Δεν πρέπει να προχωρήσει ο φόρος υπεραξίας

Αισιοδοξία πως το 2013 θα είναι καλύτερη χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο εξέφρασε το σύνολο των φορέων της κεφαλαιαγοράς. Οι προβλέψεις Μποτόπουλου, Γεωργάνα, Λαζαρίδη και Ζανιά. Ο φόρος υπεραξίας.

Δεν πρέπει να προχωρήσει ο φόρος υπεραξίας
Αισιοδοξία πως το 2013 θα είναι καλύτερη χρονιά για τη χώρα μας γενικότερα και ασφαλώς για το ελληνικό χρηματιστήριο εξέφρασε το σύνολο των φορέων της κεφαλαιαγοράς που παραβρέθηκαν στην πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του έτους.

«Αν το χρηματιστήριο είναι προπομπός των επερχόμενων εξελίξεων, τότε έχουμε σαφείς ενθαρρυντικές εξελίξεις πως το 2013 θα είναι καλύτερο», δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου της ΕΧΑΕ Ιάκωβος Γεωργάνας.

Ο κ. Γεωργάνας αναφέρθηκε στη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και υπογράμμισε πως μπορούμε να προσδοκούμε τα πρώτα βήματα σταθεροποίησης και ουσιαστικής επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας εντός του 2013.

«Τη χρονιά που πέρασε συρρικνώθηκε σημαντικά η διεθνής συζήτηση για έξοδο της χώρας από το ευρώ, η ελληνική οικονομία και η κεφαλαιαγορά άρχισαν να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και η ελληνική κοινωνία άντεξε δύο γερά πακέτα μέτρων και δύο εκλογικές αναμετρήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.

Με προϋποθέσεις τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας αλλά και τις ομαλές εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο στην υπόλοιπη Ευρώπη, εντός του 2013 θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Μποτόπουλο στο θέμα της επικείμενης επιβολής του φόρου υπεραξίας, για τον οποίο τόνισε πως αναμένει σωστή αντιμετώπιση από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή του.

Αναφερόμενος δε στις προτεραιότητες για τη χρονιά που ξεκίνησε, τόνισε δύο σημεία: το αναμενόμενο νομοθετικό πλαίσιο που μεταξύ άλλων αφορά και νέα επενδυτικά εργαλεία, αλλά και το ουσιαστικό ξεκαθάρισμα του ταμπλό, το οποίο περιλαμβάνει μετοχές εδώ και χρόνια ουσιαστικά ανενεργές.

Με την άποψη πως υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι αισιοδοξίας για το 2013 συμφώνησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ. Ζανιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από φέτος αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα όπως και στις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη, τόσο γενικότερα όσο και στη σχέση της με την Ελλάδα.

«Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε τώρα είναι η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εξέλιξη που θα ενισχύσει την ταχύτητα της επικείμενης ανάκαμψης. Το χρηματιστήριο θα πρέπει επιτέλους να ανακτήσει τη θέση που του ανήκει», κατέληξε ο κ. Ζανιάς.


Λαζαρίδης: Τα τρία ρεκόρ του 2012

Τη θέση του πως κάθε χρηματιστήριο κρίνεται από τη συμβολή του ως μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων επανέλαβε ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης.

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε πως το χρηματιστήριο αποχαιρέτησε το 2012 με τρία σημαντικά ρεκόρ: για πρώτη φορά οι εξελίξεις που αφορούν την εγχώρια αγορά κατέλαβαν τόσο χώρο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο όγκος συναλλαγών του 2012 ήταν υψηλότερος ακόμα και από αυτόν του 2007, που θεωρούνταν κορυφαίος, ενώ ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στην κορυφή των αποδόσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών.

Επίσης στάθηκε και στο θέμα του φόρου υπεραξίας, εκφράζοντας την ευχή του το φορολογικό νομοσχέδιο να χρησιμοποιηθεί ως ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο.

Μιλώντας για την επικείμενη παράλληλη εισαγωγή της Coca Cola στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Αθήνας, ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου ανέφερε πως στο Λονδίνο οι ξένες εισηγμένες εκπίπτουν της φορολόγησης, δίνοντας ένα παράδειγμα του ρόλου που μπορούν να παίξουν οι φορολογικές ρυθμίσεις ως αναπτυξιακό μέσο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πρόεδροι του ΣΜΕΧΑ, Σπύρος Κυρίτσης, και του ΣΕΔΥΚΑ, Γιάννης Πολυχρονίου, που εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους ως προς την επιβολή του φόρου υπεραξίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v