ΧΑ: Τι «ψηφίζει» το ταμπλό για το β΄ εξάμηνο

Το crash test του καλοκαιριού, οι προσδοκίες της αγοράς και οι κίνδυνοι. Οι short θέσεις και οι αποτιμήσεις, η... προίκα των τραπεζών. Ποιοι τίτλοι ξεχωρίζουν από blue chips και mid/small caps. Αναλυτικοί πίνακες.

ΧΑ: Τι «ψηφίζει» το ταμπλό για το β΄ εξάμηνο

Το crash test του καλοκαιριού, οι προσδοκίες της αγοράς και οι κίνδυνοι. Οι short θέσεις και οι αποτιμήσεις, η... προίκα των τραπεζών. Ποιοι τίτλοι ξεχωρίζουν από blue chips και mid/small caps.

Το α΄ εξάμηνο του έτους έκλεισε με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Έπειτα από αυτήν, θεωρητικά κλείνει ένας κύκλος για τη χρηματιστηριακή αγορά και ανοίγει ένας άλλος για την ελληνική οικονομία.

Η αγορά κινήθηκε πτωτικά το α΄ εξάμηνο και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 10,5%, πραγματοποιώντας ωστόσο υψηλό στις 1.715 και ελάχιστο λίγο πάνω από τις 1.200 μονάδες.

Η βελτίωση της ψυχολογίας που μπορεί να επέλθει τις επόμενες ημέρες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως να δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να επανατοποθετηθούν σε μετοχικές αξίες. Πάντως, η εικόνα του δείκτη FTSE/ ASE-20 είναι ακόμα πιο αρνητική, καθώς σημείωσε απώλειες 14,5% στο α΄ εξάμηνο, έχοντας πραγματοποιήσει υψηλό στις 809 και χαμηλό λίγο κάτω από τις 538 μονάδες.

Η αναλογία των τίτλων που έχουν αποδώσει υψηλότερα από τον Γ.Δ. και αυτών που έχουν υποαποδώσει είναι μοιρασμένη, ενώ δεν λείπουν και οι μετοχές που έχουν προσφέρει διψήφιες θετικές αποδόσεις στο πάνω μέρος του ταμπλό, όπως και άλλες με -80% στον αντίποδα. Σε ό,τι αφορά τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης του δείκτη FTSE/ ASE-20, 10 από τις 20 έχουν αποδώσει καλύτερα από τον Γ.Δ., ενώ για τις άλλες η υστέρηση είναι σημαντική και εν μέρει ίσως δικαιολογημένη.

Οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν ξεπεράσει τον Γ.Δ. σε απόδοση είναι οι μη τραπεζικοί, αφού ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι το μεγάλο βαρίδι και ταυτόχρονα το μεγάλο στοίχημα για την πορεία της αγοράς το β΄ εξάμηνο.

Μια προσεκτική ματιά στις μετοχές που έχουν μείνει πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά προκαλεί έκπληξη, αφού μεταξύ αυτών παρουσιάζονται τίτλοι οι οποίοι διακρίνονται τόσο για τα θεμελιώδη μεγέθη τους όσο και για το γεγονός ότι ξένα και εγχώρια τμήματα ανάλυσης ασχολούνται συστηματικά με αυτούς και έχουν εκφράσει θετικές απόψεις για τη μελλοντική πορεία τους.

--- Τι άλλαξε το τελευταίο εξάμηνο

Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2011 η εικόνα για την πλειονότητα των ελληνικών μετοχών συνέχισε να επιδεινώνεται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Η κατάσταση των εταιρειών είναι σαφώς χειρότερη από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, αφού, με εξαίρεση έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων, η διαδικασία της τραπεζικής απομόχλευσης... έχει τραβήξει το χαλί και σε επιχειρήσεις που διαφορετικά δεν θα αντιμετώπιζαν προβλήματα. Τα παραπάνω στοιχεία, ωστόσο, μάλλον αφήνουν αδιάφορους τους επενδυτές.

Η ενσωμάτωση της πραγματικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας στις τιμές των μετοχών και η επανατιμολόγηση του κινδύνου επανέφεραν την αγορά σε χαμηλά επίπεδα 14 ετών, ενώ, όσο και αν ακούγεται περίεργο, το Χ.Α. σε καμία περίπτωση και σε κανένα αρνητικό σενάριο δεν είχε προεξοφλήσει τέτοια αδυναμία από πλευράς οικονομικών μεγεθών σε επίπεδο χώρας.

Οι τίτλοι, και ειδικά οι τραπεζικοί, σε αυτά τα επίπεδα τιμών φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει ένα γενναίο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα τα επόμενα 1 - 2 έτη, ενώ οι αγορές των CDSs προεξοφλούν με πιθανότητα 80% τη χρεοκοπία της χώρας στην πενταετία. Οι τιμές των μετοχών σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν... αγορά με αέρα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ το στοιχείο το οποίο βαρύνει τις μετοχές και την αγορά συνολικότερα, ίσως και περισσότερο από τα παραπάνω, είναι η επιδείνωση της ψυχολογίας.

