Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Αρχίζει "παζάρι" για τα δάνεια

Τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 8 δισ. ευρώ καλούνται να αναχρηματοδοτήσουν φέτος, 24 εισηγμένοι Όμιλοι στο ΧΑ – Οι αντιδράσεις των «μεγάλων», οι φόβοι των «μικρών» και οι μάχες των «αδύναμων κρίκων»…

Εισηγμένες: Αρχίζει παζάρι για τα δάνεια
Τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 8 δισ. ευρώ καλούνται να αναχρηματοδοτήσουν φέτος, 24 εισηγμένοι Όμιλοι στο ΧΑ – Οι αντιδράσεις των «μεγάλων», οι φόβοι των «μικρών» και οι μάχες των «αδύναμων κρίκων»…

Το αυξημένο κόστος δανεισμού αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη πρόβλημα για τις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ μέσα στο 2011, πέρα από τους γνωστούς πονοκεφάλους που προκαλεί η γενικότερη οικονομική συγκυρία. Τέσσερις είναι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίες η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναμένει τη χρονιά που ξεκίνησε, υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος.

Πρώτον, για το 2011 αναμένεται από τους αναλυτές ανοδική πορεία στις τιμές των εμπορευμάτων (αυξημένη ζήτηση κυρίως από την Ασία, αλλά και μίνι ανάκαμψη στην Ευρώπη), όπως του πετρελαίου, του αλουμινίου, του χάλυβα, του χαλκού, κ.λπ.

Αν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί και στην πράξη, τότε μια σειρά ελληνικών εταιρειών (διυλιστήρια, επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών, μεταλλουργικές εταιρείες, κ.λπ.) θα χρειαστεί μεγαλύτερο κεφάλαιο κίνησης -άρα και μεγαλύτερο τραπεζικό δανεισμό- για τη διατήρηση του ίδιου όγκου αποθεμάτων.

Δεύτερον, η κίνηση των τραπεζών μέσα στο 2010 να αυξήσουν τα spreads στις χορηγήσεις, αποτελεί γεγονός που θα επιβαρύνει σε δωδεκάμηνη βάση φέτος τις εταιρείες.

Τρίτον, με δεδομένο ότι οι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας θα συνεχιστούν, οι προσδοκίες μιλούν για κάποια νέα άνοδο τόσο στα επιτόκια καταθέσεων, όσο και στα επιτόκια χορηγήσεων. Και αν μεν κάτι τέτοιο είναι πιθανόν να αποσοβηθεί στην περίπτωση των καταθέσεων (ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος έχει σημάνει το σχετικό κώδωνα του κινδύνου, ενώ αποτρεπτικά θα επιδράσει και η συνεχιζόμενη άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) τίποτε δεν δείχνει ότι θα αποφευχθεί στο μέτωπο των χορηγήσεων.

Και τέταρτον, κάποιες από τις μακροπρόθεσμες δανειακές συμβάσεις του παρελθόντος λήγουν μέσα στο 2011. Άρα, αν οι επιχειρήσεις επιλέξουν την αναχρηματοδότησή τους μέσω του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τότε πιθανότατα θα «φορτωθούν» με αυξημένα επιτόκια, καθώς οι νέες συμβάσεις θα αντικαταστήσουν παλαιότερες που είχαν συναφθεί πριν τον ερχομό της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτικός είναι ο παρατιθέμενος πίνακας της Εθνικής Χρηματιστηριακής, ο οποίος αναφέρει για τις 24 εταιρείες που καλύπτει, πόσες υποχρεώσεις τους θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν μέσα στη χρονιά που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, αλλά και το δείκτη ρευστότητας του καθαρού δανεισμού προς το EBITDA για κάθε μία από αυτές.

Τι προκύπτει

Στις 24 αυτές εισηγμένες, το συνολικό ποσό των δανείων που πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί μέσα στο 2011 υπερβαίνει ελαφρά τα 8 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 29,7% της συνολικής τους κεφαλαιοποίησης των συγκεκριμένων Ομίλων στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Βέβαια, αν κάποιος δεν συνυπολογίσει από την παραπάνω λίστα, τον ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ (ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει ότι θα χρηματοδοτηθεί χωρίς αυξημένο κόστος από την Deutsche Telekom, ενώ πιθανολογούνται και μετρητά από την πώληση του 20% του σερβικού τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού, ενώ τα ΕΛΠΕ διαθέτουν αχρησιμοποίητες γραμμές πίστωσης), τότε το σύνολο για τις 22 εισηγμένες πέφτει στα 4,26 δις, που αποτελεί το 19,2% της συνολικής τους κεφαλαιοποίησης (πολύ καλύτερη εικόνα).

Πέραν αυτού, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, εξ’ αιτίας των οποίων, οι επιπτώσεις από την αναχρηματοδότηση των δανείων τους δεν θα κοστίσει σημαντικά για αρκετές από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πίνακα.

