Εισηγμένες: Οι "τσιγκούνηδες" της Σοφοκλέους

Χαρακτηριστικά παραδείγματα κερδοφόρων εταιριών που επιλέγουν να μη διανείμουν μέρισμα στους μετόχους τους - Τι κρύβουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους όταν παίρνουν μια τέτοια απόφαση…

Εισηγμένες: Οι τσιγκούνηδες της Σοφοκλέους
Χαρακτηριστικά παραδείγματα κερδοφόρων εταιριών που επιλέγουν να μη διανείμουν μέρισμα στους μετόχους τους - Τι κρύβουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους όταν παίρνουν μια τέτοια απόφαση…

Η πλειονότητα των εισηγμένων εταιριών στο Χ.Α. υποχρεώθηκε σε ζημιογόνα αποτελέσματα, όπως άλλωστε προκύπτει και από τη δημοσιοποίηση των ετήσιων λογιστικών τους καταστάσεων.

Αν σε αυτές προσθέσει κάποιος και τις ελληνικές τράπεζες, τότε αντιλαμβάνεται πως η υπόθεση μέρισμα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Πέραν όμως αυτών, υπάρχουν και κάμποσες εισηγμένες που, ενώ σημείωσαν κερδοφόρο αποτέλεσμα, δεν θα διανείμουν μέρισμα. 

Μερικές από αυτές φαίνεται πως το πράττουν κυρίως για φορολογικούς λόγους και δεν είναι τυχαίο πως ήταν οι ίδιες που προχώρησαν πέρυσι (ή και φέτος) σε επιστροφή κεφαλαίου (πλήρως αφορολόγητη).

Κάποιες άλλες θα προτείνουν στις τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων της μη διανομή μερίσματος, χωρίς να έχουν προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι εταιρίες υποχρεώνονται να διανείμουν στους μετόχους τους τουλάχιστον το 35% των κερδών μετά από φόρους και μετά την κράτηση για τακτικό αποθεματικό, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά η γενική συνέλευση, εφόσον εκπροσωπείται σε αυτήν ποσοστό τουλάχιστον 70% του μετοχικού κεφαλαίου.

--- Ενδεικτικά παραδείγματα

Μια περίπτωση κερδοφόρας εταιρία, που θα προτείνει στους μετόχους της τη μη διανομή μερίσματος, είναι αυτή της Fourlis Συμμετοχών (πέρυσι είχε διανείμει 0,25 ευρώ ανά μετοχή), παρά το γεγονός ότι εμφάνισε κέρδη ύψους 15,09 εκατ. ευρώ.

Το διοικητικό της συμβούλιο θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μηδενικού μερίσματος, με στόχους τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων αλλά και την ανετότερη διαχείριση του υφιστάμενου ρευστού περιβάλλοντος. Τα στελέχη της πάντως τονίζουν πως η απόφαση αυτή ίσως να μην περάσει στη γενική συνέλευση γιατί απαιτείται υπερψήφιση κατά τουλάχιστον 70%.

Η Autohellas πέρυσι σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 17,2 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα και από την πώληση της συμμετοχής στην Avis. Επιπλέον, το ίδιο έτος, εμφάνισε θετικές ταμειακές ροές 35 εκατ. ευρώ (τα 19,5 εκατ. λειτουργικές και τα 15,2 εκατ. επενδυτικές).

Παρ' όλα αυτά, η πρόταση του Δ.Σ. θα είναι για μηδενικό μέρισμα: "Το Δ.Σ., λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και τα επενδυτικά πλάνα της εταιρίας, προτείνει τη μη διανομή μερίσματος", είναι η θέση των στελεχών της Autohellas.

Χωρίς μέρισμα φαίνεται ότι θα αφήσει φέτος τους μετόχους του και ο όμιλος Σαράντη (πέρυσι είχε διανείμει 0,01 ευρώ ανά τίτλο), παρά το γεγονός ότι το 2010 σημείωσε καθαρά κέρδη 11,8 εκατ. ευρώ και θετικές ταμειακές ροές 8 εκατ. ευρώ (+10,5 εκατ. οι λειτουργικές και -2,5 οι επενδυτικές). Πώς δικαιολόγησε τη θέση του; "Η διοίκηση του ομίλου θεωρεί κατάλληλη την παρούσα συγκυρία προς διερεύνηση νέων πιθανών εξαγορών".

Παρά τη δυσμενή συγκυρία, η Χαϊδεμένος κατάφερε να σημειώσει κέρδη και το 2010 (124 χιλ. έναντι 699 χιλ. ευρώ το 2009) και παράλληλα να βελτιώσει τις ταμειακές της ροές κατά 7,1 εκατ. ευρώ (+5,1 εκατ. οι λειτουργικές και +1,96 εκατ. οι επενδυτικές). Παρ' όλα αυτά, η πρόταση θα είναι μηδενικό μέρισμα, όπως άλλωστε έγινε και πέρυσι.

"Η ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και επηρέασε τη χρήση του 2010 αναμένεται να επηρεάσει και το 2011. Ο όμιλος, με συνεχείς προσπάθειες ορθολογικής αξιολόγησης για περιορισμό των δαπανών, σε συνδυασμό με την υγιή χρηματοοικονομική του διάρθρωση και την προσπάθεια αύξησης της παραγωγικότητας, πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για το 2011".

Η διοίκηση της Κρι Κρι θα προτείνει και αυτή τη διανομή μηδενικού μερίσματος παρά τα κέρδη 2,69 εκατ. ευρώ το 2010 και τις θετικές ταμειακές ροές και μάλιστα με θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα 2,29 εκατ. με σύνολο τραπεζικού δανεισμού 1,85 εκατ.).

Η Κρι Κρι, βέβαια, πέρυσι το καλοκαίρι προχώρησε σε επιστροφή 0,12 ευρώ ανά μετοχή, ωστόσο τη φετινή μη διανομή μερίσματος την εξηγεί ως εξής: "Η αξιοποίηση αφορά στην αξιοποίηση φορολογικών κινήτρων από τις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων και την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρίας στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία".

Τη μη διανομή μερίσματος πρότεινε και στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της και η Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία είχε συνηθίσει στο παρελθόν τους επενδυτές σε γενναιόδωρη μερισματική πολιτική. Η εισηγμένη το 2010 όχι μόνο σημείωσε κερδοφόρο αποτέλεσμα (3,64 εκατ. ευρώ έναντι 4,06 εκατ. το 2009), αλλά στο επιπλέον στο τέλος της χρονιάς είχε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ταμείο 45,7 εκατ. ευρώ.

Χωρίς μέρισμα και οι μέτοχοι της Ιονικής Ξενοδοχειακής (κέρδη 1,77 εκατ. ευρώ, θετικές ταμειακές ροές 3,9 εκατ. ευρώ) και η διοίκηση της εισηγμένης αποδίδει το θέμα στο υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών που διαθέτει η εταιρία.

Μείωση του κύκλου εργασιών και των κερδών (από 8,3εκατ. σε 3,5 εκατ. ευρώ) σημείωσε πέρυσι η FG Europe, όμως η διοίκησή της θα προτείνει τη διανομή μηδενικού μερίσματος στους μετόχους της: Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Το διοικητικό συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την κρίση στην αγορά και για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής θέσης της εταιρίας, προτίθεται να φέρει προς έγκριση στην τακτική γενική συνέλευση πρόταση για μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2010 στους μετόχους της εταιρίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v