Merit ΑΧΕΠΕΥ: Rebound για φίλημα...

Από τα χαμηλά της Πέμπτης 7 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία σημειώθηκε το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, οι αγορές έχουν πραγματοποιήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο rebound. Δεν είναι πολύ να πούμε ότι ορισμένοι θα μπορούσαν να έχουν σημειώσει σε μία εβδομάδα τα κέρδη που άλλοι αγωνίζονται να ”φτιάξουν” σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Rebound για φίλημα...
των Ε. Βάρσου, Α. Καραλή*

Από τα χαμηλά της Πέμπτης 7 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία σημειώθηκε το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, οι αγορές έχουν πραγματοποιήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο rebound.

Δεν είναι πολύ να πούμε ότι ορισμένοι θα μπορούσαν να έχουν σημειώσει σε μία εβδομάδα τα κέρδη που άλλοι αγωνίζονται να ”φτιάξουν” σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Σημειώστε: Γερμανία +6,1%, Γαλλία +7,4%, Αγγλία +5,2%, Dow Jones +3,8%, S&P500 +3,7%, Nasdaq +5,0%. Αλλά και η Σοφοκλέους δεν έμεινε αμέτοχη σ’ αυτή την αντίδραση, σημειώνοντας κέρδη 4% από τα χαμηλά των 3.019 μονάδων (μέχρι στιγμής...).



Αξίζει να σημειωθεί, για πολλοστή φορά φέτος από αυτήν εδώ τη στήλη, η συμπεριφορά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως αυτή εκφράζεται πρωτίστως από τον δείκτη FTSE MID 40 και δευτερευόντως από τον προθάλαμό του, τον FTSE SMALL 80.

Κατά την διάρκεια της αντίδρασης αυτής, λοιπόν, o FTSE 40 υπεραπέδωσε τόσο σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη όσο και με τους... λοιπούς FTSE, καταγράφοντας κέρδη 7,3% όταν τα blue chips κέρδισαν 4,0%. Σημειώνεται επίσης ότι οι απώλειες εκείνης της Πέμπτης ήταν ανάλογες.

Έτσι, από την αρχή της χρονιάς οι δύο αυτοί δείκτες κινούνται σχεδόν μαζί σε απόδοση, με τον 20άρη να κερδίζει 12,8% και τον 40άρη να κερδίζει 11,2%. Έναν χρόνο πριν, η ψαλίδα απόδοσης σημείωνε νέα υψηλά υπέρ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σε τι οφείλεται η στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς την ποιοτική μεσαία κεφαλαιοποίηση;

Οι κύριοι λόγοι θεωρούμε είναι τρεις:

1) Η βελτίωση του μακροοικονομικού σκηνικού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ που έχει επιτρέψει σε επενδυτικά κεφάλαια να αναλαμβάνουν υψηλότερο κίνδυνο, προσδοκώντας ασφαλώς σε υψηλότερη απόδοση.

2) Η παγίωση στα μερίδια και τα ποσοστά στα μετοχικά κεφάλαια των blue chips στη Σοφοκλέους, με τους ξένους θεσμικούς να κατέχουν κατά μέσο όρο ποσοστό υψηλότερο του 35% και η ανάγκη εξεύρεσης νέων επενδυτικών ευκαιριών.

3) Η αξιέπαινη προσπάθεια που έχει γίνει από τις διοικήσεις πολλών εισηγμένων εταιρειών στην κατηγορία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης προς την ποιοτική εταιρική διακυβέρνηση, τη βελτιστοποίηση των επενδυτικών σχέσεων και την προσέλκυση -ως αποτέλεσμα- θεσμικών κεφαλαίων από εξωτερικό και κατά συνέπεια (αφού οι ντόπιοι θεσμικοί ακολουθούν κατά πόδας τις κινήσεις των αλλοδαπών) από Ελλάδα.

Διακρίνουμε λοιπόν μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς βρίσκεται ακόμα στην αρχή της.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο θεωρούμε το γεγονός ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο δεν προκάλεσε αναδίπλωση και στροφή προς πιο αμυντικές επενδυτικές επιλογές.

Στη Σοφοκλέους τώρα, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μία ανάσα από τα υψηλά των 3.150 μονάδων τα οποία αναμένεται να τεστάρει πολύ σύντομα, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που έχει τελειώσει επιτυχώς η δημόσια εγγραφή του ΟΠΑΠ που στέρησε ρευστότητα από το σύστημα.

Όπως δείχνουν οι τεχνικοί ταλαντωτές, μέσα στον Ιούλιο ή στις αρχές Αυγούστου θα δούμε και νέα υψηλά, αλλά όχι ιδιαίτερα υψηλότερα από την περιοχή των 3.150 μονάδων. Θα είναι ευκαιρία αποκόμισης κερδών; Πιθανώς, καθώς το φθινόπωρο μας έχει συνηθίσει σε... αναταράξεις!

* Ο Ε.Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ. O Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v