Πρώτον, λόγω της δυνατότητας δανεισμού πολλών εξ’ αυτών από τράπεζες του εξωτερικού, όπου επιβαρύνονται με χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με τα αντίστοιχα των ελληνικών τραπεζών.

Δεύτερον, οι θετικές ταμιακές ροές που αναμένεται να σημειώσουν κάποιες εταιρείες μέσα στο 2011 (πχ Motor Oil, Τιτάν, Folli-Follie, Coca-Cola Τρία Έψιλον, κ.α.) πρόκειται να περιορίσουν το ύψος της αναχρηματοδότησης.

Και τρίτον, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πώλησης κάποιου περιουσιακού στοιχείου (πχ μη λειτουργικά ακίνητα προς πώληση διαθέτουν εταιρείες όπως πχ Fourlis Συμμετοχών, Βιοχάλκο, κ.α.), με αποτέλεσμα τη μείωση της έκθεσης προς τον τραπεζικό δανεισμό.

Εισηγμένες εταιρείες: Ανάγκες χρηματοδοτήσεις το 2011

Εταιρεία

Ποσό

Καθαρός δανεισμός

προς EBITDA*

Coca-Cola 3Ε

556

1,8

ΟΠΑΠ

0

0

ΟΤΕ

2.126

2,2

ΔΕΗ

700

3,2

ΕΛΠΕ

1.655

5,8

ΤΙΤΑΝ

0

2,4

Motor Oil

250

3,1

ΒΙΟΧΑΛΚΟ

600

7,2

Jumbo

0

0

Ελλάκτωρ

165

4

Folli-Follie

132

3

Μυτιληναίος

46

2,5

ΜΕΤΚΑ

0

0

Frigoglass

60

2,7

Intralot

30

2,1

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

0

0

Fourlis Συμμετοχών

80

2

ΟΛΠ

0

2

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

210

5,3

ΣΙΔΕΝΟΡ

250

7,4

Αegean Airlines

20

n.m.

Σαράντης

25

0,6

Υγεία

206

27

J&P Άβαξ

285

5,2

Σύνολο

8.047

% της κεφαλαιοποίησης

29,70%

Σύνολο εκτός ΟΤΕ & ΕΛΠΕ

4.266

% της κεφαλαιοποίησης

19,20%

Τα ποσά σε εκατομμύρια ευρώ

* Εκτίμηση EBITDA για το 2010

Πηγή: Εθνική Χρηματιστηριακή



Αγωνιούν οι «μικροί»

Ενώ λοιπόν, όπως φαίνεται, καμιά από τις μεγάλες εισηγμένες του ΧΑ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα από τις τράπεζες (πέραν ίσως κάποιων περιορισμένων επιβαρύνσεων και αυτό για ορισμένες από αυτές), με σαφώς μεγαλύτερο προβληματισμό αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι μικρότερες σε μέγεθος εταιρείες, αυτές που δεν καλύπτονται από τους αναλυτές των χρηματιστηριακών οίκων.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας στο Euro2day.gr: «Μέχρι στιγμής τα πάμε καλά με τις τράπεζες, αλλά αν επιδεινωθεί δραστικά η κατάσταση μέσα στο επόμενο εξάμηνο, δεν είμαι βέβαιος για τι θα μπορούσε να γίνει».

Και όταν τον ρωτήσαμε «μα καλά, φοβάστε μήπως σας τραβήξουν το χαλί;» λάβαμε την εξής απάντηση: «Οι τράπεζες κάνουν το παν για να στηρίξουν τις εταιρείες που έχουν πολύ μεγάλα ανοίγματα προς αυτές, προκειμένου να μην εγγράψουν επισφάλειες. Εμείς, τους χρωστάμε μόνο κάτι λίγα εκατομμύρια, οπότε τα λογιστικά τους βιβλία δεν θα επηρεαστούν σημαντικά…».

Αυτό τα επιχείρημα βέβαια, το έχουμε ακούσει και από αρκετούς άλλους ιδιοκτήτες μικρών εταιρειών, πλην όμως μέχρι σήμερα -σύμφωνα με «ψύχραιμους» παρατηρητές- οι τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν «τραβήξει το χαλί» σε καμιά εισηγμένη και όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν τίποτε παραπάνω, από φόβους σε μια περίοδο πολύ κακής ψυχολογίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το «στοίχημα» θα παιχτεί στους «πιο αδύναμους κρίκους», τις εταιρείες δηλαδή -μικρές και μεγάλες- που μέχρι σήμερα έχουν λάβει σημαντικές στηρίξεις από τις τράπεζες, χωρίς όμως να μπορέσουν να επιδείξουν κάποια ικανοποιητικά στοιχεία προόδου στις οικονομικές τους επιδόσεις. Πρόκειται για ήδη «καταπονημένες» εταιρείες που ξεκινούν μια πολύ δύσκολη χρονιά, με το τραπεζικό σύστημα να έχει εξαντλήσει τα πλείστα από τα «βέλη» που διαθέτει στη φαρέτρα της…



* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v