Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαζαρίδης: Νέα επενδυτικά προϊόντα στο ΧΑ

Στη δημιουργία νέων επενδυτικών προϊόντων για την προσέλκυση μεγάλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων ποντάρει ο πρόεδρος του Χ.Α. για την αναζωογόνηση της ελληνικής αγοράς.

Λαζαρίδης: Νέα επενδυτικά προϊόντα στο ΧΑ
Στη δημιουργία νέων επενδυτικών προϊόντων για την προσέλκυση μεγάλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων (αμοιβαία κεφάλαια, Venture Capitals, επενδυτικές εταιρείες) ποντάρει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης για την αναζωογόνηση της ελληνικής αγοράς.

Μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ernst & Young για τον ρόλο του χρηματιστηρίου στην εκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι υπόθεση όλων μας.

Από τη δική του μεριά, ο κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της Ernst & Young, τόνισε στον χαιρετισμό του ότι η Ελλάδα κέρδισε χρόνο με το PSI για να αλλάξει την οικονομία της.

Η χώρα χρειάζεται μικρότερο δημόσιο τομέα και πιο παραγωγικό ιδιωτικό τομέα όπως και αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων, συμπλήρωσε.

Ο κ. Jens Henriksson, πρόεδρος του χρηματιστηρίου NASDAQ OMX της Στοκχόλμης, εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην ύφεση πριν υπάρξει ανάκαμψη που θα έχει κατά πάσα πιθανότητα σχήμα V.

Ο ίδιος τόνισε ότι η τύχη της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια των πολιτών της και χαρακτήρισε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πιο επικίνδυνο πρόβλημα της χώρας.

Ο κ. Henriksson, o οποίος διετέλεσε εκτελεστικός διευθυντής στο ΔΝΤ την περίοδο 2008-2010 και γραμματέας στο σουηδικό υπουργείο οικονομικών την περίοδο 2002-2006, αναφέρθηκε επίσης στην εμπειρία της δικής του χώρας τη δεκαετία του 1990.

Όπως είπε, οι προοπτικές της Σουηδίας ήταν δυσοίωνες σε κάποια φάση εκείνη τη δεκαετία, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να σκαρφαλώνει στο 15% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 120% του ΑΕΠ.

Όμως, η Σουηδία κατάφερε να ξεπεράσει τον κάβο, βασιζόμενη στους θεσμούς και στη δημόσια διοίκησή της για να φέρει αποτελέσματα, κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει, πρόσθεσε.

Ο ίδιος έδειξε ενήμερος για την κατάσταση στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και του κράτους, και τόνισε ότι σήμερα η σχέση είναι ανταγωνιστική, ενισχύοντας τη φοροδιαφυγή.

Ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου NASDAQ OMX ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να εκπλήσσει ευχάριστα την επενδυτική κοινότητα και τους εταίρους της αντί δυσάρεστα, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα, και να αφήνει τους γραφειοκράτες να γνωστοποιούν τα καλά νέα αντι των πολιτικών.

Ο κ. Henriksson επισήμανε ότι πολλοί στην Ευρώπη έχουν αγανακτήσει με την Ελλάδα και τώρα πλέον όλα εξαρτώνται από την ίδια.

Από τη δική του σκοπιά, ο κ. Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στη σχολή νομικών, οικονομικών και πολιτικών επιστημών, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος στη μετά το PSI εποχή, λέγοντας ότι δεν τίθεται πλέον θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγεί ξανά στις αγορές και να δανειστεί μετά από δύο ή τρία χρόνια ανάπτυξης, θεωρώντας πιθανό να γίνει κάτι τέτοιο το 2017.

Με βάση αυτήν την εκτίμηση και με δεδομένο ότι οι αγορές προεξοφλούν μελλοντικά γεγονότα, ο καθηγητής ανέφερε ότι αρκετοί ξένοι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα από το 2013.

Ο ίδιος θεωρεί βέβαιη την παραμονή της χώρας στο ευρώ μετά το PSI, τονίζοντας ότι τα ? του ελληνικού δημοσίου χρέους θα βρίσκονται στα χέρια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ το 2014.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση του Χ.Α. και της Ernst & Young, ο διευθύνων σύμβουλος της Apivita, Νίκος Κουτσιανάς, τόνισε ότι οι παράγοντες της κρίσης είναι τρεις:

Η κρίση αξιών στην κοινωνία, η κρίση σε επίπεδο εταιρείας, όπου δεν προστίθεται αξία και συχνά αγνοείται η κοινωνική εταιρική ευθύνη, και τέλος η πολιτική όπου κυριαρχούν το πολιτικό κόστος και τα βραχυχρόνια οφέλη.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να στραφούν στα ελληνικά προϊόντα, αναπτύσσοντας την «εσωτερική εξωστρέφεια» χωρίς να εγκαταλείψουν την προσπάθεια για περισσότερες εξαγωγές αφού η κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσει περρισσότερο.

Επίσης τόνισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και καυτηρίασε τον στραγγαλισμό υγιών εταιρειών λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apivita καυτηρίασε το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων που αντλήθηκαν από το Χ.Α. την περίοδο 1997-1999 δεν κατευθύνθηκε στην ανάπτυξη λόγω κουλτούρας, ενώ τα περισσότερα τραπεζικά δάνεια της περιόδου που ακολούθησε χρηματοδότησαν κεφάλαια κίνησης.

Aπο τη δική του μεριά, ο κ. Fabrizio Jacobellis, ανώτερο στέλεχος της Ernst & Young και επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο John Hopkins, αναφέρθηκε στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε παραδείγματα χωρών όπως η Ουκρανία και η Ουρουγουάη, που προχώρησαν σε αναδιάρθρωση χρέους στο παρελθόν, και σε άλλες χώρες όπως η Αργεντινή και η Ρωσία, που χρεοκόπησαν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, μόνο οι απώλειες των ομολογιούχων στη περίπτωση της Αργεντινής, ύψους 75%, μπορούν να συγκριθούν σε όρους καθαρής τωρινής αξίας με τις αντίστοιχες του ελληνικού PSI.

Ο κ. Jacobellis είπε πως θεωρεί ότι η ατζέντα της ευρωζώνης θα έχει ψηλά την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v