πλαίσιο, το κυβερνητικό επιτελείο επαναλαμβάνει μεν τη θέση ότι το ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων θα γίνει «την ερχόμενη εβδομάδα ή το πολύ αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά» και ότι η αξιολόγηση θα κλείσει «πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου», ωστόσο τα στελέχη του δεν αποκλείουν νέες παρατάσεις (και λόγω εορτών), καθώς «η πλευρά Σόιμπλε και ο Πολ Τόμσεν θα τραβήξουν την υπόθεση στα άκρα». Κομβική ημερομηνία είναι η 12η Ιανουαρίου, οπότε συνεδριάζει το EwG.
Ήδη, το ΔΝΤ παρατείνει για τον Μάρτιο την απόφαση για το εάν και πώς θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα (εμμένοντας ταυτόχρονα στα γνωστά αιτήματα, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση), ενώ ο κ. Σόιμπλε συνδέει το κλείσιμο της αξιολόγησης μ' αυτή την απόφαση.
Η υπόθεση μοιάζει με γρίφο, που θα λυθεί μόνο εάν εκδηλωθεί και διατηρηθεί «ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση», δίνοντας πολιτική λύση. «Δεν υπάρχει διαφωνία τεχνικού χαρακτήρα, υπάρχει θέμα πλανητικού χαρακτήρα, που αφορά το πώς εμπλέκεται το ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης.
Στην Ευρώπη κανείς, πλην κάποιων ακραίων, δεν θέλει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. Και το ΔΝΤ οφείλει να κατανοήσει ότι εδώ είναι Ευρώπη», είναι η κατακλείδα στο Μαξίμου.
Οσο για τον κίνδυνο να παραταθεί η εκκρεμότητα μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να βρεθεί, πάλι, η χώρα σε πιστωτική ασφυξία, οι επιτελείς του κ. Τσίπρα (και ο ίδιος) είναι κατηγορηματικοί: «Από εξάμηνο σε εξάμηνο πετυχαίνουμε στόχους, δίνουμε μάχες και κερδίζουμε συμμάχους, δεν περιμένουμε άπραγοι τις ημερομηνίες».
Ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα
Στα παραπάνω, καθώς και στις παράλληλες συζητήσεις με τους «συμμάχους», οφείλεται η κατηγορηματική διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι... «δεν παίζουν εκλογές, ό,τι κι αν γίνει στη διαπραγμάτευση».
Από χθες επιχειρείται διάψευση και των σεναρίων για δημοψήφισμα με κεντρικό δίλημμα «το ευρώ», καθώς οι «σύμμαχοι» δεν επιθυμούν με τίποτα ένα Grexit -το οποίο επανέφερε εσχάτως ο κ. Σόιμπλε.
Τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο...