Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Finance: ”Ταξίδι” στα Βαλκάνια

Τη δυναμική που αντιπροσωπεύουν για τους ομίλους της Εθνικής, της Alpha Bank και της ΕFG Eurobank η τραπεζική αγορά της Βουλγαρίας, αλλά κυρίως της Ρουμανίας, υπογραμμίζει σε ανάλυσή της (23/05) η Αlpha Finance μετά από επιτόπια επίσκεψη. Τα μερίδια αγοράς των 3 τραπεζών. Οι συμμετοχές. Τα σχέδια για το άμεσο μέλλον.

Alpha Finance: ”Ταξίδι” στα Βαλκάνια
Τη δυναμική που αντιπροσωπεύουν για τους ομίλους της Εθνικής, της Alpha και της ΕFG Eurobank η τραπεζική αγορά της Βουλγαρίας αλλά κυρίως της Ρουμανίας υπογραμμίζει σε ανάλυσή της (23/05) η Αlpha Finance.

Ωστόσο οι αναλυτές της χρηματιστηριακής επισημαίνουν πως οι 3 τράπεζες στερούνται ισχυρής παρουσίας στις δύο αγορές, γεγονός που αποδίδεται κυρίως σε δύο λόγους: στον έντονο ανταγωνισμό που βίωσαν στην ελληνική αγορά, ο οποίος λειτούργησε ανασταλτικά για την ισχυροποίησή τους στην περιοχή, αλλά και την πολιτική αστάθεια που χαρακτήριζε τη νοτιοανατολική Ευρώπη στο παρελθόν.

Ειδικότερα για τη Ρουμανία η Εθνική Τράπεζα, μέσω της Banca Romaneasca, ελέγχει το 1,1% της τραπεζικής αγοράς, ενώ η Alpha Bank, μέσω της Alpha Bank Romania ελέγχει το 3,7% της τραπεζικής αγοράς.

Εξάλλου, το μερίδιο αγοράς της EFG Eurobank, που δραστηριοποιείται στη Ρουμανία μέσω της Banc Post, ανέρχεται στο 4,2%.

Η Alpha Bank υπήρξε η πρωτοπόρος μεταξύ των 3 τραπεζών στην είσοδό της στην αγορά της Ρουμανίας το 1993, υπογραμμίζεται στην ανάλυση της χρηματιστηριακής.

Η θυγατρική της, Αlpha Bank Romania, που το 2004 κατέγραψε κέρδη ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει έως το 2007 την αύξηση των υποκαταστημάτων της σε 50 με κύριο άξονα ανάπτυξης τη λιανική τραπεζική.

Την τολμηρότερη κίνηση στη Ρουμανία, σύμφωνα με την Alpha Finance, πραγματοποίησε η EFG Eurobank, που πλέον διαθέτει στη χώρα προσωπικό ύψους 3.400 εργαζομένων, ήτοι το 25% του συνόλου του ομίλου.

Η θυγατρική του ομίλου, Banc Post, εξήγγειλε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα, λανσάρισμα νέων προϊόντων και λειτουργία νέων υποκαταστημάτων. Το 2004 η τράπεζα σημείωσε κέρδη 19 εκατ. ευρώ.

Για την Banca Romaneasca του ομίλου της Εθνικής οι αναλυτές της χρηματιστηριακής τονίζουν, την πρόθεση της τράπεζας να επεκτείνει το υφιστάμενο δίκτυο των 33 υποκαταστημάτων στα 80, σε διάστημα τριών ετών.

Στην τραπεζική αγορά της Βουλγαρίας η Εθνική Τράπεζα δραστηριοποιείται μέσω της UBB, το μερίδιο της οποίας ανέρχεται στο 9,3%, το τρίτο ισχυρότερο στη γειτονική χώρα.

Το μερίδιο της EFG Eurobank, μέσω της Post Bank, ανέρχεται στο 4,9%, ποσοστό που αναλογεί στην έβδομη ισχυρότερη παρουσία.

Η Alpha Bank δραστηριοποιείται αυτόνομα μέσω τριών υποκαταστημάτων σε αντίστοιχες μεγάλες πόλεις της γειτόνου χώρας, ενώ σχεδιάζει τη λειτουργία άλλων 12 υποκαταστημάτων σε διαφορετικές περιοχές της Βουλγαρίας.

Εξάλλου, για την United Bulgarian Bank (UBB) του ομίλου της Εθνικής τονίζεται στην ανάλυση, η έμφαση που αποδίδει η τράπεζα στο λιανικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της, λόγω της δυναμικής που παρουσιάζει και των υψηλών περιθωρίων που διαθέτει.

Η τράπεζα προσφέρει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέσω ενός δικτύου 115 υποκαταστημάτων, ενώ προγραμματίζει τη λειτουργία άλλων 15. Τα προ φόρων κέρδη 2004 της UBB ανήλθαν στα 50 εκατ. ευρώ, αναφέρει η Alpha Finance.

Στο μεταξύ, οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Postbank, σύμφωνα με τις θέσεις της διοίκησης που παραθέτει η χρηματιστηριακή, αφορούν την ενδυνάμωση του αριθμού του προσωπικού και την αναδιάρθρωση των υποκαταστημάτων της, που αυτή την περίοδο ανέρχονται σε 123.

Παράλληλα αν και υπογραμμίζονται οι προοπτικές των δύο ξένων αγορών οι αναλυτές της Alpha Finance δηλώνουν περισσότερο αισιόδοξοι (Bullish) για τη Ρουμανία, τη δεύτερη ισχυρότερη αγορά στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με το λιγότερο αναπτυγμένο τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο οι ευκαιρίες για εκείνους που θα επιχειρήσουν να δραστηριοποιηθούν στην τραπεζική αγορά των δύο κρατών, είναι περιορισμένες, επισημαίνεται στην έκθεσή, ιδιαίτερα στη Βουλγαρία, όπου το 80% των τραπεζικών τίτλων ”βρίσκεται σε ξένα χέρια”.

Στη Ρουμανία τη τρέχουσα περίοδο ποσοστό 68% περίπου των συνολικών τραπεζικών τίτλων κατέχουν ξένοι επενδυτές, με τους Αυστριακούς να βρίσκονται στην πρώτη θέση (22,8%) και τους Έλληνες να ακολουθούν με ποσοστό 10,3%.

Οι προοπτικές ένταξης των δύο κρατών στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2007 θα συμβάλλουν δραστικά στη μείωση του χάσματος που παρατηρείται σε όρους οικονομικής ανάπτυξης έναντι των ευρωπαίων ομολόγων τους, προβλέπουν οι αναλυτές της Alpha Finance.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v