Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουλ επίθεση της κυβέρνησης κατά ΔΝΤ

Εμμένει το Μαξίμου στα δύο «όχι» για νέα μέτρα-εκλογές. Δεν διαψεύδει παράταση του «κόφτη» αλλά χωρίς νομοθέτηση. «Το Ταμείο έπεσε έξω στις προβλέψεις και λέει ψέματα για τις συντάξεις», δηλώνει ο Δ. Τζανακόπουλος.

Φουλ επίθεση της κυβέρνησης κατά ΔΝΤ

Κατά μέτωπο επίθεση στο ΔΝΤ επιλέγει πλέον η κυβέρνηση, μετά και το άρθρο του Πολ Τόμσεν. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αμφισβήτησαν επισήμως τα στοιχεία που εμφάνισε ο επικεφαλής Ευρώπης του Ταμείου, ενώ παρέπεμψαν στις λανθασμένες εκτιμήσεις του για την αποτελεσματικότητα των προηγούμενων δανειακών προγραμμάτων από το πρώτο μνημόνιο μέχρι και την άνοιξη του 2016.

«Το 2011 προέβλεπε ύφεση 2,6% και έφτασε 7,1%. Το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% και είχαμε ύφεση 6,6%. Το 2013 προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και είχαμε ύφεση 3,3%. Μετά μίλησε για λάθος στους πολλαπλασιαστές. Για το 2015 προέβλεπε έλλειμμα 0,6% και είχαμε πλεόνασμα 0,2%», ήταν η εκτενής αναφορά του κ. Τζανακόπουλου.

Χρέωσε δε, «ψέματα» στον κ. Τόμσεν για τον ισχυρισμό του ότι στην Ελλάδα τα μισά νοικοκυριά δεν φορολογούνται και ότι οι συντάξεις είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη.

«Οι δαπάνες για τις συντάξεις ανέρχονται μόλις στο 70% του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών και στο 52% του μέσου όρου της Γερμανίας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στον Guardian, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν λέει όλη την αλήθεια.

Αποστάσεις Κομισιόν από τις απόψεις Τόμσεν

Σαφείς αποστάσεις από τις απόψεις που διατυπώνει το ΔΝΤ πήρε και η Κομισιόν. «Οι πολιτικές του προγράμματος του ESM είναι ισχυρές (sound) και αν εφαρμοστούν πλήρως, μπορούν να επαναφέρουν την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη και να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίζουν τα επιτεύγματα του ελληνικού προγράμματος». Εκτίμησε δε ότι «η συμφωνία (για τη β' αξιολόγηση) μπορεί να βρεθεί γρήγορα, αν όλοι εμπλακούν δημιουργικά». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έγραψε την Παρασκευή το Euro2day.gr οι Βρυξέλλες δεν εξέφρασαν ιδιαίτερες ενστάσεις και για το θέμα της διανομής των 617 εκατ. ευρώ αντιλαμβανόμενες τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Να μείνει το Ταμείο αλλά χωρίς νέα μέτρα...

Ως προς το δια ταύτα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "φωτογράφισε" τη θέση για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως τεχνικού συμβούλου, καθώς απάντησε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του αλλά δεν δέχεται τα νέα μέτρα που ζητά.

Αντιθέτως, κάλεσε τον κ. Τόμσεν να υποστηρίξει ευθέως (στην ευρωπαϊκή πλευρά) τη θέση του για πλεόνασμα 1,5% μετά το 2018, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική κυβέρνηση:

- Δεν δέχεται και δεν θα νομοθετήσει νέα μέτρα για μετά το 2018, ούτε με απλή ούτε με αυξημένη πλειοψηφία (180 ψήφων).

- Δεν θα καταφύγει σε εκλογές, "για να παραδώσει τη χώρα στη συμμαχία των προθύμων", οπότε "το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη θα καταρρεύσει".

«Κόφτης» χωρίς νομοθέτηση

Να σημειωθεί πάντως ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν την πληροφορία (που μετέδωσε το euro2day.gr την Κυριακή) ότι στο όνομα ενός αποδεκτού συμβιβασμού, η ελληνική πλευρά θα δεχτεί παράταση του "κόφτη" για δύο χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος (2019-2020), με γενικό προσδιορισμό μέτρων αλλά χωρίς ποσοτικοποίησή του και χωρίς νομοθέτησή του "τώρα". 

Για το πώς θα συμβεί αυτό παραπέμπουν στο περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τονίζοντας ότι θα μπορούσε ο στόχος να ενταχθεί σ' αυτόν και, αναλόγως της πορείας της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης, "να αναθεωρηθεί".

Επ' αυτού, ο κ. Τζανακόπουλος περιορίστηκε στην πάγια κυβερνητική θέση ότι "το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 είναι ανοικτό και σχετίζεται με το χρέος", συνεπώς θα προσδιορίζεται όσο προχωρά η συζήτηση για το χρέος.

Όσο για το πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση εκτιμά, δια του εκπροσώπου της, ότι "είναι εφικτό να κλείσουμε μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου", δεδομένου ότι οι θεσμοί επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα για να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v