--- Η εικόνα των επιμέρους μετοχών

Παρά λοιπόν την αρνητική μεταβολή που έχει «γράψει» το ταμπλό στο εξάμηνο του 2011, περισσότερες από 136 μετοχές κινούνται με σχετικά καλύτερη απόδοση από τον Γ.Δ., αλλά και 77 παρουσιάζουν κέρδη. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο FTSE/ASE Mid Cap για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα υπεραποδίδει αισθητά, κάτι που έχει μεγάλο χρονικό διάστημα να συμβεί.

Από τους 153 τίτλους που σημειώνουν πτώση στο εξάμηνο, οι περισσότεροι έχουν απολέσει το 20% και 45 από αυτούς πάνω από 30% της αξίας τους. Ο FTSE/ASE Mid Cap υστερεί σημαντικά σε σχέση τόσο με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη όσο και με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού καταγράφει απώλειες άνω του 20%, ενώ μερικές μετοχές που συμμετέχουν σε αυτόν έχουν πάθει πανωλεθρία.

Οι περισσότεροι τίτλοι που ανήκουν στην κατηγορία των κερδισμένων είναι σημαντικές εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά και τίτλοι με μικρή συναλλακτική δραστηριότητα έχουν... επιπλεύσει.

Οι μετοχές της Vivere με +241,4%, της Dionic με +147,5%, της HOL με +77,8%, της Σωληνουργεία Κορίνθου με +60,6% και της εβζ με +50,7% αποτελούν την πρώτη πεντάδα των αποδόσεων. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πέντε τίτλοι με αποδόσεις άνω του +35% (Alco Hellas, ETEM, Crown Hellas Can, Τεχνική Ολυμπιακή και Καράτζη).

Η Motor Oil με +13,2% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με +11,4% είναι οι πιο κερδισμένες επιλογές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ ακολουθούν η Μυτιληναίος με +9,3% και η Jumbo με +5,9%. Από τις μετοχές του FTSE/ASE-20 ξεχωρίζουν αρνητικά οι τραπεζικοί τίτλοι της ΑΤΕbank και της Τράπεζας Πειραιώς. Η μετοχή της ΑΤΕbank σημειώνει απώλειες 56,5%. Ο τίτλος της Πειραιώς έχει απολέσει το 44,6% της αξίας του, αφού η τιμή του έχει διαμορφωθεί γύρω από το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ ανά μετοχή.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, υψηλή πτώση κατέγραψε η Alapis με -81,2%, ενώ για την Intralot οι απώλειες διαμορφώνονται σε 41%, αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τον αντίστοιχο του Χ.Α. Για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ οι απώλειες ανέρχονται στο 38,7%, ενώ για το Υγεία στο 38,3%.

Ωστόσο, ιδιαίτερα μεγάλη πτώση εμφανίζουν και άλλα «αμυντικά χαρτιά», όπως η Τέρνα Ενεργειακή με -13,1% και η J&P Άβαξ με -19,7%. Τα υψηλότερα θετικά ποσοστά παρουσιάζουν οι τίτλοι του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ με +28,8% και +17,8% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούνται από τις μετοχές της Σιδενόρ και της ΕΧΑΕ. Για τη Μέτκα η απόδοση διαμορφώνεται σε -16,9%, ενώ για τη Frigoglass και τη Eurobank Properties σε -4,9% και -3,9% αντίστοιχα.

Από τον δείκτη FTSE/ASE Small Cap προέρχονται οι περισσότεροι τίτλοι με τη σημαντικότερη πτώση αλλά και άνοδο. Η μετοχή της Vivere έχει πραγματοποιήσει σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους (δημόσια πρόταση), όπως και η Dionic.

Όσον αφορά στον δείκτη FTSE/ASE Small Cap, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές με πτώση είναι σχεδόν ίσες σε αριθμό με αυτές που έχουν καταγράψει άνοδο, εντούτοις οι δεύτερες κερδίζουν συνολικά τις εντυπώσεις. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφανίζουν οι τίτλοι της Λιβάνης με -45,3%, της Βωβός με -39,4% και της Axon Συμμετοχών με -37,7%.

Σημαντική πτώση παρουσιάζουν και οι τίτλοι των Euromedica, Τσουκαρίδης, Πήγασος, Τ Bank και Αττικές Εκδόσεις, με ποσοστά άνω του 70%. Από τις μετοχές της εναλλακτικής αγοράς η Entersoft σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες με -36%, ωστόσο οι πράξεις σε τεμάχια είναι ελάχιστες. Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζει η Envitec με +50%, όπου επίσης οι όγκοι συναλλαγών είναι μάλλον... ανύπαρκτοι.

* Ο σχετικός πίνακας που αφορά στις αποδόσεις μετοχών και δεικτών στο α' εξάμηνο 2011 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v