Οι… καραμπόλες του «τραπεζικού δράματος»

Ποιες εισηγμένες εταιρίες κινδυνεύουν να βρεθούν σε κρατικά ή «ξένα» χέρια, σε περίπτωση που οι ελληνικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι οδεύσουν προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι… καραμπόλες του «τραπεζικού δράματος»
Ποιες εισηγμένες εταιρίες διαφόρων κλάδων και δραστηριοτήτων κινδυνεύουν να βρεθούν σε κρατικά ή «ξένα» χέρια σε περίπτωση που οι ελληνικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι οδεύσουν προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Δεν είναι λίγες οι ελληνικές εταιρίες (εισηγμένες στο χρηματιστήριο και μη) διαφόρων κλάδων που κινδυνεύουν να… πέσουν σε ξένα χέρια εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Και αυτό γιατί, στην περίπτωση που χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της χώρας οδεύσουν προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η ενίσχυσή τους πραγματοποιηθεί τελικά με την έκδοση κοινών μετοχών, τότε… από σπόντα θα έχουμε και κρατικοποίηση των θυγατρικών εταιριών των τραπεζών που δραστηριοποιούνται εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου!

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το μέλλον των... κρατικοποιημένων αυτών θυγατρικών είναι ασαφές, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουληθούν:

• Είτε κατά τη διετία της κρατικοποιημένης διοίκησής τους.
• Είτε «πακέτο» με τις μητρικές τους τράπεζες, όταν το 2014 το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να τις ιδιωτικοποιήσει εκ νέου.
• Είτε στο προσεχές οκτάμηνο, πριν τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ως πιθανό ενδεχόμενο οι διοικήσεις των τραπεζών να επιδιώξουν να προχωρήσουν σε πωλήσεις των εταιριών αυτών πριν από την 30ή Ιουνίου 2012, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων τη βελτίωση της ρευστότητάς τους και κυρίως της κεφαλαιακής τους διάρθρωσης. Ενδεικτική άλλωστε είναι η φημολογία που φέρει το συγκρότημα της Εθνικής Τράπεζας να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση πως οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τελικά στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου. Άλλωστε, καμιά τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει τέτοια πρόθεση, ενώ επίσης το πλαίσιο στήριξης παραμένει ακόμη ασαφές. Και τέλος, οι τράπεζες έχουν το περιθώριο να αναζητήσουν και άλλους τρόπους για να καλύψουν μέρος ή και το σύνολο του ανοίγματος των εποπτικών τους κεφαλαίων.

Ποιες όμως εισηγμένες κινδυνεύουν να βρεθούν σε «κρατικά χέρια»;

• Η Eurobank Properties, για παράδειγμα,, της οποίας το 54,88% των μετοχών ελέγχεται από την EFG Eurobank-Ergasias.
• Η Ιονική Ξενοδοχειακή, της οποίας η Alpha Bank κατέχει άνω του 90% των μετοχών.
• Η επίσης ξενοδοχειακή εταιρία Αστέρας Βουλιαγμένης που είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.
• Την πλειοψηφία των μετοχών της Alpha Αστικά Ακίνητα κατέχει η Alpha Bank, με την ΑΣΤΑΚ όχι μόνο να κατέχει μια σειρά ακίνητα, αλλά και να προσφέρει συμβουλευτικές εταιρίες στον τραπεζικό όμιλο.

Οι τράπεζες, ωστόσο, κατέχουν και σημαντικά μειοψηφικά ποσοστά και σε άλλες εισηγμένες. Έτσι για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 35% της Trastor ΑΕΕΑΠ, όπως επίσης και το 30% της ασφαλιστικής Ευρωπαϊκή Πίστη. Γενικότερα, ένα σενάριο κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα είχε με τη σειρά του επίπτωση την περαιτέρω κρατικοποίηση του ασφαλιστικού κλάδου.

Οι τράπεζες, επίσης, κατέχουν ποσοστά μειοψηφίας και σε άλλες εισηγμένες, όπως για παράδειγμα στις εταιρίες Μαΐλλης, Byte, Space Hellas, Altec, ΑΕΓΕΚ κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v